Dlaczego developerzy nie mogą pisać programów dla wszystkich funkcjonujących i przyszłych wersji systemów zgodnych z AmigaOS? MorphOS, AmigaOS 3, AmigaOS 4, Amithlon, UAE
O nieee. Przeciez to jest smierc dla Amigi. To jest zaprzeczenie rozwoju. To po co robic nowe bajery w MorphOS czy AmigaOS4 jak i tak nie bedzie tego mozna wykorzystac, bo przeciez ma to dzialac na AmigaOS3. Ja mam nadzieje, ze wlasnie beda powstawaly programy ktorych tworcy nie beda sie ogladali za siebie. Nie ma sensu ciagnac za soba tego straszneo ogona. Oczywiscie - ja sie da zrobic kila wersji to oczywiscie nalezy ale nie zeby sie zabijac dla tej idei.
Byloby fajnie gdyby ludzie nie stawiali na rowni AmigaONE czy Pegasos z Amithlonem czy UAE. Nowe Amigi nie maja na celu byc emulatorem starych Amig. To ma byc cos nowego. Czescioa kompatybilnosc musiala byc zachowana, bo bez tego platforma nie mialaby szans zaistniec na rynku. Tak wiec czesciowo zgadzam sie autorem artykulu. Wspolpraca AmigaOS4 z MorphOS owszem ale nie z AmigaOS3.
Porownanie do rynku PC jest niezyt trafione. U nas jest zupelnie inna sytuacja. Tutaj mamy dwie platformy konkurujace ze soba (a nawet zwalczajace sie), a na PeCet to jedna platforma. Jak tu mozna widziec jakakolwiek analogie? Nawet sprawa Linux-Windows nie jest analogiczna do AmigaOS4-MorphOS, bo ten pierwszy duet odpala sie na tym samym sprzecie, a drugi wymaga roznych sprzetow. Jaka wspolpraca firm na pececie? Jakie wspolne dzialanie na chwale peceta? Oni zupelnie nie zauwazaja innych platform. Maja jeden system i tyle. Porownanie zupelnie nie na miejscu. A co, developerzy MorphOSa nie wspolpracuja ze soba? Firmy piszace soft dla niego nie wspolpracuja? Baaa - tu jest 100x wieksza wspolpraca niz na pececie! Lojalnosc wobec MOSa jest przeogromna. To dopiero sa rulezowcy:).