Komentowana treść: Kurs programowania w C
[#1] Re: Kurs programowania w C

Mała uwaga techniczna znak '
[#2] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #1

Mała uwaga techniczna
[#3] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #2

hehehe sam zapomniałem, że to prezentowane jest w html-u :)) zajrzyj

do źródła :))) chodzi o znak '<' :))
[#4] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #3

Przy okazji również uwaga merytoryczna... Jeśli program kończy się
prawidłowo lepiej (bardziej elegancko) jest użyć return 0; zamiast
exit(0), funkcja exit używana winna być w przypadkach wyjątkowych...
[#5] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #4

To chyba jest już kwestia gustu,w "AnsiC" Kernighana i Ritchiego pisze:

Funkcja exit powoduje normalne zakończenie programu.

[ciach]

przyjmuje się jednak,że wartość równa 0 oznacza szczęśliwe zakończenie programu.Można także użyć wartości EXIT_SUCCES (sukces) i EXIT_FAILURE(porażka)

Tak naprawdę chodzi o return statesment (chyba tak się to pisze) programu.Funkcja exit ponadto wywołuje funkcję fclose() dla wszystkich otwartych plików wejściowych w celu wypisania danych pozostałych w buforach...Ale to tak na marginesie

:D
[#6] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #5

To też napisałem, że bardziej elegancko, a nie, że jest to błąd...
Zresztą (jeśli mnie pamięć nie myli) funkcja exit i tak zostanie
wywołana automatycznie... A jeszcze jedna uwaga, podobnież w nowych
wersjach c (standard z 99 roku) brak przed funkcją informacji co ona
zwraca jest traktowany już jako warrning...
[#7] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #6

Ależ Panowie...

moveq #0,d0

...i każdy będzie zadowolony ;)

no może jeszcze na koniec:

$4E75

[#8] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #7

Hehehe... dofciapniś... :P

[#9] Re: Kurs programowania w C
Super pomysł z tym qrsem.

Czekam na kolejne odcinki.

Może wreszcie się nauczę obsługi funkcji systemowych.

Troche mi wstyd że nie potrafię wykożystać tego że mam dostęp do kompilatorów pod OS4 (też vbcc).
[#10] Re: Kurs programowania w C

Tak jak Kaczus napisał - exit(0) nie jest błędem i na pewno jest jak najbardziej dozwolone. Ja sprawę return/exit rozumiałem zawsze tak, że "return 0" stawiam na końcu "int main()", a "exit(0)" wrzucam jeżeli chcę gdzieś "w środku programu" skończyć jego działanie i żeby to było uznane za "szczęśliwe zakończenie programu".
[#11] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #9

Co do następnych części kursu to będą już niebawem.A jeśli chodzi o funkcje systemowe to jeszcze długa droga... Trzeba podstawy załapać...
[#12] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #9

ale przecież był niezły kurs C dla systemu amigi w MA
[#13] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #12

I tak do konca juz swiata bedziemy sie z niego uczyc? :) Przydaloby sie conieco przetrzec kurzu z tego kursu. Amiga moze nie rozwija sie w szalonym tempie ale jednak sie rozwija. Poza tym kurs C z MA nie obejmowal podstaw ANSI C. Autorzy zakladali, ze te kazdy juz poznal. Kurs w PPA jak widac leci od poczatku. Balem sie, ze autor kursu nie bedzie chcial wyjsc poza ANSI C ale z tego co slysze to kiedys ma zamiar dojsc do "amigowego C". ANSI C mozna sie nauczyc z dowolnej ksiazki, a pisac pod AmigaOS (wiec i MorphOS) nauczyc sie nie ma z czego. To az wstyd, ze tyle lat poczatkujacy "programisci" bazuja na tym jednym jedynym kursie jaki drukowano dawno temu z Magazynie Amiga. Jak ktos juz kuma podstawy to doucza sie sam czytajacy tylko dokumentacje. No ale jak ktos chce dopiero zaczac pisac pod AmigaOS to nic tylko sie pochlastac. 95% rezygnuje w momencie kompletowania materialow do nauki. :(

A tak swoja droga to PPA rules. :) Sciagneli kurs MUI, teraz jest kurs C, pojawiaja sie jakies dluzsze teksty. Diabli wiedza co tam sie jeszcze szykuje. ;) Uwazam, ze ten portal bardzo ladnie wypelnia luke po papierowych ami-pisemkach. Gratulacje i oby Wam checi i czasu nie zabraklo. No i zebyscie nadal traktowali na rowni MOSa i AOSa (tak jak to jest teraz). Tego ostatniego to zycze raczej sobie. ;)
[#14] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #13

pozostają jeszcze RKRM (stare ale gdy potrzebowałem zmusić amigę do odczytu danych myszki z 2 portu bo pierwszy padł tam to znalazłem dość szybko),

a skoro nie ma książek, to może PPA wprowadził by nowy dział dla programistów zbierający artykuły?
[#15] Re: Kurs programowania w C

Prawda, ale nie polecam ślepego przywiązywania się do ANSI C, jeżeli potem ma nastąpić kurs programowania pod AmigaOS.
[#16] Re: Kurs programowania w C

Ja sie wlasnie zniechecilem kiedy chcialem zaczac uczyc sie "Amiga C" jednak dzieki kursowi MUI jakos sie przekonalem. Jak juz sie pobawilem samym MUI to zaczalem kombinowac cos wiecej z systemu i caly czas kombinuje z lepszym badz gorszym skutkiem z przewaga tego gorszego. ;)
[#17] Re: Kurs programowania w C

W moim kursie chciałem skupić się właśnie na początkuących.

Jeżeli chodzi o pisanie "pod system",to jak już pisałem,napierw przebrnirmy przez podstawy...

[#18] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #15

Trudno się będzie przesiąść z typów int,char itp na "amigowe odpowiedniki" ? :D
[#19] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #18

To akurat nie (zresztą wcale nie trzeba), ale oduczyć się używania exit(), abort() czy assert() jest już nieco trudniej. Więc lepiej od początku ich nie używać.
[#20] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #19

Pogrzebie w wiekszym kodzie i bedzie wiedzial dlaczego z funkcji powinno byc tylko jedno wyjscie :))
[#21] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #20

Może być wiele pod warunkiem, że każde przez "return" :)
[#22] Re: Kurs programowania w C
W odpowiedzi na komentarz #21

tez tak kiedys mowlem, puki nie trafilem na konstrukcje typu

if

for

if

else

if

else

return 1;

iczywiscie to jest gdzies w srodku calej funkcji... taki kod czytam po prostu z "radoscia" jak ktos jeszcze nie zastosuje czytelnych wciec, czy tez nawiasow jak tu (wiem, ze nie sa potrzebne, ale czytelniejsze sie staje wszystko - ja mam zasade - jesli cos ma miec wiecej niz jedna linie - niezaleznie czy potrzeba pakuje w blok, dzieki temu zachowuje choc czesc czytelnosci...

Ja stosuje zasade co do wychodzenia, jesli funkcja jest prosta

typu:

funkcja()

{

if()

return 1;

else

return 0;

}

to oczywiscie dopuszczam kilka miejsc wyjscia z funkcji, w przeciwnym wypadku nie ma o tym mowy... Ktos inny dopisujac podem cokolwiek ma pewnosc, ze jezeli zaallokuje pamiec na poczatku funkcji dynamicznie i zwolni ja na koncu funkcji nie zdziwi sie, ze przy niektorych wykonaniach kodu funkcja nie zwalnia pamieci...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem