[#1] Bład sumy kontrolnej
Panowie co zrobić jeśli na partycji występuje błąd sumy kontrolnej? Już formatowałem (pełne) tą partycję i pochodziła trochę i znowu. I drugie pytanie jak najlepiej formatować partycje pod FFS-em? Chodzi mi o to czy formatować w trybie międzynarodowym i Directory Cache. Jaka jest między nimi różnica?Pozdrawiam

[#2] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #1

Wiem, że pytasz o FFS, ale polecam szczerze PFSIII (lub przynajmniej PFSII) - to dla Amisi najlepszy system obsługi plików; wszelkie specyficzne problemy znane użytkownikom FFS znikają jak rćką odjął... :)

[#3] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #1

Cześć Tomek!

Ostatnio kupiłem dysk 60GB. Używam od kilku dni Smart File Systemu. Podeprę się tu pozytywnymi opiniami innych użytkowników o tym darmowym systemie plików. Sugeruję Ci jego instalację. Jeśli jesteś zainteresowany, to napisz do mnie. Podam Ci wtedy szczegóły i podeślę odpowiednie pliczki. Zalety Smart File Systemu, które zauważyłem:
- formatowanie dużych dysków odbywa się w ciągu kilkunastu sekund, czyli piorunem w porównaniu do Fast File Systemu,
- zniknęły problemy z walidacją dysku,
- spokojnie można używać partycji większych niż 2GB (z FFS też o ile korzysta się z jego odpowiedniej wersji).

Może problemy na Twojej partycji też ustaną po zmianie filesystemu. ProfesionalFS podobno jest bardzo dobry, ale drogi.

Warto formatować Directory Cache - przyspiesza pracę FFS. Tryb międzynarodowy nie wpływa na szybkość FFS.

Pozdrowiam
Robert Jackowski
[#4] Re: Bład sumy kontrolnej

@Baron Althaar, post #2

Jak już to SFS. Ponad 100 PLN zostaje w kieszeni a jakość ta sama albo i lepsza.

[#5] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #1

Tryb międzynarodowy pozwala na poprawną obsługę nazw plików zawierających znaki spoza zestawu US-ASCII (czyli te o kodach powyżej 127). Chodzi m.in. o sortowanie.

Natomiast DirectoryCache przyspiesza znacznie operacje na katalogach (m.in. listowanie katalogu), ale odbywa się to kosztem wolnego miejsca na dysku (nieznacznie). Przygotuj się jednak na to, że obsługa katalogów zawierających kilkaset plików i więcej stanie się przeraźliwie wolna (głównie dogrywanie plików do tego katalogu). Do tego większość wersji FFS ma skopany kod obsługi DC, co kończy się niemożliwością walidacji dysku w pewnych warunkach (jedyny ratunek to AmiBackTools lub ręczna edycja dysku). Przy czym nie udało mi się dociec, które wersje FFS są wolne od tego błędu. Testowałem kilkanaście i wszędzie błąd występował, Nie ćwiczyłem najnowszych (tych z "OS" 3.5/3.9), ale w dostępnych ChangeLogach nie ma ani słowa o naprawieniu tego błędu.

PS. Można włączyć International bez DC, ale odwrotnie się nie da. Włączając DC automatycznie jest aktywowany tryb International.

[#6] Re: Bład sumy kontrolnej

@jrzeuski, post #4

Niekoniecznie 100 PLN, bo np. ja kupiłem program z drugiej ręki (of kozz oryginał) za 40 PLN, a tyle chyba już warto wydać? A SFS nie znam - słyszałem o nim dobre rzeczy, więc nie będę po nim jeździł :)

[#7] Re: Bład sumy kontrolnej

@Baron Althaar, post #2

Bym to chętnie zrobił ale nie wiem od czego zacząć używanie tego systemu tzn. jak formatować, itd. Rozumiesz nie bardzo łapię angielski a formatowanie i zmiana systemu na PSF-a łączy się z tym że przez przypadek stracę dane. A mam twardy 40GB. Może masz jakiś ridmi po polsku. Chętnie skorzystam.

[#8] Re: Bład sumy kontrolnej

@Baron Althaar, post #6

A jesteś pewien, że licencja na PFS pozwala na jego odsprzedaż? Bo np. licencja na MakeCD nie i jeśli komuś bym sprzedał swój klucz to i tak program stanie się nielegalny.

[#9] Re: Bład sumy kontrolnej

@jrzeuski, post #8

AFAIK to PFSIII nie ma/nie miał takiego ograniczenia. No ale SFS jest taki dobry to co ma sobie Arbuz głowę zaprzątać licencjami itp. ;)

[#10] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #7

Opis instalacji PFSII był w którymś numerze ACS (nie pamiętam, niestety, którym). Sprawa z PFSIII wygląda podobnie poza jedną małą zmianą, której trzeba dokonać w HDToolBox (ale to powinno być w tym opisie w ACS). Zresztą, PFSII też jest bardzo dobry.

[#11] Re: Bład sumy kontrolnej

@Baron Althaar, post #9

Panowie dziś mam urodziny 09.05.2003 (27-me) nie najeżdżajcie na mnie pliiis bo juz nie mogę a muszę jeszcze z gościami wypić. Oszywiście zdrowie Amigi. A jak mi będzie lepiej to odpowiem. tzn. jutro czyli w sobotę OK? POZDRAWIAM. HAPYY NEW YEAR.

[#12] Re: Bład sumy kontrolnej

@Baron Althaar, post #9

Sorki za komentarz wczorajszy( nie powinienem prowadzić w internecie po wypiciu) ściągnąłęm z Inetu SFS ale powiem wam szczeże że trochę się obawiam jego instalacji ale chyba spróbuję (jak mi kac przejdzie ) Pozdrawiam

[#13] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #12

Może ktoś mi powie czemu gdy chcę zrobić format w SFS-ie partycji robi mi się zwiecha? Pozdrawiam

[#14] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #13

Czym formatujesz SFS?
[#15] Re: Bład sumy kontrolnej

@Andrzej Drozd, post #14

(SFSFormat drive HD0: name System) oto cały tekst wpisywany w shellu. I oczywiście zwiecha

[#16] Re: Bład sumy kontrolnej

@Arbuz, post #15

Sprobuj za pomoca programu SFSMui (powinien byc na Aminecie). Korzysta z SFSFormat ktorego uzywales. Dodatkowo mozna w prosty sposob ustawic pare opcji. Pisales wczesniej ze dysk ma blad sumy kontrolnej. Sprobuj sformatowac go FFS i napraw np. QuarterbackiemTools (Analize and repair). Nastepnie jeszcze raz ustaw partycje na SFS i sformatuj.
[#17] Re: Bład sumy kontrolnej

@Andrzej Drozd, post #16

Ok. Spróbuję/ Pozdrawiam. )

[#18] Re: Bład sumy kontrolnej

@Robert, post #3

Skoro Smart File System jest darmowy to skąd można go ściągnąć?
[#19] Re: Bład sumy kontrolnej

@Mat, post #18

Z aminetu szukaj ,,SFS"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem