@Arbuz,
post #1
Tryb międzynarodowy pozwala na poprawną obsługę nazw plików zawierających znaki spoza zestawu US-ASCII (czyli te o kodach powyżej 127). Chodzi m.in. o sortowanie.
Natomiast DirectoryCache przyspiesza znacznie operacje na katalogach (m.in. listowanie katalogu), ale odbywa się to kosztem wolnego miejsca na dysku (nieznacznie). Przygotuj się jednak na to, że obsługa katalogów zawierających kilkaset plików i więcej stanie się przeraźliwie wolna (głównie dogrywanie plików do tego katalogu). Do tego większość wersji FFS ma skopany kod obsługi DC, co kończy się niemożliwością walidacji dysku w pewnych warunkach (jedyny ratunek to AmiBackTools lub ręczna edycja dysku). Przy czym nie udało mi się dociec, które wersje FFS są wolne od tego błędu. Testowałem kilkanaście i wszędzie błąd występował, Nie ćwiczyłem najnowszych (tych z "OS" 3.5/3.9), ale w dostępnych ChangeLogach nie ma ani słowa o naprawieniu tego błędu.
PS. Można włączyć International bez DC, ale odwrotnie się nie da. Włączając DC automatycznie jest aktywowany tryb International.