[#1] co z ta siecia?!
Ami mam podlaczona do stajacego obok pc kumpla (sieciowki) i przez tego peceta dostep do internetu. Wszystko niby dziala, jednak czasami dzieje sie cos dziwnego: na Ami w pewnym momncie internet przestaje dzialac, ibrowse probujacy wtedy wczytac jakas strone wyrzuca komunikat: "Host lookup failed, no DNS entry found". I dopiero gdy wylacze a pozniej ponownie wlacze sieciowke w pc do ktorej jestem podpiety siec zaczyna dzialac (chodzi mi o "wyzerowanie przeslaych/odebranych pakietow we wlasciwosciach otoczenia sieciowego na pc" :I DNSy mam wpisane raczej dobrze, tzn te ktore pokazuje pc. Pomocy bo zaczyna mnie to dobijac.

[#2] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

Sprawdz czy po tym komunikacie mozna wejsc na dowolna strone przez IP a nie przez nazwe.
Wtedy bedzie mozna wyeliminowac zle DNS?
A inne uslugi chodzą (gg, mail, ftp)?
[#3] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

mam w domu podlaczona amige do pc i mam ten sam problem, po prostu amisia zrywa polaczenie i pomaga tylko wylaczenie Genesis i ponowne uruchomienie, z Miami jest to samo, juz sie z tym pogodzilem i mecze sie 3 lata , nigdzie nie moglem znalezc pomocy.Karta sieciowa jest wpieta do Mediatora.
[#4] Re: co z ta siecia?!

@Zbigniew, post #3

U mnie jest podobnie sieć przestaje działać :( a mam podpiętą bezpośrednio z kabelka do karty na pcmcia sterownik 3c589. Pomaga reanimowanie sieci programem NBTscan u mnie np. na bramę 192.168.8.1, a pingowanie MiamiPing nie pomaga tzn. działa dopuki coś robię jak przestanę po jakimś czasie to dostaję informację ret=-1 dokładnie jakbym się rozłączył/wyłączył sieć. Może to wina dostawcy, neta mam z tpsy internetDSL do serwera następnie na radia gdzie są odbiorcy czyli ja?
[#5] Re: co z ta siecia?!

@Norbert, post #2

jak mi znowu zerwie polaczenie to sprawdze czy da sie przez IP. A co do innych uslug sieciowych to one rowniez nie dzialaja... ale z tego co widze w odpowiedziach na dole to chyba musze sie do tego przyzwyczaic:( U mnie jest wlasnie tak samo: z poczatku gdy siec "pada" pomaga wyl/wl miami, pozniej musze wyl/wl siec na pc (xp). dzieki za odpowiedzi, widze ze nie tylko ja mam z tym problem ale moze ktos wie co tu poradzic?

[#6] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

U mnie jest podobnie (widać że nie tylko jedna osoba ma z tym kłopot), z tym, że uja nie mogę się WOGÓLE połączyć z netem.
Mam router (Neo) i podłączony do niego PC i Amiga (PC przez sieciówkę, Amiga przez PCMCIA (sieciówka)). I tak:

PC --> Router --> Neo = OK
PC --> router --> Amiga = OK (ale nic z Amigi nie ściągnę)
Amiga --> router --> PC = BRAK
Amiga --> router (OK) --> Neo = BRAK

Czyli wygląda na to, że router nie przepuszcza przez siebie pakietów z Amigi.
Ciekawe: ta sama karta PCMCIA wsadzona do laptopa działa poprawnie. Inny PC podłączony jako drugi do tego routera także bez kłopotu działa. A Amiga jakby się wściekła i nic . Podrzucało mi kilka osób poprawione konfigi do MIamiDX i zero poprawy; jak było tak jest. MUI - zarejestrowane, MiamiDX - zarejestrowane, PCMCIA sprawna - nie wiem gdzie jest problem. Efekt jest taki, że chyba przestanę się bawić zmuszeniem Amigi do pracy w necie bo to nie ma sensu - ile można? Już kilka miechów z tym walczę!

PS: sorry, musiałem się rozpisać :S , może ktoś coś poradzi, bo ja sie poddałem.

[#7] Re: co z ta siecia?!

@AlaN, post #6

Wyślij mi konfig MiamiDX.default, MiamiInit.config, MiamiInit.log aż sprawdzę?

Jakiego używasz sterownika, czy przy pierwszym połączeniu używałeś MiamiInit jak tak to automatycznie powinien wykryć twój ip, ip wyjściowe/bramkę, netmaskę ;)

Próbowałeś bezpośrednio z neo do Amigi na kartę pcmcia ze sterownikiem miamipppoe.device?
[#8] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

A spróbujcie taki knif. Pierwszy komp daje net z neo i sieciówka w nim ma ip 192.168.0.1 a drugi ma 192.168.0.3, w obu kompach dns-y na sieciówkach to 192.168.0.1 i 192.168.0.3, wiem że to głupie ale działa.
[#9] Re: co z ta siecia?!

@Sylwester, post #8

Ja mam podobnie. Tylko przy użyciu WinRout Pro Na PC. Do PC NEO-USB sieć na pc ma adres 10.0.0.1 sieć na ami 10.0.0.2 DNS na Ami 10.0.0.1. Na PC do neostrasy DNSY nie są potrzebne. I wszysko hula :D
[#10] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

A moze macie poprostu jakiegos firewala na powalajacym i myslacym za uzytkownika XP-ku?
[#11] Re: co z ta siecia?!

@Andrzej Drozd, post #10

Właśnie. Na sieciówce Pod XP Trzeba firewalla XPekowatego wyłączyć.
Na połączeniu NEO-WAN/USB lepiej zostawić włączony ew. Skonfigurować go wygodnie pod potrzeby Ami i programików na PC :) w WinRout Pro jest to łatwiutkie :) Polecam :)
[#12] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

Mam neta przez radio. Tzn. AP z Amigą. Sieciówka z Mediatora. Korzystam z Ami/tcp. Nie zauważyłem objawów ze zrywaniem netu jak piszecie

może już ostatni raz... Szkoda święta minęły.
[#13] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

Mialem kiedys to samo zarowno na A1200 jak i na Pegu. To jest kwestia konfiguracji bramki. Tak mi sie przynajmiej wydaje. Nie wiem co dokladnie trzeba zmienic, ale zglaszalem to swojemu adminowi i dal rade. Teraz sam sobie adminuje i net udostepniam jedna regulka iptables przez maskarade. Wszystko dziala bardzo dobrze.

Zauwazylem tez, ze jesli wzrastal ruch w sieci lokalnej to czestotliwosc zrywania wzrosla.
[#14] Re: co z ta siecia?!

@mcbarlo, post #13

U mnie czasem występuje podobny problem ale ja wiążę
ten problem z tym, że doctawca netu co cztery godziny
zmienia adresy IP. Do łączenia używam sieciówki PCMIA
i Genesis. A jak Genessis odczytuje DHCP to chyba wiecie.
[#15] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

A jak.... podłączyć bezpośrednio Amigę do Neo? Mogę tylko przez router.

"miamipppoe.device" - a gdzie to wskazać?

[#16] Re: co z ta siecia?!

@Sylwester, post #8

nie mam drugiej sieciówki w PC żeby mógł udostępnić net. No i zależy mi na tym, aby Amiga była w necie niezaleznie od działania PC - po to mam włąśnie m.in. router, żeby PC mi nie szumiał non-stop.

[#17] Re: co z ta siecia?!

@AlaN, post #15

A jak.... podłączyć bezpośrednio Amigę do Neo? Mogę tylko przez router.

Tylko przez router do neo oraz specjalny modem ethernetowy do neo/net24 itp. ;)

Chyba, że ktoś zrobi stery dla modemów USB do Amigi :D

> "miamipppoe.device" - a gdzie to wskazać?

http://www.ppa.pl/hardware/dsl.html
[#18] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

Chcialem powiedziec, ze ten post wlasnie pisze z Amigi. Ledwo co widze (TV, 640x512 interlace :( ), ale jakos pisac sie da. No i nie ma polskich literek - jeszcze WB nie jest "zlokalizowany". Przegladarka to jakis IBrowse DEMO, wiec nie wiem kiedy mi sie wylaczy Dzieki za pomoc! PS: Amiga nadal nie widzi PC, ale nie o to mi chodzilo, tylko o dostep do netu

[#19] Re: co z ta siecia?!

@AlaN, post #16

Pozycz od kogos inna karte sieciowa i sprawdz czy bedzie to samo ?
[#20] Re: co z ta siecia?!

@mcbarlo, post #13

Moja sieć u admina postawiona jest na Linuxie :P, odpowiadający nie zrozumieli konkretnie tego co piszemy zrywanie sieci to normalna sprawa niemal na każdym łączu w czasie dużej aktywności ludzi, a mi i autorowi tematu biega o coś innego kiedy przestanę coś robić nie jestem aktywny ponad 10s w sieci to dosłownie jakbym wyłączył stos TCP/IP a wszystkie wysłane pakiety MiamiPing nie wracają lub jak pisałem ret=-1, dopiero jak się rozłącze Miami OFF następnie połącze ON to wszystko wraca do normy jest TCP/IP czyli net działa spowrotem tylko, że ludziska to naprawdę ceregiele są jak cholera za przeproszeniem
Jeszcze inaczej zamiast się rozłączać klikam na jakiś link ponad 10x czasami i dużo więcej od tego już mnie palec boli , lub wpisuje z shella NBTscan 192.168.8.1-105 nie za pierwszym razem ale pomaga takie reanimowanie sieci na mojej Amidze jak pisałem wcześniej, do tego bardzo mi pomaga kiedy się zatrzymuje jak wysyłam maile z dużymi załącznikami ;)

U innych w hoście na windach net chodzi prawie OK bo tam stos TCP/IP sam na okrągło pinguje sieć i przy okazji sprawdza ile z tego przesłanych pakietów wraca, czyli podtrzymuje aktywność w sieci, niemal podobnie robi windowsowe power/gadu-gadu co skutkuje pozytywnie.

W Genesis istnieje taka możliwość podtrzymywania aktywności na/w sieci, tylko nie udało mi się jeszcze zmusic tego ustrojstwa do działania u mnie :(, a jak to się sprawdza/czy faktycznie działa niewiadomo

PS. NIGDY NIE MIAŁEM PECETA I NIE BĘDĘ MIAŁ :D
[#21] Re: co z ta siecia?!

@AlaN (nie zalogowany), post #18

Chcialem powiedziec, ze ten post wlasnie pisze z Amigi.
Bardzo się cieszę :D, tylko wystarczyła ta zmieniona twoja konfiguracja którą odesłałem czy udało się tobie połączyć bezpośrednio miamipppoe.device?

> Ledwo co widze (TV, 640x512 interlace ), ale jakos pisac sie da.
Ja mam w NTSC z interlacem ekran Workbencha przez parę ładnych lat i jakoś daje rady jeszcze nie oślepłem

> PS: Amiga nadal nie widzi PC, ale nie o to mi chodzilo, tylko o dostep do netu
Z tego co widzę to jednak widzisz peceta patrz ID MAC karty ;)
MiamiPingi nie wracają z tego względu, że tak jak pisałem źle masz skonfigurowany stos TCP/IP na pececie np. brak udostępnienia zasobów ew. właczony programowy firewall lub dzieje się tak gdy właśnie z tego peceta udostępniona jest sieć Amidze, ale wystarczy zainstalować poprawnie Sambe co nie jest łatwe by wymieniać dane ;)

Jeśli chodzi o czas ms dostępu w powrocie pakietów to tylko pozazdrościć , no ale masz router-NEO podpięty bezpośrednio do lini telefonicznej tak?
[#22] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

NBTscan 192.168.8.1-105

Mam rozumieć że to wysyła jakieś tam pakiety pod adresy od 192.168.8.1 do 192.168.8.105, i tak w kółko?

niemal podobnie robi windowsowe power/gadu-gadu

Intensywnie testuję, nie zauważyłem.

[#23] Re: co z ta siecia?!

@MinisterQ, post #22

> NBTscan 192.168.8.1-105

192.168.8.1 ~ brama
192.168.8.2-104 ~ użytkownicy sieci
192.168.8.105 ~ radio AP

> Mam rozumieć że to wysyła jakieś tam pakiety pod adresy od
> 192.168.8.1 do 192.168.8.105, i tak w kółko?

Wysyła w kółko to tylko MiamiPing ale do czasu jak pisałem wcześniej, NBTscan sprawdza tylko raz użytkowników w sieci i przy okazji reanimuje moją sieć, a jak on to robi tego już nie wiem :(

Odkryłem jeszcze, że jak chodzi AmiGift nawet jak nic nie może zassać czy ANR/dynAMITE to także net nie pada i mogę normalnie gadać na AmiGG :D

>> niemal podobnie robi windowsowe power/gadu-gadu

> Intensywnie testuję, nie zauważyłem.

Bo masz Neostradę.
[#24] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

W Miami w zakładce Interfaces na dole jest Inactivity, zmień z "nothing" na "PPP Ping" albo "ICMP Ping", może pomoże.
[#25] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

Bo masz Neostradę.

A skąd. Mam kablówkę udostępnianą na dwa komputery przez, wingate5.0.

[#26] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

ad1.
Wystarczyła poprawiony przez Ciebie (wielkie dzięki!) konfig. łaczy się co prawda nie za 1-szym razem, ale za 3, 4. I działa

ad2.
A jak z literkami? Widzisz je? Bo ja wczoraj to - prawdę mówiąc - musiałem się trochę domyślać i zgadywać jaka tam może być litera :S, maleńkie takie.... no ale może to sprawa konfigu przeglądarki, bo tam nie zaglądałem.

ad3.
brak udostępnienia zasobów - fakt, wyłączone
programowy firewall - też jest, ale wówczas był nieaktywny
czas ms dostępu w powrocie pakietów to tylko pozazdrościć - Cieszę się :D
router-NEO podpięty bezpośrednio do lini telefonicznej - tak. Nie dziele łącza z innymi ssaczami np. zza ściany; pełne pasmo dla siebie (512/128)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

[#27] Re: co z ta siecia?!

@AlaN, post #26

> musiałem się trochę domyślać i zgadywać jaka tam może być litera :S, maleńkie takie.... no ale może to sprawa konfigu przeglądarki, bo tam nie zaglądałem.

Hehe daje rady, no problem wszystko niemal kwestią skonfigurowania, tym bardziej przyjemniejsze jeśli się to zrobi samemu ;)

Na początek przy stałym połączeniu wyłącz cache dyskowe w IBrowse daj na 0 co skróci czas w otwarciu strony, u mnie nawet bardzo :D

Posyłam fonty ISO 8859-2 PL które używam u siebie w przeglądarkach, a dokładnie tylko jednej ISOHelveticaPL z tego pakietu bo reszta mi się nie podoba.

Rozdziałkę dla WB jeśli możesz to zmień na tryb NTSC 60Hz + OVERSCAN ;)

> Nie dziele łącza z innymi ssaczami np. zza ściany; pełne pasmo dla siebie (512/128)

Wypas To teraz jak się już połączysz wejdź do konfiguracji MiamiDX - Database wybierz z rozwijanego menu DNS servers będzie tam pisać adres wykrytej np. twojej bramy/router zapamiętaj co tam pisze ew. zapisz na kartce, rozłącz się wejdź tam spowrotem i wpisz to co pisało jak byłeś połączony w trybie wyszukiwania DHCP, teraz wejdź do Interface wybierz Edit z listy PCMCIA następnie w Interface definition IP type / Netmask type / Gateway type / zmień z DHCP na static - statyczne połączenie. Teraz powinieneś się łączyć za pierwszym razem oczywiście jak karta w slocie PCMCIA jest nie tyle co widoczna a aktywna w Amidze, jak nie to przed połączeniem użyj programu CardReset lub modułu dla BlizKick'a :)

ftp://de.aminet.net/pub/aminet/util/boot/CardReset.lha
ftp://de.aminet.net/pub/aminet/util/boot/BK_ResetCard.lha

Jeszcze jest program CardPatch tego samego polskiego autora Artura "artpo" Pogody poprawiający błedy PCMCIA w Amidze oraz już w nim łatka dla użytkowników stera cnet.device ;)

ftp://de.aminet.net/pub/aminet/util/boot/CardPatch.lha
[#28] Re: co z ta siecia?!

@Sylwester, post #24

> W Miami w zakładce Interfaces na dole jest Inactivity, zmień z "nothing" na "PPP Ping" albo "ICMP Ping", może pomoże.

Używałem i używam pomaga mi tyle co MiamiPing czyli nic :(

Przy moim ustawieniu okno nie jest aktywne i ustawione już na ICMP Ping, PPP Ping jest chyba tylko na modemy/adslmodemy itp.

http://skolman_mws.w.interia.pl/gFx/miami-acd.png
[#29] Re: co z ta siecia?!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

Woow! Chłopie! Widzę że jesteś "kopalnią" wiadomości nt. połączenia Amigi z netem :D . Zaraz wyciągam Ami na stół i będę ją dalej tresował. Dzięki za fonty - dostałem.

[#30] Re: co z ta siecia?!

@luk, post #1

> w pewnym momncie internet przestaje dzialac, ibrowse probujacy wtedy wczytac jakas strone wyrzuca komunikat: "Host lookup failed, no DNS entry found".

Tak sobie myślę skoro masz przez peceta puszczonego neta to wywal wszystkie dopisane dnsy w DNS servers lub daj na disable, włącz Use ICMP oraz przy Get dynamic DNS server daj na add. Jak masz połączenie statyczne czy na wyszukiwanie DHCP i co masz wybrane/zaznaczone w zakładce TCP/IP? - Gateway odpada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem