[#1] Karty TV
Witam czy są jakieś programy obsługujące pilot karty tv avermedi wpiętych w mediatora bo do pixel viev wiem że są :) pozdrawiam

[#2] Re: Karty TV

@Krzysztof, post #1

wydaje mi się że można pokombinować najpierw jakoś z kodami dlawiszy w pliku pilot.tvr programu TvR.

oto cyctat z opisu programu Roberta Krajcarza:

Od wersji 2.0 większość z tych funkcji można obsługiwać za pomocą pilota. Lecz nie u wszystkich użytkowników posiadających tą samą kartę co ja było to możliwe. Problemem okazała się różna lokacja przestrzeni adresowej tunera. Dlatego w obecnej wersji można dokonać odpowiedniej korekty w pliku Pilot.tvr, która ma na celu wyeliminowanie tego problemu. Plik ten zawiera także kody klawiszy wysyłanych przez pilota przez co możliwa jest jego modyfikacja tak aby możliwe było dostosowanie programu do obsługi pilotów tunerów TV innych firm.
[#3] Re: Karty TV

@R-Tea, post #2

Moze wyjasnie ta kwestie.

Dostosowanie TvR'a aby obslugiwal pilota od dowolnego tunera TV nie jest do konca takie proste.
Tunery roznych firm moga miec rozwiazane w rozny sposob. Znane mi sa dwa sposoby odczytu ktory
klawisz zostal wcisniety: pierwszy to odczyt z przestrzeni adresowej zajmowanej przez tuner
drugi odczyt linii GPIO. W pierwszej wersji programu bylo to rozwiazane w ten pierwszy sposob.
W pliku Pilot.tvr na samym poczatku jest liczba ktora okresla w ktorym miejscu znajduje sie
wartosc wyslana z pilota. Dalsze wartosci w tym pliku to kody wcisnietego i puszczonego przycisku.
W nowszych wersjach programu dodana zostala mozliwosc odczytu z linii GPIO.
To z ktorych sposobow ma zostac uzyty wynikalo z wersji tv.library. Dla biblioteki starszej niz 2.x
uzywany byl sposob pierwszy. Mial on jednak pewna wade: Mediator musial pracowac w trybie MMU.
Drugi sposob polega na obserwacji 24 linii GPIO. Tylko 8 z nich posiada odpowiedna wartosc.
Ktore to linie, to moze zalezec od typu karty. TvR sprawdza w tym przypadku tylko linie 8-15.

Karty Pixel View'a maja mozliwosc zastosowania obu metod.
Od wersji 2.5 TvR kozysta tylko i wylacznie z drugiego sposobu.

Innym sposobem obslugi pilota moze byc obserwacja linii I2C.
Kiedys udostepnialem kilka prostych programikow ktore mialy na celu ustalic sposob dzialania
pilota z danym tunerem. Niestety otrzymane wyniki byly za kazdym razem negatywne.
Dlatego w nowszych wersjach zdecydowalem sie tylko do jednej metody.
Ogranicza to na pewno dostosowanie innych tunerow. Aby dokladnie okreslic z jakiego wariantu
najlepiej skorzystac musialbym miec taki tuner udostepniony do testow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem