[#1] Amigowa "reedukacja"
Witam

Obserwuje ten portal od jakiegos juz czasu, chce sie czegos dowiedziec odnosnie tego co wlasciwie w amigowym swiatku piszczy. Niestety moja "edukacja" w tym temacie zakonczyla sie okolo 4-5 lat temu. Pozniej z ami niewiele mialem do czynienia, tak pod wzgledem "obcowania" z nia, jak i pod wzgledem informacyjnym. Bardzo zaluje tego czasu, bo teraz kiedy wchodze na ppa to nie moge zorientowac sie w sytuacji... tylko kolejne niewiele mi mowiace nazwy. Czasami odnosze wrazenie ze niewiele ma to wszystko wspolnego z amiga jako taka... Zaznaczam ze jest to moja subiektywna opinia byc moze wynikla z niewiedzy na ten temat. Duzo mowi sie o Pegasosach, a ja nawet nie bardzo wiem co to takiego ? Czy to kolejny klon ami, czy moze po prostu odrebna platforma wykorzystujaca jedynie OS amigi ? Pegasos, amigaone itd. itp. Tylko zamet mam w glowie... Moze ktos z was zna jakies ciekawe linki przedstawiajace ewolucyjna droge amigi, aby sie w tym wszystkim polapac ?

PS. odnosnie nazwy pegasos to szkoda ze nic nie ma wspolnego z amiga - to tak ad hoc :).
[#2] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #1

kolejny durny troll, durny bo za glupi zeby przejrzec archiwum newsow albo za glupi zeby porzadnie zatrollowac.
[#3] Re: Amigowa "reedukacja"

@szukacz, post #2

Masz jakies kompleksy czy co ? :) Spokojnie, za nerwowy jestes
[#4] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #3

Przejrzyj archiwum newsów. Wpisz słowo Pegasos, AmigaOne, przejrzyj dział Sprzęt (są tam dwie recenzje - zarówno Pegasosa jak i AmigaOne). Trafisz na informacje o których pisaliśmy, będą odnośniki do stron, których pewnie szukasz, aby zdobyć wymagane informacje.
[#5] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #1

Nie martw się, ja po przerwie też niewiele rozumiałem z teraźniejszości co się w tym światku dzieje. Takie pojęcia jak Pegasos, Aros, Amithlon, AHI itp to było coś z zaświatów, co przypominało zielone ludki. Ale da się wszystko władować do mózgownicy nawet po 10-letniej przerwie (ja taką miałem). Przeryj trochę to forum a gwarantuję że znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Pegasos i AmigaOne to następcy klasycznej Amigi z OS3.1 (potem były 3.5 i 3.9). Pegasos działa pod systemem o nazwie 'MorphOS' a Amiga One pod 'AmigaOS 4.0' (mam nadzieję że nie pokręciłęm, jak by co, to poprawcie mnie koledzy).
W każdym razie światek Amigowy kręci się dalej. Nie tak szybko jak kiedys, ale nie upadł.

[#6] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #1

Moze ktos z was zna jakies ciekawe linki przedstawiajace ewolucyjna droge amigi, aby sie w tym wszystkim polapac ?

A wiec tak. Za nim jeszcze opusciles Amige juz powstawal system MorphOS (MOS) dla klasycznych Amig z prockami PPC (603-1200 i 604-A4000,3000), jednak panowie sie nie dogadali i ze zbiegiem czasu MOS nie zostal AmigaOS tylko klonem kompatybilnym z WB3.1 oraz ewoluujacym do wlasnych aplikacji (ktore jak widac nie az tak bardzo roznia sie od aplikacji nowego AmigaOS4). I w taki sposob dla MOSa powstal Pegazos (ktory potrafi odpalac takze LinuxaPPC, oraz najnowszego MACOSa. Niestety platforma to zostala zrobiona w balona przez Gensi (to taki sponsor) i aktualnie system jest w pewnym zamrozeniu. Jednak tworcy MOSa zaczynaja cos dzialac. Zobaczymy co z tego wyniknie. Wracjac do AmigaOS, to od tego czasu powstal WB3.5 oraz WB3.9. Wlasciwie nie byl to nowy system tylko WB3.1 zalatany w specyficzny sposob autorow (ja jednak wole swoj WB3.1 i latanie wg moich "widzimisie"). Od jakiego czasu powstaje i jest juz dostepny dla betatesterow i uzytkownikow AmigaONE (AONe), (to takie klony Terronow/Linuxboxow (a klony dlatego gdyz zostaly nieco przerobione). Ostanio wyszla nowa plyta microAONe. Odrazu dodam ze AONe takze oprate sa na prockach G4. Tak wiec powstaly juz takze tzw. emulatory a raczej latki pozwalajace odpalac aplikacje MOSa na AOS4 i na odwrot (choc jeszcze nie wszystkie). Ogolnie rzecz biorac MorphOS jest aktualnie w niewiadomym polozeniu a AmigaOS4 wciaz jest rozwijany. Nalezy dodac ze Amigi doczekaly sie takze takich p******ek jak karty graficzne, sloty PCI, USB, jest dosc duzo softu...ale jednak wciaz nie mamy dobrej przegladarki WWW, brak klienta DC++ oraz OpenOffica...z reszta sobie mozna poradzic tak jak na perzecietnym grzybie. Nalezy tez dodac ze powstalo kilka portow pecetowych znanych gier itp. Pewnie duzo rzeczy pominalem ale tak to mniej wiecej wyglada...
[#7] Re: Amigowa "reedukacja"

@Andrzej Drozd, post #6

Dzieki za informacje

Szczerze mowiac mam mieszane uczucia, bo to wszystko wyglada obiecujaco - jest sprzet, jednak po zapoznaniu sie z grubsza z tym czym jest (bodajze) AmigaOne dochodze do wniosku ze brakuje softu. Mam na mysli przede wszystkim brak gotowego systemu operacyjnego... i tak oto sprzet amigowy opiera sie na rozwiazaniach linuxowych :(. Z jednej strony to fajnie bo gwarantuje oprogramowanie oraz przenosnosc sprzetowa, coz jednak z tego skoro brak jest rozwiazan typowo amigowych ? Mam nadzieje ze wdrozenie OS4 rozwiaze ten problem
[#8] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #1

konspiracja dziala... wywalanie postow etc... ;] bawcie sie dalej...
[#9] Re: Amigowa "reedukacja"

@cactoos, post #8

to chyba raczej cenzura niz konspiracja....

[#10] Re: Amigowa "reedukacja"

@cactoos, post #8

A co jakiś problem kolega widzi? Kultura dla Ciebie to obce słowo? Nie chcemy mieć tutaj rynsztoku dlatego poleciał i jeden i drugi post, co by nie było wątpliwości, że kogoś faworyzujemy.

EOT.
[#11] Re: Amigowa "reedukacja"

@mailman, post #10

Mnie się podoba trzymanie porządku. Napisałem co chciałem, gośc to przeczytał - można post skasować. Dzięki.
Jak mnie znów "poniesie", nie mam nic przeciw usunięciu postu.

[#12] Re: Amigowa "reedukacja"

@AlaN, post #11

Jak Cię znowu poniesie, to się załapiesz na Czarną Listę i będziesz musiał poszukać sobie innej piaskownicy. Jak Ci nie zależy (każdy tak mówi), to możesz już szukać.
[#13] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #1

AlaN wez jak mozesz napisz mi na gg tresc tego Twojego post'a ;] nawet nie zdazylem przeczytac... szybko tutaj dzialaja sily... szybkiego reagowania... dobre oddzialy... 2267958
[#14] Re: Amigowa "reedukacja"

@SirLEO, post #12

Cóż.... będzie ciężko. Jednak trudno się powstrzymać jak trafiają na forum [cenzura] jak [cenzura], i obrzucają cię inwektywami i innymi [cenzura] bez podstaw. Ja wojen nie wywołuję, ale nie pozwolę żeby jakiś [cenzura] obrzucał mnie błotem bo mu się tak podoba.

Kończę temat, bo to nie ma sensu. Widać niestety trafiają się tu [cenzura][cenzura][cenzura], którzy nie wiedzą do czego służy forum. SirLEO, oczywiście nie piję do Ciebie tylko do tego [cenzura] który to zaczął; wiesz sam o kogo chodzi.

[#15] Re: Amigowa "reedukacja"

@AlaN, post #14

....a ten co zaczął, nie ma co liczyć na jakąkolwiek odpowiedź z mojej strony na jakiekolwiek pytanie. Sam się doigrał.

[#16] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #7

Hmmm, co rozumiesz pod pojęciem "oparte na rozwiązaniach linuxowych"? Chodzi o to że działa pod tym Linux? A pod czym Linux nie chodzi co ma MMU i odpowiednią ilość programujących zapaleńców?
Rozwiązania (i to zarówno w AOne i Pegasosie) są raczej pecetowe - PCI, AGP, budowa oparta o mostki... Programy z Linuxa można portować pod cokolwiek co ma odpowiednią bazę systemową, sprzęt nie ma do tego wiele. Oczywiście, większa moc G3, G4,... od 68k zapewni sensowne działanie bardziej rozbudowanych aplikacji przeportowanych z Linuxa, ale użycie tych procesorów nie oznacza użycia rozwiązań Linuxowych.
Nie znam specyficznych rozwiązań OS4 jak i MOSa, znanych developerom, ale biorąc pod uwagę zachowaną zgodność z API OS3.1 nie ryzykowałbym stwierdzenia że są one bardziej Linuxowe. Linuxowy to jest MacOS X bo jest oparty na kernelu Linuxa, na swój sposób linuxowy był też Amithlon bo pracował w środowisku Linuxa, ale AOS4 i Pegasos są tak samo linuxowe jak AOS3.1.
[#17] Re: Amigowa "reedukacja"

@cactoos, post #13

Czy jest jakis watek na tym forum, ktory po 2-4 postach nie zbacza z glownego tematu ?
[#18] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #17

Wracajac do tematu - chodzi mi o to ze przegladajac strony poswiecone przykladowo pegasosowi trafiam na oferte firmy, ptora sprzedaje te maszyny z preinstalowanym na nich systemem linux... Dodajac do tego "sprzetowe rozwiazania PC" (ktore - moim zdaniem - musza byc wdrazane, przynajmniej czesciowo - sa przeciez stosowane i w innych platformach - np mac i sa gwarantem rozwoju) mamy platforme - w moim odczuciu - niewiele majaca wspolnego z amiga...
[#19] Re: Amigowa "reedukacja"

@wali7, post #16

1) PCI to nie rzeczy pecetowe
2) MacOS nie jest oparty na linuxie, ale na BSD....

[#20] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #18

W macku są one leko zmodyfikowane, np nie użyjesz karty graficznej z
PC w macu, wymaga zmiany firmwaru, natomiast w pegasosie/a1 uzyjesz
tych z pc...

[#21] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #18

Witam

mamy platforme - w moim odczuciu - niewiele majaca wspolnego z amiga...

Widzisz, problem tu jest cokolwiek innej natury :) Tak naprawdę to nie bebechy decydują o tym, czy taka czy inna platforma ma coś wspólnego z Amigą... O tym, czy komputra można nazywać Amigą decyduje niejaki (kb)

pozdrawiam
[#22] Re: Amigowa "reedukacja"

@Kaczus, post #19

Co do PCI to się nie zgodzę, cała magistrala i protokół zostały opracowane przez konsorcjum pod przewodnictwem Intela i dla PC. To, że założono niezależność od konkretnego sprzętu umożliwiło zastosowanie jej w Macu, czy w końcu także i w Amidze.
Co do Maca, to musiałem coś pokiełbasić - BSD pochodzi od Unixa, tak jak Linux, więc mi się pewnie MacOS X jakoś skojarzyć z tym Linuxem. Ale, jakby nie patrzył, to jednak MacOS będzie bardziej Linuxowy niż wszelkie odmiany amigapodobnych systemów.
[#23] Re: Amigowa "reedukacja"

@Kaczus, post #20

Ale to wynika z filozoficzno-marketingowego podejścia Apple do macowego rynku. Mac i wszystko dla niego musi być inne i identyfikowalne tylko z nim, pozatym fajnie jest sprzedawać licencje na użycie firmware chodzącego ze swoim produktem.
[#24] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #18

Moim zdaniem, upadek Commodore przesądził odejście Amigi od własnych rozwiązań hardwarowych. Być może, gdyby C nie upadł, mielibyśmy jak Macowcy amigowskie wersje kart PCI, ale nic ponadto. Forsowanie własnych rozwiązań to zadanie przekraczające dzisiaj możliwości nawet dużej firmy - NuBus odszdł, więc i my pewnie byśmy się nie doczekali na ZorroIV, V (pomijam "wynalazek" Elboxu). Kości Amigi były genialnym dziełem małego zespołu projektantów, tak się pracowało w latach 80. Dziś kości projektują olbrzymie grupy ludzi, naprawdę to musiałoby być coś niesamowitego, aby indywidualny projekt przebił się na rynku i jeszcze w sensownym czasie zarobił na siebie (w przypadku chipsetów graficznych prawo Moora szybciej kręci się niż dla CPU). Dzisiaj jedynym wyróżnikiem unikalności komputera może być jego CPU, koncepcja architektury (tu nie ma wielu przyjętych rozwiązań), czy przede wszystkim OS. Więc koncepcje przyjęte w AOne, czy Pegasosie są jak najbardzie amigowe, tylko uwzględniają specyfikę współczesności.
[#25] Re: Amigowa "reedukacja"

@Adam_M, post #18

systemy mamy 100% amigowe, czego jeszcze ci trzeba wiecej?
zintegrowanych kosci specjalizowanych byc znow chcial?
[#26] Re: Amigowa "reedukacja"

@R-Tea, post #25

i jesli mowimy o amigowosci....

... to ja chce sciagane, 'dragowane' ekranyyyyy !
[#27] Re: Amigowa "reedukacja"

@R-Tea, post #26

właśnie - ściągane ekrany to chyba klasyczny amigowy wynalazek - zresztą 100% związany z hardwarem, robił to copper. jakby wbudować w dzisiejsze układy odpowiednik coppera, to do idei "draggable screens" możnaby spokojnie powrócić, ale to chyba niemożliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem