Komentowana treść: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
[#1] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
Dziwne i niepojęte. Nie robili backup-ów? Choćby raz w tygodniu. Wiadomo, że niewiadomo :) kiedy każdy sprzęt może się zepsuć.
[#2] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
A z mirrorów nie dało by się odtworzyć brakujących zbiorów? Przecież chyba nie wszystkie serwery padły, prawda?
[#3] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
bo ten tekst nie dotyczy aminetu tylko mirroru na wuarchive. maszyna z calym wuarchive padla. aminet jest 1. zdecentralizowany 2. backupy sa chocby na plytach cd-rom ktore sporo ludzi ma w domu.

nastepnym razem pomysl 2x zanim cos takiego napiszesz mailmanie :>>
[#4] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu

@Valwit, post #3

W odpowiedzi na komentarz #3

Tak, masz rację trochę namotałem w tym newsie i go już trochę przebudowałem, ale prawda leży po środku. Jest zdecentralizowany, ale dziwnym sposobem mirrory też padają jak muchy lub są z nimi jakieś mniejsze lub większe problemy. Co do backupów, to jeżeli masz na myśli składanki AmiNetowe to kiedy się pojawiła ostatnia? Rok temu czy dwa?

P.S. Drogi Valwicie - nie myli się tylko ten co nic nie robi ;)
[#5] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu

@mailman, post #4

W odpowiedzi na komentarz #4

no dalej mam pytania:

1. jakie mirrory mialy problemy i jak sie to ma do tych innych, dzalajacych?

2. od kiedy strona http://wuarchive.wustl.edu/ jest glowna strona aminetu. czy http://ftp.uni-paderborn.de/ to tez strona glowna aminetu?

nie pamietam kiedy soattnia skladanka aminetowa wyszla. pare miesiecy juz bedzie, nie mniej wszytsko co bylo przedtem jest zbackupowane, nowsze rzeczy sa na mirroroach i u autorow. ew. strata nie bylaby wielka.
[#6] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
moja wersja tego newsa:

Problem amerykanskiego mirrora AmiNetu

Ostatnio zauważone problemy związane z pobieraniem danych z amerykanskiego mirrora AmiNetu nie były przypadkowe. Jak możemy przeczytać na głównej stronie wuarchive, gdzie mirrorowany jest aminet, nastąpiło uszkodzenie macierzy serwera. Sprawa nie jest taka prosta, a rozwiązanie (choć nie do końca) problemu pojawi się dopiero pod koniec drugiej połowy października. Nie wiadomo jaką ilość danych uda się odzyskać, lecz pewnym jest, że sporo danych zostanie utraconych.
[#7] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
i jeszcze jedno: skad info ze nie da sie odzyskac danych? wiesz jak dziala raid i po co sie je stosuje?
[#8] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu

@Valwit, post #6

W odpowiedzi na komentarz #6

Skorygowałem news zgodnie z uwagami Valwita. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
[#9] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu

@Valwit, post #5

W odpowiedzi na komentarz #5

Kiedys byla glowna, pozniej to zmieniono :)
[#10] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
Chodzi o to że padło parę dysków z macierzy NAT (prawdopodobnie) co spowodowało przełączenie na dyski awaryjne (zapasowe) i w rezultacie duuuuże spowolnienie całego napędu gdyż stara się ciągle naprawić uszkodzone dyski, jednocześnie mirrorując dane na dyski awaryjne. Obsługa to zauważyła, sprawdziła które dyski padły, wyciągnęła je, wsadziła nowe i... teraz parę tygodni macierz będzie się odbudowywała.

No chyba, że mają trudności ze stwierdzeniem które to padły i wyciągają po jednym sprawdzając na boku czy sprawny czy nie ;PPPp
[#11] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu
A tak na marginesie to czy PPA Team nie wiziąłby po uwagę możliwości przeniesienia forum na jakiś lepszy engin z autorskiego rozwiązania, np. na invision, powerbb lub vBulletin?

Usprawniłoby to kwestję wątków nieprzeczytanych które teraz leżą i kwiczą oraz dodało możliwość powiadamiania na e-mail czy jest odpowiedź w interesującym nas wątku.

Komentarzom to ostatnie też by się przydało bo np. teraz już nie pamiętam w jakim komentarzu komuś coś radziłem i nie wiem czy wziął to sobie do serca czy też może ma jakieś wąty ;PPPp
[#12] Re: Problem amerykańskiego mirrora AmiNetu

@dk75, post #11

W odpowiedzi na komentarz #11

Jeśli chodzi o forum to na razie nie planuje przejścia na coś innego niż phorum.org. Kiedyś sprawdzałem inne skrypty, ale albo było w nich za dużo do przerabiania (wszelkie css'y, js i inne by działało i wyglądało to zarówno od strony użytkownika jak i admina na amibrowserach). Poza tym inne fora z tego co wtedy przeglądałem nie oferowały wyświetlania w wątkach tylko wszystko płasko (bleh).

Wysyłanie mejli z powiadodomieniem czy ktoś odpowiedział jest od początku.

Komentarze do aktualności to inny kod.

Napisz mi mejla dlaczego wątki nieprzeczytane u Ciebie leżą i kwiczą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem