[#18]
Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?
@Sylwester,
post #17
Z tego postu:
"w hdinsttools 6.4 wykrywa mi bez tych sterownikow dysk jako 8063MB .. moze by zrobic jedna partycje 4GB (dokladnie ile MB ;] ?? ) zainsatlowac na tym WB 3.1 i pozniej wgrywajac sterowniki ata3.driver reszte partycji doinstalowac / no chyba ze sie tak nie da ;/ ale zreszta i tak prosilbym o dokladna instrukcje ;] bo za chiny nie wiem co tam mam ustawiac a niechcialbym kilkadziesiat razy poprawiac tych partycji..."
Kilka lat temu znajomy próbował podłączyć 10GB dysk z partycją FAT do A600 z OS3.1. Narzędzia z CrossDosFilesystem (nie było wtedy jeszcze Fat95), wykazały 7,8GB dysk na scsi.device Unit 1.
Jakiś czas później do swojej A1200 z OS3.1 podłączyłem 12GB HD. Działał prawidłowo (jak się jakiś czas później dowiedziałem) dzięki beta scsi.device v.43, podłożonej przez BlizKicka. Ponieważ początkowo przypisywałem temu scsi.device jedynie obsługę ATAPI a w zestwie z tymi konkretnymi HD i CD, jakie miałem, musiałem wykonywać na starcie ręczny reset (przypominam, to była wersja beta), postanowiłem wrócić do starego scsi.device+atapi.device. I wtedy zaczęły się problemy - PFSII w wersji SD, zaczął zgłaszać zapisy "outside partition", co skłoniło mnie do zajrzenia do dokumentacji beta scsi.device. A tam znalazłem to, co wypociłem w poprzednim poście. I to mi się pokrywa z tymi 8063MB z postu Stryjka.
W tej chwili Amigę uruchamiam pod WinUAE i korzystam z uaehf.device do obsługi amigowskiego dysku i nie jestem w stanie sprawdzić jak zachowałby się HDToolBox, czy inne narzędzie w obecności scsi.device v40 i dużego dysku. Jeśli faktycznie masz 8192MB albo 4GB, to trudno mi powiedzieć, dlaczego tak się dzieje na Twojej konfiguracji.