[#1] jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?
Witam !
Prosilbym o jakas dokladna instrukcje dla czlowieka ociemnialego ;/ jak sformatowac dysk Seagate 17,2 GB na kilka czesci po 4GB .. mam go podpietego pod FastATA 1200 MK-I ..dotego apollo 1240/40 64MB , rom 3.1...
Wczesciej mialem podpiety do amigi dysk 850 MB ale sie sypnal ;/ i juz nie chce czytac sie... ;/
aha posiadam na dyskietkach Workbencha 3.0..
sterowniki do fast aty i hdtoolbox'a tez mam na dyskietce ..

z gory wielkie thx za dokladny opis..

pozdr.
Stryker
[#2] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #1

1. zainstaluj sterowniki do ATY.
2. wejdź do HDToolBox i będziesz miał kilka dysków po 4GB każdy.
3. na każdym załóż jakie chcesz partycje.
4. restart, format i masz.

Bez załadowanych sterów będziesz widzieć tylko partycje które sa na 1-szych 4GB pojemności. Resztę zobaczysz po wczytaniu sterowników.

Jak chcesz mieć większe partycje niż 4GB, to w SYS:Prefs uruchom program do konfigu FastATA i zaznacz "NO SPLIT". Wówczas będziesz miał "jeden" dysk na którym mozesz sobie założyć np. 10GB partycję. Jak zaznaczone jest "SPLIT" - masz możliwość dzielić dysk max. na 4GB partycje.

[#3] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@AlaN, post #2

"Bez załadowanych sterów będziesz widzieć tylko partycje które sa na 1-szych 4GB pojemności. Resztę zobaczysz po wczytaniu sterowników."

Dokładniej na pierwszych 7,8 GB. Reszta się zgadza.
[#4] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Konrad Klar, post #3

U mnie to bylo chyba jednak 4GB....
[#5] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@AlaN, post #2

Wprawdzie nie ma to wiekszego znaczenia, ale mozna tez zrobic najpierw "porzadek" na pierwszych 4GB, a potem odpalic juz system z twardego i mieszac na pozostalych (zawsze system s HD odpala sie szybciej i przyjemniej...)
[#6] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Seeker, post #4

U mnie także tylko pierwsze 4GB. Mam dysk 6,3GB i 4 partycje; pierwsze trzy są w obszarze 4GB i one są widzialne bez sterów ATA. Ze sterami widzę pozostałe 2,3GB na czwartej partycji.
Skąd kolega K.K. wziął te 7,8GB?

[#7] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@AlaN, post #6

Mogę potwiertdzić słowa Konrada, partycja zaczynająca się w obszarze pierwszych 4GB i nie przekraczająca 8GB (licząc od początku dysku) jest widziana bez ata3.driver, te powyżej to już NDOS, kick 40.68 i SFS. A dlaczego Konrad pisze 7.8GB a nie 8GB to też chciałbym wiedzieć.
[#8] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #1

hmm no i zaczely sie schody...
na dyskietce mam wgrane stery fastaty w wersji 7.1 ...po wejsciu w katalog widze tylko dwie ikonki wykonywalne .. ata3 install (ale jak mam instalowac skoro jeszcze dysku nie mam spartycionowanego ;/ ) i ata3prefs ;/ nie mam jak odpalic tych ata3.driver... moze jakies pomysly ?? :>

no i jezeli to sie juz uda to co mam wpisywac / ustawic w Hdtoolboxie ;)

z gory thx

no chyba ze jest ktos z Gdańska i pomoze :)
[#9] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #8

w hdinsttools 6.4 wykrywa mi bez tych sterownikow dysk jako 8063MB .. moze by zrobic jedna partycje 4GB (dokladnie ile MB ;] ?? ) zainsatlowac na tym WB 3.1 i pozniej wgrywajac sterowniki ata3.driver reszte partycji doinstalowac / no chyba ze sie tak nie da ;/ ale zreszta i tak prosilbym o dokladna instrukcje ;] bo za chiny nie wiem co tam mam ustawiac a niechcialbym kilkadziesiat razy poprawiac tych partycji...

z gory thx :)
[#10] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Sylwester, post #7

Długa historia... z teorii i z praktyki. Podzielcie Panowie 8063 na 1024 (1GB=1024MB, nie 1000MB). Mi wychodzi 7,874023438
To zaokrąglenie w dół do 7,8GB to taki margines bezpieczeństwa, coby nikt z większym dyskiem nie próbował nawet bawić się bez instalacji nowego scsi.device v43 lub sterowników Elbox (w zależności jaki ma sprzęt). Na starym scsi.device, który przekłada komendy scsi direct na CHS (nowy przekłada na LBA) taki dysk do 7,8GB może być obsługiwany przez PFSII / III w wersji SD, lub przez FastFileSystem (do starego FFS Phase 5 zrobiła odpowiedni patch by używał scsi direct lub TD64 - ich własny standard obsługi dysku, nowy FFS zdaje się ma już tę funkcjonalność wbudowaną - tego ostatniego nie sprawdziłem). Inne filesystemy albo wymagają instalacji nowego scsi.device albo obijają się o barierę 4GB.

Do Stryjek: niestety nie mogę Ci podać dokładnego rozwiązania Twojego problemu (sam nie mam FastATA), ale jedno jest pewne - do momentu zainstalowania sprawnych sterowników do FastATA lepiej nie tworzyć partycji leżących (choćby częściowo) powyżej 4GB.
[#11] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #9

Tak właśnie bym spróbował. Założyć partycję systemową (100- 200MB - wg potrzeb i uznania), zainstalować system i potem sterowniki Elboxu. W momencie gdy będzie w HDToolbox widziana prawidłowo cała przestrzeń dysku, zająć się partycjonowaniem reszty.
Dwie uwagi. Stary HDToolBox z OS3.0 i 3.1 pokazuje jako rozmiar dysku resztę z dzielenia przez 4GB ale przy prawidłowych sterownikach liczy cylindry prawidłowo. Bardziej obrazowo - wygląda to tak, że przy przesuwaniu suwaka na pasku podziału partycji HDTBox zlicza MB do 4096, a potem od 0 do 4096 itd. W Twoim wypadku powinien zliczyć tak cztery razy (i trochę). Ale w każdym razie, mimo tego, można używać spokojnie nawet starego HDToolBoxa do podziału partycji na dużych dyskach (pod warunkiem zainstalowania odpowiednich devices, czyli sterowników). I raczej jego polecam niż HDInstTools.
Druga uwaga. Do obsługi partycji leżących (choćby częściowo) powyzej 4GB potrzebny jest również nowy filesystem. Jeżeli chcesz z jakiś powodów używać FFS, powinieneś zaopatrzyć się w plik FastFileSystem z systemu 3.5 lub 3.9 i w HDToolBox zaznaczyć opcję Advanced Options a potem Add/Update Filesystem i załadować do RDB dysku nową wersję FFS. Możesz także w podobny sposób załadować SFS.
[#12] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Konrad Klar, post #11

> Tak właśnie bym spróbował. Założyć partycję systemową (100- 200MB - wg potrzeb i uznania), zainstalować system i potem sterowniki Elboxu. W momencie gdy będzie w HDToolbox widziana prawidłowo cała przestrzeń dysku, zająć się partycjonowaniem reszty.

Nie jestem pewien, ale w instrukcji faty pisze że przed partycjonowaniem należy mieć już uruchomiony sterownik ata3.driver - ponieważ on coś tam ustawia Hdtoolboxowi - jeśli tego nie będzie możliwe że nie będzie można potem zmieniać sposobu z split na noslit i odwrotnie bo te dane od wersji 6.X ata3. driver odczytuje z rdb.

Do Stryjka
Podpinasz hdeka - wkładasz dyskietkę z 3.1 boot menu > boot bez startup -> czekasz wyjmujesz dyskietkę - wkładasz z sterami z aty odpalasz ata3.driver -> zamieniasz już dyskietki odpalasz HDtoolboxa -. robisz partycje (nie zapomnij ustawić botującej) potem reset i idzie już z górki :)

[#13] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@11MASTEr, post #12

Dopóki nie będzie się partycjonować miejsca powyżej 4GB będzie można potem korzystać zarówno z trybu NOSPLIT jak i SPLIT (jakby ten ostatni komuś był potrzebny).
[#14] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #1

ehh wysiadam juz z tym formatowaniem ;/ ..
robie normalnie te jedna partycje pozniej pod winuae przegrywam i instaluje wb3.1 zalaczam ten driver niby wykrywa reszte ale po sformatowaniu albo wywali mi jakies bledy po restarcie ;] albo jakies inne zonki...czyli qupa ;D
szukam osoby z Gdanska ktora pomoze ;]
pozdr.
Stryker/LaResistance
[#15] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Stryjek, post #14

winuae

Zamiast kombinowac z WinUAE podlacz do Ami CD-ROM.
[#16] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Andrzej Drozd, post #15

Zamiast kombinowac z WinUAE podlacz do Ami CD-ROM.

mam podpiety ale niebylo wgranych driverow..no i narazie nie oplaca mi sie nagrywac co chwila nowej plytki skoro podlaczam do grzyba i zgrywam w szybki sposob na dysk no chyba ze winuae ma jakis feler i psuje cosik na dysku po nagraniu danych sam juz nie wiem ...czy niema zadnego Amigowca w Gdansku co by pomogl ;/ ehhh lipa...Amiga idzie w odstawke ;/
[#17] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Konrad Klar, post #10

Wszystko ładnie i logicznie tylko skąd wziąłeś 8063 a nie 8192?
[#18] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Sylwester, post #17

Z tego postu:
"w hdinsttools 6.4 wykrywa mi bez tych sterownikow dysk jako 8063MB .. moze by zrobic jedna partycje 4GB (dokladnie ile MB ;] ?? ) zainsatlowac na tym WB 3.1 i pozniej wgrywajac sterowniki ata3.driver reszte partycji doinstalowac / no chyba ze sie tak nie da ;/ ale zreszta i tak prosilbym o dokladna instrukcje ;] bo za chiny nie wiem co tam mam ustawiac a niechcialbym kilkadziesiat razy poprawiac tych partycji..."

Kilka lat temu znajomy próbował podłączyć 10GB dysk z partycją FAT do A600 z OS3.1. Narzędzia z CrossDosFilesystem (nie było wtedy jeszcze Fat95), wykazały 7,8GB dysk na scsi.device Unit 1.

Jakiś czas później do swojej A1200 z OS3.1 podłączyłem 12GB HD. Działał prawidłowo (jak się jakiś czas później dowiedziałem) dzięki beta scsi.device v.43, podłożonej przez BlizKicka. Ponieważ początkowo przypisywałem temu scsi.device jedynie obsługę ATAPI a w zestwie z tymi konkretnymi HD i CD, jakie miałem, musiałem wykonywać na starcie ręczny reset (przypominam, to była wersja beta), postanowiłem wrócić do starego scsi.device+atapi.device. I wtedy zaczęły się problemy - PFSII w wersji SD, zaczął zgłaszać zapisy "outside partition", co skłoniło mnie do zajrzenia do dokumentacji beta scsi.device. A tam znalazłem to, co wypociłem w poprzednim poście. I to mi się pokrywa z tymi 8063MB z postu Stryjka.

W tej chwili Amigę uruchamiam pod WinUAE i korzystam z uaehf.device do obsługi amigowskiego dysku i nie jestem w stanie sprawdzić jak zachowałby się HDToolBox, czy inne narzędzie w obecności scsi.device v40 i dużego dysku. Jeśli faktycznie masz 8192MB albo 4GB, to trudno mi powiedzieć, dlaczego tak się dzieje na Twojej konfiguracji.
[#19] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Seeker, post #5

[#20] Re: jak sformatowac dysk 17,2 GB ;> ?

@Konrad Klar, post #18

A tak jeszcze, by nie być gołosłownym. Stary scsi.device obsługuje dysk za pomocą protokołu CHS.
Na stronie:
http://www.seagate.com/support/disc/specs/sata/st380023as.html
znajduje się opis ograniczeń tego protokołu:
a 8.45GB Standard INT13 limitation (CHS[1024x256x63]x512)

te 8.45GB to "gigabajty" przeliczeniowe, używane przez producentów w celach marketingowych. Po przemnożeniu daje to 8455716864 bajty, czyli 8064MB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem