[#1] sieć i inne takie tam...parę pytań
witam

Próbowałem podłączyć internet do PC stojącego obok amigi (tzn. współdzielić) zgodnie ze wskazówkami z artka w dziale sprzęt - no i udało się - amiga dostaje neta i rozdziela dla siebie i peceta tylko jest jedno ale:
takie dzielenie jest strasznie procesożerne - zużywa 25-33% czasu CPU więcej niż zwyczajnie - task IpNAT dodatkowo ciągle coś zapisuje na dysku -> przez co jeszcze bardziej blokuje się system :( czy to jest normalne??

Pytanie 2: próbowałem zainstalować sambę i tango ale bezskutecznie :( tango nie widzi stworzonej sieci z pc :( czy może istnieje inny sposób na wymienianie danych między kompami połaczonymi sieciówkami?? (jakiś bardziej prosty?)

[#2] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #1

Co do pytania nr 2 - tak, istnieje inny sposób. Można to zrobić poprzez FTP (czyli klient - serwer...).

[#3] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #1

Ad.1 No i chyba tak juz bedzie. 68k to slabiutki procek a jeszcze musi "martwic" sie o inne rzeczy. Jezeli masz FastATA to zmniejsz priorytet partycji na -1 (standardowo jest chyba +15) co znacznie go odciazy gdy HD bedzie "mielil". Jezeli mozesz to podkrec 68k.

Ad.2 Tak jak napisal grxmrx najlepsze wyjscie to FTP. Albo postaw na Ami za pomoca RC-FTPd a na grzybie lacz sie za pomoca WindowsCommandera lub postaw na grzybie za pomoca np. Caesara a na Ami odczytuj za pomoca AmiTradeCenter...
[#4] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@grxmrx, post #2

Ale trzeba będzie zapewne postawic na jednym i drugim serwer ftp? Może ktos powie czym na ami i czym na PC??

[#5] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Andrzej Drozd, post #3

Więc nie ma innej możliwośći? Albo samba & tango albo FTP?

[#6] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #5

Chyba nie ma innej rozsadnej z tym ze z Samba i Tangiem masz 50% powodzenia poniewaz nie u wszystkich to dziala i nigdy nie bylo konkretnego wytlumaczenia dlaczego tak sie dzieje (szczegolnie z Tango). FTP zadziala na pewno. Jak chcesz to podesle ci te 4 programy o ktorych wczesniej wpomnialem (czasami mozesz znalez w sieci starsze/inne wersje z ktorymi moga byc problemy.
[#7] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Andrzej Drozd, post #6

No to mnie pocieszyłeś a myślałem że duet samba i tango to jest podstawa i to musi działac. No nic jeśli byłbys łaskaw to poproszę na konto moje.
dzięki.

[#8] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #7

U mnie samba też nie chciała działać, za to SMBFS działa bez problemów (jest na Aminecie). Banalna instalacja - działa nieźle, polecam!
[#9] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@wali7, post #8

sprawdzę :)
tak w ogóle to dziwne że nie ma prostego sposobu wymiany danych na 2 konpach z sieciówkami - żadnnych zabezpieczeń, logowania, ustawiania statusu itp.

[#10] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #9

SMBFS uruchamiasz z CLI. jako parametry podajesz link sieciowy (czyli np //Pecet/Folder/Amiga), usera, hasło do folderu pod PC - montuje ci napęd SMBFS:, gdzie widzisz zawartość tego folderu. Jeśli dostęp ustawiłeś pełny, to możesz pliki przenosić w obie strony choćby z poziomu DOpusa.
SMBFS jest tylko komendą, żadnych dodatkowych plików, musisz mieć oczywiście działający stos TCP/IP (ja używałem Miami3).
[#11] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #1

Powiem tylko tyle, ze to wlasnie IPnat tak dociaza system. Mam ten sam motyw u siebie z wyjsciem neta do a600 przez serial. Na niektore okazje mozesz sobie utworzyc 2 konfigi miami.
[#12] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Andrzej Drozd, post #3

Przy rcftpd na grzybie mozna odczytac przez opusa. A na grzyba jest kilka serwerow i z amiopusa tez sie dobrze wlazi.
[#13] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #5

A co, wolisz sernet? :)
[#14] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Seeker, post #13

sam sernet czy pronet to nie za bardzo, ale podobne oprogramowanie :) żadnych cudów tylko to co jest potrzebne.

[#15] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Seeker, post #12

jakoś mnie te ftp nie rajcuje
chciałbym miec coś takiego jak nieograniczona kontrola nad napędami w drugim kompie: przeglądanie, kasowanie, kopiowanie żadnych haseł, priorytetów itp. - za wygony jestem i za leniwy :) - chodzi tylko o to by nagrywarki co chwilkę nie przełączać z jednego do drugiego :)

[#16] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Seeker, post #11

Teraz mam control panel z włączonymi ON/OFF - IPnat można jednak przeżyć gorsze było to mielenie hdekiem - teraz już wiem że to była samba :) - wywaliłem i jest spokój :) - a już chciałem podłączać neta do PiCa i dawać net ami ( głupi pomysł - człowiek jak jest zdesperowany to nie myśli logicznie :) )

[#17] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@wali7, post #8

pomóż z SMBFS!!
jak ustawić tą cholerę PC?? już mnie po prostu sztag trafia @######$@#!!!$$$

[#18] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #17

A jaki masz Windows?
Generalnie podobnie - udostępniasz folder pod Windowsem, w Win98 podajesz tylko hasło, ale pod SMBFS na Ami podajesz i user i hasło, w Win2000 musisz nadać prawa dostępu do danego katalogu (jak przy udostępnianiu dla innych Win) choćby dla Administratora, potem podajesz jako user Administrator.
[#19] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@wali7, post #18

Już mam działa zajebiście!!
3 dni sie męczyłem by uzyskac taki efekt :) dzieki wszystkim!!

[#20] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #1

DZIEKI wszystkim!!
SMBFS - to jest to!!

[#21] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@11MASTEr, post #20

Próbowałem uruchomić Tango, ale na górze okna, przy "Network" jest "No network!"
a poniżej "Searching a master browselist" i 3 wykrzykniki.
Nie mam pojęcia gdzie wymusic tego "mastera" i skąd go wytrzasnąć.
W tym temacie jesem totalny greenhorn.

smbfs sobie odpuszczam - tam to juz wogóle nie mam pojęcia czego ta komenda ode mnie wymaga :D
[#22] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Prince, post #21

zobacz programik smbfs
[#23] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@rzookol, post #22

Przecież napisałem, że nie mam pojęcia co mu powpisywać.
Przy Tango chyba mniej kombinatoryki?
[#24] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@Prince, post #23

np. tak:
run smbfs user=prince password=haslo workgroup=cokolwiek service=//pecet/katalog

user- musi być taki jaki masz user przy logowaniu do win2000, przy win98 chyba nie ma znaczenia, dla pewności też możesz podać nazwę użytkownika
password- przy win2000 hasło danego użytkownika (udostępniony katalog musi mieć prawa dostępu dla tego usera - lokalne i sieciowe, przy dostępie zdalnym nie musi być ten user zalogowany), przy win98 po prostu hasło do udostępnianego katalogu
workgroup- nie ma znaczenia, możesz wpisać jakąś literę, musisz go niestety podać, bo smbfs tego wymaga
service- nazwa peceta poprzedzona ukośnikami i po ukośniku nazwa udostępnianego katalogu

po tej operacji wpisz dir smbfs:, powinien Ci się wylistować katalog pod PC - jak ustawiłeś na PC prawa także do zapisu, to możesz dane przenosić w obie strony.
- u mnie na pegazie, sam nie wiem dlaczego, długie pliki (tak z 10 MB i więcej) idą bardzo powoli, krótkie (np. MP3 po 3-5 MB) idą kilkaset kb/s (nie pamiętam ile - jak ktoś ma kilka MB/s, proszę mnie nie bić ;))
ot cała filozofia....
[#25] Re: sieć i inne takie tam...parę pytań

@wali7, post #24

Dzięki pomoc i wyrozumiałość :)

Jeszcze jedno:
Z smbfs FileMaster3.1 zawiesza się
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem