[#24]
Re: sieć i inne takie tam...parę pytań
@Prince,
post #23
np. tak:
run smbfs user=prince password=haslo workgroup=cokolwiek service=//pecet/katalog
user- musi być taki jaki masz user przy logowaniu do win2000, przy win98 chyba nie ma znaczenia, dla pewności też możesz podać nazwę użytkownika
password- przy win2000 hasło danego użytkownika (udostępniony katalog musi mieć prawa dostępu dla tego usera - lokalne i sieciowe, przy dostępie zdalnym nie musi być ten user zalogowany), przy win98 po prostu hasło do udostępnianego katalogu
workgroup- nie ma znaczenia, możesz wpisać jakąś literę, musisz go niestety podać, bo smbfs tego wymaga
service- nazwa peceta poprzedzona ukośnikami i po ukośniku nazwa udostępnianego katalogu
po tej operacji wpisz dir smbfs:, powinien Ci się wylistować katalog pod PC - jak ustawiłeś na PC prawa także do zapisu, to możesz dane przenosić w obie strony.
- u mnie na pegazie, sam nie wiem dlaczego, długie pliki (tak z 10 MB i więcej) idą bardzo powoli, krótkie (np. MP3 po 3-5 MB) idą kilkaset kb/s (nie pamiętam ile - jak ktoś ma kilka MB/s, proszę mnie nie bić ;))
ot cała filozofia....