[#1] Ami > PC > NullModem
Ponieważ w domu stanął PC, postanowiłem udostępnić mu połączenie do Internetu.
I mam następujący problem. Po stronie Amigi MiamiDX z 2 interfejsami Internet i NullModem.
Niby wszystko działa. Pingi z pc i Amigi wszędzie dochodzą. Trouce też pokazuje, że niby wszystko gra. Ja na Amidze mam połączenie z internetem a PC wchodzi tylko na strony które znajdują się w sieci do której należę. Wpisanie adresu np. www.ppa.pl powoduje, że zamiast wczytania tej strony, na pasku zamiast ikony Internet pojawia się napis "Strefa nieznana".
Czekam na Wasze propozycje rozwiązania tego problemu.

[#2] Re: Ami > PC > NullModem

@spiryt, post #1

Czy mozesz wejsc na pececie na adres 212.77.100.101 (wirtualna polska)?
Jesli nie, to znaczy ze nie masz wpisanych serwerów DNS.
[#3] Re: Ami > PC > NullModem

@Norbert, post #2

Chyba chciałeś napisać, że gdy wejdzie po wpisaniu tego IP na Wirtualną Polskę, to świadczy o nieprawidłowych DNSach.
[#4] Re: Ami > PC > NullModem

@Norbert, post #2

Sprawdzę to dzisiaj. PC ma wpisane adresy DNS takie jakie ja mam na Amidze. Dziwi mnie natomiast następujący fakt. Po wpisaniu komendy ipconfig /all podane jest, że bramką peceta jest jego własny adres, wydaje mi się, powinien mieć adres jaki jest przydzielony Amidze w tej 2 komputerowej podsieci, ewentualnie prawdziwy adres Amigi. W opcjach MiamiDX w zakładce TCP/IP Amiga (interfejs SER) ma następujące ustawienia:
IP - static - 10.0.1.1
bramka - dynamic -
Po stronie PC we właściwościach połączenia nie mogę wpisać adresu bramki, jest tylko opcja "Bramka domyślna"

Po nieudanej próbie wyświetlenia strony, w przeglądarce IE jest napisane "kłopot z serwerem lub DNS"

[#5] Re: Ami > PC > NullModem

@spiryt, post #4

Na Amidze masz DNSy wpisane statycznie czy same sie wpisaly przez DHCP? ("Interfaces/Edit/TCP-IP Settings/Get Dynamic Servers" ustawione na ADD.

Kiedys zauwazylem ze Ami + MiamiDX pracuje na zle wpisanych serwerach i nie bylo zadnych "problemow" (zmienily sie od czasu gdy spisywalem je z PC). Teraz wole uzywac na DHCP.
[#6] Re: Ami > PC > NullModem

@Andrzej Drozd, post #5

DNSy pobierane są automatycznie. Tak w każdym razie mam w połaczeniach z Internetem. Natomiast po stronie pecetowej zostały przypisane ręcznie we właściwościach połączenia.

[#7] Re: Ami > PC > NullModem

@spiryt, post #1

Widzę, że nikt więcej nie ma pomysłów co może być przyczyną tych problemów. W takim razie jakiego ewentualnie użyć routera dla dzielenia łącza internetowego z Amigi na PC

[#8] Re: Ami > PC > NullModem

@spiryt, post #7

Napisz na priv, nie ma co zasmiecach forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem