[#1] smbfs
Witam.
Wali7 w innym poście polecił mi smbfs jako sposób na połączenie i udostępnianie plików AMI<->PC jednak po kilku dniach po testach, gdy rozpoczeło się normalne użytkowanie wyskoczyły 2 rzeczy:
1) często resetuje mi się amiga gdy mam włączony SMBFS: - gdy np. otwieram lister pod OpMagII; a czasami nawet podczas kopiowania plików - ni z tego, ni z owego reset i tyle :( - jakieś rady??
2) transfer jest tragiczny :(
gdy sieć się już rozhula to około 190kb/s - jednak nie wiem od czego to zależy ? - zazwyczaj jest to około 3kb/s SIC!
zajętość procesora znikoma - 20-30%
jakieś pomysły?

[#2] Re: smbfs

@11MASTEr, post #1

hmmm, masz problem
- u mnie nie resetowało się nigdy w trakcie transferu, czasem był zwis przy wyłączeniu smbfs (dlatego nie wyłączałem go po uruchomieniu)
- transfer miałem ciągły na poziomie 200 kb/s
Może coś ze stosem TCP/IP? U mnie na miamiDX były jakieś problemy, dlatego wróciłem do Miami3.x - był zdecydowanie stabilniejszy.
Jak dotrze do mnie pegaz (jutro) to poeksperymentuję z różnymi stosami i smbfs (bo teraz nie mam już sieciówki).
Też używałem MagellanaII z smbfs i nie było problemów.
[#3] Re: smbfs

@wali7, post #2

ok poczekam :)

[#4] Re: smbfs

@wali7, post #2

Dodatkowe uwagi:
1) na tym samym łączu udostępniam PieCowi neta - może nie można i neta i przesyłania plików równocześnie??
2) mam MDX bo w wersjach niższych nie ma łączenia interfejsów :(
3) w czasie transferu gdy występował problem rebootu przesyłałem większe pliki: mP3 itp. itd.

[#5] Re: smbfs

@11MASTEr, post #3

Zainstalowałem i działa. Ale bywają problemy - gdy plik jest b. duży np. 40 MB to idzie bardzo długo (jakieś 35 min - dużo dłużej niż gdy jest to wiele mniejszych). Natomiast 3 katalogi z MP3 (60 MB) przerzucił b. szybko - 2-3 min.
Pozatym jest stabilniejszy niż na A1200 - przy wyłączaniu ani razu mi się nie zawiesił, w trakcie działania też nie ma znim problemów. jedyny który zauważyłem, to to powolne przerzucanie b. dużych plików (moze to coś z buforowaniem - w parametrach smbfs masz opcję buffer - można poeksperymentować z nią). Może też kierunek transmisji ma jakieś znaczenie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem