[#1] 4 MB Fast problem :(
Witam.
Mam rozszerzenie pamićci 4 MB FAST, z którym mam problem. Tzn nie jest rozpoznawane ani przez Workbench ani przez bootmenu. Ale dziwna jest sprawa, że zamontowana bateryjka na rozszerzeniu podtrzymuje mi date i godzine w systemie a pamieci cytuje: 0 other mem" na gornej belce Workbencha :(
Co to moze byc??

Karta to ELBOX 1200/4 (tyle pisze na niej), jest bez koprocesora.

[#2] Re: 4 MB Fast problem :(

@bastan, post #1

Może po prostu pamięć jest walnięta? Spróbuj ją jeszcze wyjąć i oczyścić styki. Choć może już to zrobiłeś?
[#3] Re: 4 MB Fast problem :(

@bastan, post #1

A ze tak glupio spytam...

Czy karta ma 4M pamieci SIMM? To co opisales, to wyglada na to ze jakby tej kosci nie bylo. ;)

Ja kiedys mialem problem ze zworkami (musza byc dobrze ustawione), moze tez sprobuj.

[#4] Re: 4 MB Fast problem :(

@rjack, post #2

pamięć jest wbudowana na stałe - to ZIP'y

[#5] Re: 4 MB Fast problem :(

@bastan, post #1

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy niż to, że powinieneś przeczyścić sobie złącze grzebieniowe (czyli to na co nakładasz rozszerzenie).
Jeśli masz możliwość to sprawdź w innej A1200.
Uzyj programu scout/klawisz exten. czy zobaczy kartę (choć jeśli jej nie ma w BootMenu to raczej programowo nic z tego nie będzie). Poczyść co trzeba i odezwij sie jaki wynik.

[#6] Re: 4 MB Fast problem :(

@11MASTEr, post #5

No wićc styki przeczyściłem i nic :(
Na rozszerzeniu sa tez zworki i kombinowalem z ich ustawieniem i tez nic :(
Mam 3 A 1200 i na żadnej nie chodzi ( a na każdej chodzi Apollo ), wićc wykluczam uszkodzenie złącza.
Wygląda wićc na to, że karta jest "bad"... :(
A był to świezy zakup na Allegro... Szkoda...
A moze jest jakis sposob zeby ja ruszyc ??
Karta nie ma SIMA tylko pamieci wlutowane, takie prostokatne...

[#7] Re: 4 MB Fast problem :(

@bastan, post #6

Spróbuj jeszcze kartę po włożeniu do AMI przegiąć trochę (teraz jak to opisać??) jeśli płyta leży to do góry w kierunku układów - tak by na złączu styki możliwie najmocniej kontaktowały z płytą.
Rozumiesz co starałem sie napisac?? - srawdź.
Jeśli jednak to nic nie da to tarta jest : +

[#8] Re: 4 MB Fast problem :(

@11MASTEr, post #7

Sprobuj zrobic tak zeby na maxa docisnac plytke do ami a niech druga osoba wlaczy zasilacz i sprawdzi czy smiga, ja niedawno mialem taki problem w A600 i okazalo sie ze lekko bateryjka odginala plytke i rozszerzenie nie dzialalo.
PZDR !!
[#9] Re: 4 MB Fast problem :(

@bastan, post #1

Najprawdopodobniej to rozszerzenie jest uszkodzone. Sprawdź temperaturę układów zip (te czarne). Jeśli którykolwiek z nich grzeje się ponad normę, to masz winowajcę.

[#10] Re: 4 MB Fast problem :(

@11MASTEr, post #4

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem