[#1] Problem z dyskiem
Witam

Padł twardy dysk. Objawy:
- nie widać dysku w bootmenu,
- po uruchomieniu Amigi z dyskietki cd-rom działa i fast-ata-prefs odczytuje dane o dysku i cd-romie,
- HDToolBox widzi dysk, ale nie widzi partycji dysku i proponuje standardowy podział.

Mój konfig:
- dysk 60GB w trybie nosplit,
- partycja dh0: ok 500MB w FFS,
- partycja dh1: ok. 5GB w SFS,
- pozostale 3 partycje > 4BG w FFS,
- system 3.1 z WOS-em,
- A1200 z Mediatorem.

Tak zainstalowany dysk pracował od maja 2004 r.

Dysk padł wczoraj wieczorem przy jednoczesnej pracy w AWeb-ie i IBrowse system zawiesił się. Dioda dysku zaczęła nieprzerwanie świecić. Zresetowałem komputer, pokazała się animacja dyskietki i tak już zostało.

Co o tym myślicie? Czy da się coś odzyskać z tego dysku jeszcze? W jaki sposób mogę spróbować?Czyżby zmazał się sektor startowy podczas opisanego zamrożenia systemu?

Z góry dziękuje za uwagi.
[#2] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #1

Może masz jakąś "złą" wersję IBrowsera i ona rozwaliła dane na dysku gdzie zapisywany był CACHE. Podejrzewam że musisz jeszcze raz nagrać RDB i bedzie po kłopocie. Jeśli nie masz kopji, to musisz ręcznie wpisać w HDToolBoxie.
[#3] Re: Problem z dyskiem

@kmilota, post #2

Hmm... Włożyłem dysk do peceta w pracy i bios nie wykrywa dysku. Pokazuje się tylko komunikat "Primary dysk Error". Oczywiście zworka dobrze jest ustawiona.

Chyba ziści się najczarniejszy scenariusz. Czyżby dysk padł fizycznie?

Ale dlaczego ata-prefs odczytuje jego parametry? Spróbuje spartycjonować go pod Amigą od nowa. Pod pc kompletnie nic zrobić nie mogę, bo go w ogóle bios nie rozpoznaje.

Czy możliwe jest by fast-ata uszkodziła dysk? Czy ktoś może miał podobne objawy w swoim Amikompie?

Nie dopisałem jeszcze o czymś w pierwszym poście. Czasami podszas pracy na Amidze dioda dysku nagle zaczynała świecieć. Działo się tak po dłuższej pracy. Ponadto dysk nie reagował na opcję wyłączania ruchu obrotowego talerzy w ata-prefs oraz czasem było słychać jakby talerze chciały stanąć i za chwilę się rozpędzały. Mam na myśli charakterystyczny "klik" dysku kiedy rozpędza się, np. po włączeniu zasilania. Gdy takie klikanie zaczęło się to już trwało non-stop.

Po takich objawach (świecąca dioda lub klikanie dysku) zazwyczaj, może po kwadransie czy po pół godziny pracy system zawieszał się. Wtedy reset lub wyłączenie kompa pomagało.
[#4] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #3

Jeśli nie masz na tym dysku niczego ważnego to rzeczywiście spróbuj podzielić dysk od nowa. W przypadku, kiedy dane są dla Ciebie istotne może warto powalczyć przy pomocy programów do odzyskiwania RDB.
[#5] Re: Problem z dyskiem

@stony, post #4

Jakie to programy? Dawno temu używałem polskiego RDBArch, ale on potrafił zachowywać RDB, a odzyskiwać chyba nie?
[#6] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #5

Polecam tandem RDBSalv i 2b_RecoverRDB. Kiedyś mi pomogły - leżą na aminecie.
[#7] Re: Problem z dyskiem

@stony, post #6

Dzięki. Może coś wskóram.
[#8] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #3

Obiawy o których piszesz, przypominają problemy z zasilaniem. Sprawdź na dysku gniazdo zasilania, czy nie ma jakiegoś zimnego lutu. Może za luźne gniazdo we wtyczce zasilania. Inna sprawa, że zazwyczaj jak poleci mapa dysku, to pecet ma problemy a Amiga nie.
[#9] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #1

Na Allegro http://www.allegro.pl/search.php?string=seagate&st=gtext&category=4495&order=t&buy=0&new=0&category=4496

najwięcej jest padniętych Seagate z objawami jak u mnie. Dysk niewidoczny w bootmenu :(

Jednak spróbuje go jeszcze reaktywować pod Ami,
[#10] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #1

Nie chcę straszyć, ale moj dysk 20GB miał takie objawy gdy Fast-ata go wykończyła na amen.
Jeśli nie poradzisz sobie z odzyskaniem RDB programami podanymi wyżej jest jeszcze jedna możliwość za pomocą programu:DiskMonTools - potrzeba jednak trochę czasu o tego.

P.S. Co do ewentualnego uszkodzenia fasty to sprawdź czy jeśli złapiesz jedną ręką HD a drugą np. grzejnik będzię Cię kopał lekki prąd? - (ja właśnie tak miałem)

[#11] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #9

Nawet mnie nie strasz :S Sam mam Seagate 40GB 7200. Jak padnie to niewiem co zrobie.
[#12] Re: Problem z dyskiem

@11MASTEr, post #10

Ha, ciekawe spróbuję. Twierdzisz, że fast-ata wykończyła dysk. Podłączyłem inny dysk i działa, ale rozumiem, że twierdzisz iż Twoja fast-ata wykończyła dysk po jakimś czasie.

Zobaczę jak będzie się zachowywał ten nowy dysk.
[#13] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #1

Podłączyłem inny 1,2GB Caviar i system dysk widzi, zaś 40GB Maxtora widzi do momentu kiedy wyłączę kompa. Po ponowmy włączeniu 40BG-owy twardziel jest nie widoczny w bootmenu. Reset nie pomaga.

Czyżby należało przeciąć 1 czerwoną żyłe kabla sygnałowego? Myślałem, że ten problem dodyczył starszych dysków, a nie nowszych jak 40GB
[#14] HD - Perpetum Mobile?

@rjack, post #13

(nie bede zakladal nowego tematu tylko poepne sie pod ten. A co do czerwonych zyl to ja mam przeciete).

Jezeli juz mowa o HD...Mam HD 40 GB ktory podlaczony jest do FastATA w trybie Split. Czyli mam 10 partycji po 4 GB. No wlasnie...Wszystkie oprocz pierwszej ustawilem na pelne 4GB i jest OK. Natomiast pierwsza ktora ma kilka partycji (System, MAC, PC i inne) okazuje sie ze jest widoczna jako 8 GB. Profilaktycznie korzystam tylko z pierwszych 4 GB. Jak to wlasciwie jest? Program RDBArc takze widzi 8 GB. Uzywam WB 3.1. Partycje sprawdzalem/edytowalem na HDToolbox 40.1 i 40.4 oraz HDInstTools 6.8.
[#15] Re: HD - Perpetum Mobile?

@Andrzej Drozd, post #14

Ja zawsze ustawiałem na tryb nosplit, ale wczoraj jak dzieliłem te 40GB, to spróbowałem też w trybie split i podzielił na 10 kawałków jak Tobie.

Też używam OS3.1 i starego HDTB. Nie sprawdzałem jaką pojemność miała pierwsza partycja. Przy poprzednim dysku 60GB patrzyłem w okienko DOpusa v4.xx by zorientować się ile faktycznie mają partycje. Podawał prawidłowe wartości w GB nawet dla partycji powyżej 20GB.
[#16] Re: Problem z dyskiem

@rjack, post #12

No jeśli tak można powiedzieć, że urządzenia elektroniczne psują sie przez jakiś czas.
Po prostu Fata zjarała się, ale tak pefidnie, że wygladała na sprawną; jednak cały czas podawała HDekowi napięcie przez szynę danych - i niestety długo tego nie wytrzymał.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem