[#1] Motorola caches
Czy kazda Motorola (od 68000 do 68060) ma pamiec cache (L1,L2). Jesli tak, to ile ma tej pamieci dany model. Mialem dzis lekcje o cache'ach i chcialem sie dowiedziec.

[#2] Re: Motorola caches

@El Amigos, post #1

Lepiej nawet nie wiedzieć :)
[#3] Re: Motorola caches

@El Amigos, post #1

Nie umiesz korzystać z Google?
[#4] Re: Motorola caches

@El Amigos, post #1

Wpisz adres: http://www.amiga-hardware.com
a następnie 'cache' do pola szukania i czytaj.

[#5] Re: Motorola caches

@El Amigos, post #1

ojej, od 68020 ma (ale tylko L1)
[#6] Re: Motorola caches

@wali7, post #5

W Magazynie Amiga (bodajże 2/92) był opis karty z 68020, wyposażonej w cache L2.
[#7] Re: Motorola caches

@Konrad Klar, post #6

w sumie tak, ale każda motorolka 68k ma tylko jeden poziom cache. jeśli procesor dorzucił na karcie pamięci statyczne w charakterze L2 to już inna sprawa.
na big book of amiga hardware są opisy (średnio dokładne, ale wielkości cache są podane) procesorów.
[#8] Re: Motorola caches

@wali7, post #7

Zgadza się, ale mówimy o procesorze z 1985, wówczas pamięci L2 były montowane na płytach głównych (katach turbo w przypadku Amigi) aż do czasów Pentium I i nawet później, na płytach pod K6.
Amigowska komenda CPU ma nawet parametry
EXTERNALCACHE/S NOEXTERNALCACHE/S
[#9] Re: Motorola caches

@Konrad Klar, post #8

w rzeczy samej, ale sam procesor cache L2 nie zawiera. w linii 86x L2 w strukturze pojawiło się dopiero w Celeronie A (bo to w PII było w osobnych układach), w tym czasie linia 68k była już niestety martwa (to i na L1 się skończyło). wiadomo, że procesory można rozszerzać o szereg układów peryferyjnych, ale nie są to układy w samym rdzeniu procesora. gdyby możliwości tych układów dodatkowych identyfikować z możliwościami samego procesora, moglibyśmy (na zasadzie analogii: "68000 ma pamięć cache" - były bowiem karty do A500 z 68000 z dodatkowym, zewnętrznym cache) powiedzieć: 68020 obsługuje instrukcje FPU (no bo obsługuje, ale z podpiętym 68881), czy 68010 potrafi obsługiwać sprzętowo pamięć wirtualną (no bo potrafi, ale z 68851).
[#10] Re: Motorola caches

@wali7, post #9

"czy 68010 potrafi obsługiwać sprzętowo pamięć wirtualną (no bo potrafi, ale z 68851)."
Oj, nie jestem pewien, czy do tego nie jest jeszcze potrzebna 32bitowa szyna adresowa. 68EC020, który różni się od pełnej wersji właśnie 24bitową szyną adresową, zdaje się nie potrafi współpracować z 68851.
Z całą resztą tego, co napisałeś się zgadzam, tzn. L2 nawet jak jest to nie w procesorze (w przypadku rodziny 68k).
[#11] Re: Motorola caches

@El Amigos, post #1

ja też nie jestem tego pewien (68010 widziałem tylko raz w sklepie elektronicznym i nie kupiłem :( ), ale na The Big Book of... stoi że 68851 wpółpacuje z motorolkami od 68010. Z tego co pamiętam to właśnie możliwość współpracy z MMU była główną przyczyną pojawienia się 68010. A z ciekawostek, w jednym z pierwszych MA były opisy kart turbo do A500/2000 i 3000 (epoka przed 1200 i 4000!), i była tam karta z 68000, wyposażona w 68881. Sposób zmuszenia FPU do współpracy z tym procesorem była słodką tajemnicą producenta, ale wyniki były mizerne - tandem 68000 + 68881 wykonywał instrukcje FP wolniej niż karty z 68020 bez FPU (oczywiście emulując FP) w tej samej cenie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem