[#1] A600 i Muzyka
Witam

Dawno mnie tu nie bylo ale uzbieralo sie pare pytan wiec jestem :D

Moim hobby jest tworzenie muzyki (progressive house/trance) i ostatnio naszla mnie ochota zeby wykorzystac amisie jako "instrument".. kiedys.. wieki temu bawilem sie protrakerem i wavebeastem.. i teraz mam pare pytan z tym zwiazanych:

1) Jakie sa minimalne wymagania tych progsow ? Czy A600 + 2mb dadza rade ?
2) czy wogule mozna je odpalic na A600 ?
3) Jakie inne programy polecicie ?
4) Czy wogule jest sens zaprzegac do tego A600.. czy moze od razu kupic A1200 z Blizkiem ?

Wiem ze po forum błąka sie paru bylych/obecnych scenowcow i do nich kieruje powyzsze pytania :D

a teraz z innej beczki.. czy ma ktos na zbyciu ROM 37.3xx do A600 ? chcialbym wypozazyc moja amisie w HDD a mam obecie wersje .299.. pytalem w efjuzin - nie maja, elbox tez nie.. konia z rzedem dla tego kto ma i moze odstapic za rozsadna cene..

Dzieki z gory za odpowiedzi

----
A1200 / Elbox / 040/40/16MB - musialem sprzedaz ze wzgledow finansowych
ostala mi sie tylko A600
[#2] Re: A600 i Muzyka

@Arven, post #1

protracker spokojnie pójdzie na A600.
wavebeast, nie wiem, nie znam tego

z innych to np. OctaMED, też ciekawy, można w nim dłuższe utwory zrobić i nie tylko w metrum 4/4 (w protrackerze jakby się uprzeć to też można np. 3/4 zrobić :D ) Poza tym można w OctaMEDzie zrobić kilka utworów na tych samych samplach i zapisać w jednym pliku. Ma też wbudowwane proste(?) syntezatory i obsługę MIDI. No i przede wszystkim można robić utwory na 8, a nie 4 kanałach.
Echhh i jeszcze dużo rzeczy można... :D

Ale po co się ograniczać, kup lepiej A1200, odpalisz na niej DigiBoostera - jeszcze więcej kanałów i chyba nawet sample 16bit obsługuje, ale nie na pewno w sumie nigdy go nie używałem. :P
[#3] Re: A600 i Muzyka

@Arven, post #1

Nie ma sensu. Kup A1200 z 040 (moze byc 030/50) z duza iloscia ramu i bedziesz mogl uzywac 16 bitowych sampli, zgrywajac pozniej modul do Wave (a pozniej mozna go przerobic na mp3). Jezeli chodzi o soft to polecam DigiBoostera, OctamedSoundStudio (aktualna wersja ktora nadaje sie do uzytku niestety pracuje tylko w 8 bit) oraz SymphoniePro - programy te korzystaja z pamieci Fast i mozna uzywac bardzo dlugich i dobrej jakosci sampli. Oprocz tego jest troche profesjonalnego softu (Np. Pro Station Audio itp.) ale do konkretnej pracy potrzeba PPC.

Tak czy siak nawet gdy masz zamiar uzywac tylko starego softu, to 1200 ma 2MB chipu i dzieki temu bedziesz mogl uzyc wiekszej ilosci sampli oraz robic dluzsze kawalki.
[#4] Re: A600 i Muzyka

@Andrzej Drozd, post #3

jeśli chcesz bawić się protrackerem to A600 wystarczy. jeśli chcesz robić normalną muzykę na Ami w 16 bitach, to kup 1200 z 040/40 minimum i DIGI Boostera Pro. nie zawiedziesz się.
[#5] Re: A600 i Muzyka

@Arven, post #1

To troche nie tak.. Nie potrzebuje amisi zeby skladac w nim cale kawalki.. od tego mam mocnego pieca z profesjonalna karta studyjna.. amisia jest mi potrzebna do wzbogacania moich wypocin o SIDopodobne smaczki.. jakis kwasni sfx.. albo "brudny" perkusyjny loop.. nic wiecej.. ot takie zboczenie ;P

dzieki za odpowiedzi.. skusze sie na A1200 z jakims Blizzkiem :)

[#6] Re: A600 i Muzyka

@Arven, post #1

1) protracker u mnie kiedys dawal rade, tylko musi byc odpowiednia wersja.

2) wszystko anejdziesz na aminecie, w pub/aminet/mus/edit. dzialal mi odpowiedni protracker, digibooster 1.7, octamed (ale go nie kumam do dzis , quadracomposer, sympchonie...
Czyli w sumie wszystkie, tylko wersje trzeba dobrac. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem