[#1] Jak wyciszyć kompa??
Witam.
Tak jak w pytaniu - co możecie doradzić??

[#2] Re: Jak wyciszyć kompa??

@11MASTEr, post #1

Przełączyć przycisk na obudowie w położenie OFF ?
[#3] Re: Jak wyciszyć kompa??

@11MASTEr, post #1

Świetnie sformułowane pytanie: chodzi Ci o Amigę 500? Nie trzeba wyciszać; ciszej już pracować nie będzie :P Wątpię, żeby przeszkadzał ci szum (???) pędzących elektronów w procesorze.
A tak poważnie, lepsze wentylatorki, założyć elektroniczną regulację obrotów wentylatorów w zależności od temperatury, dysk przełączać w tryb "uśpienia", wyłączyć klikanie flopa..... trochę można.

[#4] Re: Jak wyciszyć kompa??

@AlaN, post #3

ja mam dwa wiatraczki. jeden ma dorobiony wyłącznik na obudowie w zaślepce na fdd ale można podłączyć prosty potencjometr na 3pin i wypiąć dwa.
[#5] Re: Jak wyciszyć kompa??

@AlaN, post #3

Dokładnie! Dodatkowo można jeszcze wyciszyć samą obudowę za pomocą maty korkowej. Niektóre firmy sprzedają coś takiego jako zestaw "wytłumiający" komuputer. Osobiście niesprawdzałem.
W mojej Amidze 2 tyg. temu spalił się wiatrak w zasilaczu i od razu zrobiło się ciszej :) Zasilacz się tylko mocniej grzeje, ale chodzi i jeszcze ma "zapas". W końcu Amiga nawet z PPC chyba nie pobierze 250W z sieci?
[#6] Re: Jak wyciszyć kompa??

@Prince, post #5

Sugerowal bym jednak wstawienie wiatraka ale wolnoobrotowego.
Bedzie ciszej i bezpieczniej niz bez wiatraka.
Zamiast (jak ktos wczesniej zaproponowal) usypiania dyskow
trzeba je odizolowac od obudowy, robi sie to najskuteczniej przykrecajac
naped nie do koszyka a do jakiegos miekiego materialu.
Eliminujemy rezonans. W starych Power Makach byly specjalne sanki
do ktorych przykrecalo sie HD i CD, jest to skuteczne.
W PC stosuje sie tez czasem specjalne maty wyciszajace.
Nie jest to specjalnie skuteczne ale w pewnych przypadkach moze sie przydac.
Ale jesli musisz wytlumic wszelkie dzwieki z kompa to jedyna
metoda jest wstawienie go do zamykanej drewnianej szafy.
Trzeba tylko zadbac o wentylacje.
[#7] Re: Jak wyciszyć kompa??

@RadoslawF, post #6

Można też na grzejących się elementach zainstalować niewielkie ogniwa Peltiera z radiatorami bez wiatraka. Ale radiator musiałby być naprawdę solidny, zapewniony dobry przepływ powietrza (w końcu mielibyśmy 2x więcej ciepła niż przed założeniem Peltiera). Z uwagi jednak na małe ilości wydzielanego ciepła przez chłodzone w Ami elementy i spory zapas takiego powiedzmy 250 W zasilacza to może mieć sens. Bo już np. w PC, przy procesorze wydzielającym 90 W mocy, dodanie Peltiera mocno obciążyłoby i tak już obciążony zasilacz, a tym samym dodatkowo powiększyło generowane ciepło. Pozatym jak wielki musiałby być radiator biernie rozpraszający 180 W.....
Ale jak pisałem - w Ami to mogłyby mieć sens.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem