[#1] Miami offline ale...
Kazdy chyba wie że MiamiDX ma tak jakby 2 tryby offline:

1. Gdy sie raz kliknie button Offline. Wtedy oba buttony, Online i Offline sa aktywne - "niezasiatkowane"

2. Gdy klinie się Offline jeszcze raz. Wtedy się on "zasiatkowuje".

Potrzebuję uzyskać efekt z punktu 1 podczas uruchamiania Miami z WBStartup lub z S-S.

Próbowałem tooltypem DONTCONNECT, ale on daje efekt 2.
Próbowałem też uruchomić skrypt Arexxa z komendą OFFLINE za pomocą tooltypa AREXX="sciezka:do/skryptu.rexx"

a to ten skrypt:

--------------
ADDRESS 'MIAMI.1'
OPTIONS RESULTS
end
-------------

nie mam w ogóle doświadczenia z Arexxem, więc mogłem cos pokręcieć. Nie mam tez pewności czy ta komenda dałaby efekt z punktu 1.

Czy w ogóle jest możliwe uzyskanie takiego efektu automatycznie, bez klikania w GUI ???
[#2] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #1

Zmień w Interface TCP/IP - Preferred offline state na offline i po sprawie. Mnie MiamiDX sam się łaczy, a jak bardzo musze się rozłączyć to klikam tylko raz na OFF w gelbesPanel.
[#3] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #1

Rozumie, że chcesz by po uruchomieniu MiamiDX przeszedł w tryb jakby czuwania suspended tylko po co?. Oczywiście działa z gelbesPanel ręcznie po starcie na OFF, prościej niż otwierać GUI tylko jak ustawione masz na suspended jeden z 3 trybów offline w MiamiDX.
[#4] Re: Miami offline ale...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Rozumie, że chcesz by po uruchomieniu MiamiDX przeszedł w tryb jakby czuwania suspended tylko po co?.

dokładnie. po uruchomieniu ma byc właśnie w tym trybie - jak ty to nazywasz - uśpionym, czy ani to online ani tez offline.

Jeśli dobrze ciebie rozumiem, to wystarczy coś tam przestawie w prefsach i osiągnę taki efekt, tak?
Żadnych tooltypów czy Arexxa nie trzeba?

btw. ja nie używam żadnych paneli, nawet nie mam Miami w menu Tools.
GUI z prefsami wywołuję sobie za pomocą skrótu ctrl+alt+m
[#5] Re: Miami offline ale...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Prefered offline state mam od zawsze na "suspeneded".

podejrzewam, że mam skopany ten skrypt arexowy, bo na chłopski rozum mój konfig Miami + ten skrypt powinien dać oczekiwany efek, bo w skrypcie jest użyta komenda OFFLINE a w Miami mam ustawione Prefered offline state: suspended.

Właśnie o to suspended na starcie Miami mi chodzi.

Jak tu zajrzy jakiś expert od Arexxa to będe w domu :) bo myślę że to ten mój skrypcik tu miesza.
[#6] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #4

http://www.ppa.pl/software/software-panelemiami.html
[#7] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #1

Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze mozna zrobic kilka ikonek do miami i w tooltypach podac rozne pliki z prefsami.
[#8] Re: Miami offline ale...

@Seeker, post #7

nie chodzi mi o kilka różnych konfiguracji.
potrzebuję osiągnąć jeden konkretny efekt, który opisałem wyżej.
[#9] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #8

http://www.aminet.net/package.php?package=comm/tcp/MiamiSuspended.lha
[#10] Re: Miami offline ale...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Skolman!!!!

Jesteś Wielki!

To działa!

zastanawia mnie tylko dlaczego ten skrypt odpalony jako argumenty tooltypa AREXX
(wszystko według instrukcji z dokumentacji MiamiDx) nie chce zadziałać.

AREXX="sys:rexxc/miamistartsuspended.miami"
[#11] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #1

Witam

To i ja mam male pytanko o Miami.. porwalem sie z motyka na slonce i postanowilem wykorzystac swoja a600 (2MB RAM) jako komputerek do ircowania ;)

Z aminetu zassalem Miami32b2-main oraz chyba najmniej pamieciozerne GUI czyli Miami32b-GTL. Po odpaleniu GUI i poloczeniu sie online zostaje mi jakies 700kb ram.. a to jest niewystarczajaca ilosc do odpalenia Blackirca czy amirc'a kompilowanego na 68000. W zwiazku z tym mam 3 pytania:

1) Czy mozna w jakis sposob przejsc w stan Online nie odpalajac GUI ? moze da sie to zrobic za pomoca jakiegos malego prostego skryptu/komendy w CLI ?

2) Odpalilem miami init w ktorym skonfigurowalem polaczenie.. na koncu wyskoczylo mi okienko gdzie moglem zachowac swoja konfiguracje w pliku i wydrukowac ustawienia.. zaznaczylem zapisanie konfiga po czym kliknolem ok.. i amisia sie zwiesila.. po restarcie okazalo sie ze jednak plik konfiguracyjny jest na hdd i ma sie dobrze ;). Odpalilem wiec Miami i przeszedlem do zakladki TCP/IP gdzie ustawilem na sztywno ip, dns i gejtłeja.. po restarcie nie trzyma mi tych ustawien.. tzn.. za kazdym razem musze w TCP/IP zmieniac wszystko z DHCP na static oraz ustawiac IP.. nie da sie czegos z tym zrobic ? nie wiem czy powodem sa zwiechy przy wyjsciu z miami init czy tez co innego.. nie mozna tego zrobic in linux style grzebiac w konfigach miami ?

3) Moze polecicie jakiegos klienta irca ktory nie wetnie na dzien dobry 1,1Mb RAM ?

P.S

Zeby usprawiedliwic swoj pomysl zacytuje TeRmOz.IRC.guide ktory jest na aminecie:

" Aby zaczac rozmowe na IRC potrzebne beda :

1.Amiga 1200 (chodz i 600-tka da sobie rade)"
[#12] Re: Miami offline ale...

@Arven, post #11

> Czy mozna w jakis sposob przejsc w stan Online nie odpalajac GUI?

No GUI on startup x
auto-online x
Hide GUI x

[#13] Re: Miami offline ale...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

w zakladce events ustawilem tak jak radziales.. ale niewiele to zmienilo.. teraz miami odpala sie na ulamek sekundy po czym znika GUI.. a wraz z GUI 1MB ram ktory potrzebuje do odpalenia irca (ani HIDE ani KILL nie zalatwiaja sprawy)

moze jakis skrypt AREXXA odpalany podczas wykonywania S-S rozwiazalby problem ? niestety z AREXXA jestem zielony jak trawa na wiosne.. pomozecie ? ;)
[#14] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #10

> zastanawia mnie tylko dlaczego ten skrypt odpalony jako argumenty tooltypa AREXX
(wszystko według instrukcji z dokumentacji MiamiDx) nie chce zadziałać.

> AREXX="sys:rexxc/miamistartsuspended.miami"

AREXX=sys:rexxc/miamistartsuspended.miami

oraz estetycznie z progdir:

AREXX=miamistartsuspended.miami
[#15] Re: Miami offline ale...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

dzizas!
Skolman brachu, zadziwiasz mnie!
działa!
bede to uzywał przez tooltypy teraz.

ale ładafak!?
dlaczego mu przeszkadzają te cudzysłowy?
[#16] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #1

poduczyłem sie od Skolmana i moge ci pomóc :D
wypróbuj w ikonce w WBStartup tooltype'y:

NOGUI
AREXX=sys:rexxc/miamionline.miami

------plik "miamionline.miami"--------
ADDRESS 'MIAMI.1'
end
-------------

i w ogóle wywal moduły od GUI. jakby jakimś cudem Miami chciało jednak z nich skorzystać to nie bedzie miało z czegao (!) :D i pewnie wywali jakiś błąd, ale GUI nie otworzy. Tylko error requester zje troche pamięci :)
Nie wiem które masz Miami ale jak Dx to zmień na zwykłe. Może mniej zjada pamięci.
[#17] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #16

eeeph...
to do Arvena miało być :D
[#18] Re: Miami offline ale...

@R-Tea, post #17

juz sobie poradzilem.. dzieki za pomoc i za zainteresowanie :)
[#19] Re: Miami offline ale...

@Arven, post #18

A ja dodam jeszcze swoje trzy grosze :)
bo zainteresowanie naprawdę było ogromne.

Może zapomniałeś o zakładce GUI?
Miami - GUI: No GUI on startup [x]
Wyłącz pokazywanie ikon - Show icon.
I najlepiej w Events: Start - Kill GUI.

Buffory dla partycji zmniejsz na minimalne,
użyj bibliotek, które zajmują mniej pamięci.
LoadWB -debug (flushlibs - usuń biblioteki)

Najlepiej startuj z osobnej sekwencji startowej,
bez wczytywania "LoadWB" Workbencha.

Wookiechat wygląda na mniej wymagającego,
jak nie to usuń gfx z BlacIRCa, lub zmień nazwę.
[#20] Re: Miami offline ale... [c.d.]

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

ahhh...
wszystko ładnie, pięknie gdyby nie... YAM

YAM mnie zdradził.
Gdy Miami jest online-suspended a uruchomi się YAMa to ten głupek wywala requesta że bsdsocket.library nie jest uruchomiona (!?)

SimpleMail, IBrowse, AmiGG, Gadami zachowują się tak jakby brak dostępu do
internetu był po stronie jego dostawcy (czyli tak jak chcę żeby się zachowywały aplikacje internetowe) a YAM mi to z takim hasłem wyskakuje

co z tym zrobić? a już myślałem, że będzie tak pięknie...
[#21] Re: Miami offline ale... [c.d.]

@R-Tea, post #20

Nikt nie ma na to pomysłu ?
Chyba pozostanie mi przestawić siostrę na SimpleMaila skoro z YAMa taki spryciarz jest...
szkoda tylko, że nie mogę po prostu dodać drugiego konta... trzeba będzie zrobic nową istalkę w osobnym katalogu.
[#22] Re: Miami offline ale... [c.d.]

@R-Tea, post #21

U mnie YAM nieprotestuje przy SUSPENDED.
Co masz ustawione przy AUTO-DISCONNECT?
Ja mam ustawione "simulate activity"
[#23] Re: Miami offline ale... [c.d.]

@Norbert, post #22

też to mam.
a w jaki sposób odpalasz miami w trybie suspended?
też skrypt Arexxa w tooltypach?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem