[#1] Przeportowanie Windows Commandera
Witam!

Czy mozliwe by bylo wogole przeportowanie Windows Commandera pod Amige? Dla mnie to najlepszy filemanager swiata ,a na Ami tego nie ma Opus Magellan jakos wogole mi nie podszedl:/ (za duzo obslugi w myszki). Port WC to by bylo dla mnie to co tyrgrysy lubia najbardziej...Tyle tylko nie wiadomo czy kod do ktorejs jego wersji jest udostepniony :> ?

miroll_b@wp.pl

[#2] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #1

a, co tak fajnego jest w wc.... dopiero jak znalazly sie tam zakladki
to zaczal byc uzywalny... dwupanelowe filemanagery suxxuja...
[#3] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #1

szczerze to ja wolę Total Commandera

A na amigę jest Norton - wygląda jak stary, dobry oryginał, fuckcjonalności też ma sporo

sam z kolei używam filemastera, co i Tobie polecam.

pzdr!
[#4] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Bartek, post #3

Oprócz Magellana jest jeszcze zwykły Opus 4.x, bijący konfigurowalnością Windows Commandera, czy Total Commandera na głowę. Wszystko można obłożyć pod klawiaturę, niemal wszystkie funkcje. Moim zdaniem nie ma tu w ogóle czego porównywać.
Faktem jest że DO 4.x był rozwijany przez Jacka Rzeuskiego, niestety już nie jest (chyba że to robi, nie informując o tym nikogo). A szkoda.

[#5] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #1

Tak jak wspomnial MiniQ uzyj DOpusa4. Ale nie uzywaj starej 4-ki tylko najnowsza 4.17pre21. Sciagniesz ja z Yahoo (jezeli nie jestes zarejestrowany to podesle na priv).
[#6] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Andrzej Drozd, post #5

DOpus v.4.xx jest rzeczywiście najbardziej przyjaznym dla użytkownika programem tego typu.Mirollowi chodzi jednak o WC-dlaczego
Może da się przekonać ;)

skobry3@o2.pl
[#7] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@skobry, post #6

Mirollowi chodzi jednak o WC-dlaczego?

Bo ma takiego na pececie i chce mieć to samo na Amidze (nie wiedząc, że 100 razy lepsze rozwiązanie już dawno istnieje)?
[#8] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Andrzej Drozd, post #5

>Tak jak wspomnial MiniQ uzyj DOpusa4. Ale nie uzywaj starej 4-ki tylko >najnowsza 4.17pre21. Sciagniesz ja z Yahoo (jezeli nie jestes >zarejestrowany to podesle na priv).

O to jakbys mogl to chetnie poprosze na miroll_b@wp.pl. Co do Filemastera to go uzywam ale jakos jego skroty klawiszy mi nie pasuja, wiem ze Dopus jest lepszy ale moja archaiczna wersja jest naprawdę ubozuchna w stos do FM 3.0 ktorego mam.

Prosilbym jeszcze o jakis link do stronicy na ktorej by bylo lopatologicznie wytlumaczone konfigurowanie Opusa.

pozdrowko
MB
[#9] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #1

Polecam boskiego EcoDiska - jest łatwo konfigurowalny i... ma panele!
[#10] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #8

heh magellan rocks

[#11] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@MinisterQ, post #4

Browser II - używam, bo lubię mieć multum okien na raz - w rozdziałce 1280x512, z czcionką 8 - niezły efekt, jak ktoś to pierwszy raz zobaczy, wszyscy pytają "ty tam coś widzisz?"

Poza tym Browsera da sie też fajnie pokonfigurować, szkoda tylko że nie ma obsługi klawiatury (poza skrótami w menu) i co najgorsze, nie jest już rozwijany, a szkoda, bo ma jeszcze kilka bugów.
[#12] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Miroll, post #1

jedna osoba wspomniala tutaj o Nortonie na Ami??? czy to prawda? jest jakis port? na Aminecie nic nie znalazlem...

pytanie z innej beczki... rozumiem ze Directory Opus 5.x z magellanem jest juz zupelnie innym filemanagerem od DO 4.x? i uzytkownicy twierdza iz 4 jest bardziej uzyteczna? czy magellan 2 jest lepszy od jedynki?

dzieki za info!;)
[#13] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@AmigaRuleZZZ, post #12

Jest taki klon norton commandera o nazwie NTP, kiedyś używałem na Ami. Nie wiem gdzie można go teraz znaleźć.
Jednak zawsze można przecież użyć jakiegoś portu midnight commandera (o ile zadziała:).

[#14] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@AmigaRuleZZZ, post #12

czy opus 4 czy magellan, to kwestia gustu, ja wole magellana. Różnią
się filozofią działania. jesli Magellan to II ofkorsik, poprawione
bledy przede wszystkim i byc moze cos tam jest wiecej - nie wiem, bo
ja od razu wsiadlem na II - wcześniej nie mogłem się do magellana
przekonać, trzeba po prostu przyswoić sobie inną filozofię działania
[#15] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Tomek (Kaczus), post #14

jako ze do tej pory uzywalem serii FileMaster, Opus'a nie instalowalem ani razu, wiec mam jeszcze jedno pytanie...

czy to dodatek magellan wprowadza takie zmiany ze Opus 5.x rozni sie od 4.x? czy juz po prostu same wersje Opus'a? po co wogole ten magellan? czy jesli go zainstaluje, istnieje mozliwosc wylaczenia i korzystania z samego Opus'a?
[#16] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@AmigaRuleZZZ, post #15

Magellan to coś więcej niż filemanager, to desktop, natomiast możesz
dalej i na magellanie z opusa 4 korzystać.... Tylko po co?

[#17] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@mailman, post #7

)). btw: mnie WC tez kojarzy sie z WC..., tudziez OO :)
[#18] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@AmiChris, post #10

Cos w tym musi byc. Sam znam kilku grzybiarzy, ktorzy nie wyobrazaja sobie windy bez opusa :) i wcale im sie nie dziwie. A co dopiero na ami...
[#19] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@AmigaRuleZZZ, post #12

No coz, co kraj, to obyczaj. Kazdy ma inne zdanie. U mnie kolejnosc byla nieco inna. Najpierw opus 4 (stara wersja), potem filemaster 2.2 (bo 3.xx sie buraczyl) i na koncu magellan, bez ktorego jakos slabo sobie wyobrazam AOSa.

1) Jest cos w rodzaju klona nortona na ami, ale mi nie podpasowal.

2) Roznica miedzy opusem 4, a 5 jest zasadnicza, ale prawde mowiac konfigurowalnosc obydwu jest prawie przyslowiowa, wiec problemem jest raczej przyzwyczajenie i zrozumienie, niz mozliwosci programu. (ja do opusa 5.xx podchodzilem bardzo dlugo, ale nie zaluje).

3) Kwestia gustu.
[#20] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Kaczus, post #16

Stuprocentowe trafienie w sedno sprawy :)
[#21] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Kaczus, post #16

Opus 4 jest kilkakrotnie szybszy od Opusa 5. Wiem, bo mam 020 i czuje ogromna roznice. Kazdy, kto ma szybszy procek, to pewnie nie zauwaza. :)

[#22] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@El Amigos, post #21

Kurcze, ten post mial byc gdzie indziej (troche wyzej)...
I jeszcze tylko dodam: wersja Opusa 4 - 4.16 (ktoras z tych 4.xx pre xx jest duzo wolniejsza, ale ma mniej bugow i troche wiecej opcji), a Opus 5 jest w HiResie na 8bitowym screenie, moze przez to tak zwalnia?

[#23] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Seeker, post #19

mi się Filemaster bardziej buraczył na amidze niż teraz na Pegasosie ;)
[#24] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@El Amigos, post #21

coz 020 nie uzywam od czasu zakupu pierwszej karty turbo - chyba 1996 albo 1997 rok jesli dobrze pamietam, wiec nie pamietam z jaka szybkoscia toto dziala...

[#25] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@mailman, post #7

No nie wiem. Mialem Amige i uzywalem Opusa i klasycznego i tych nowszych, FM i jeszcze kilku ktorych nie pamietam z tytulow, na PC Nortona, DosNavigatora, pod Linuxem MC i powiem szczerze ze TotalCommander pod Windows bije je wszytkie na glowe.
[#26] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Poke, post #25

Bo ja wiem czy bije?... Jest uzywalny - dzieki zakladka, TotalCommander ponizej wersji 6 jest nieuzywalny. Uzywales natomiast Opusa Magellana pod winda?

[#27] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Kaczus, post #26

Straszna kobyla, dla mnei zupelnie niewygodna. W TC robie 99% rzeczy z klawiatury. Co do wersji TC no to kurcze ja nawet nie pamietam kiedy byla 5.xx (jakas historia) chociaz ja takze bardzo dobrze wspominam.

[#28] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Poke, post #27

jaka kobyla... to poprostu caly desktop, a uzywa sie duzo wygodniej, cos ala TC tez tam jest - jakbys nie wiedzial... I znow - to co ze prawie wszystko robisz z klawiatury? Zreszta ja i tak wole myszka, w opusie nie mam podefiniowanych wiekszosci skrotow klawiszowych, bo i tak bym ich nie uzywal, wiec po co sobie glowe zawracac?

[#29] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@rzookol, post #23

heh w temacie filemanagerow to jeszcze diskmaster
(genialny w swojej prostocie)
rzookol: chodzi na pegu na 100% :D

[#30] Re: Przeportowanie Windows Commandera

@Kaczus, post #28

kwestia gustu, jeden woli z klawy (moim zdaniem szybciej sie robi niz z...), inny myszki, kazdy woli inne GUI i kazdy uzywa na rozne potrzeby.
nie powiedzialbym ze stare Total Commandery, czyli wtedy zwane Windows Commanderami byly zle.
uzywam go od czasow 4.01 i jest ql.
kwestia tez tego, kto jaki program lepiej zna... z reguly ten z ktorym lepiej sie zapoznales, bedziesz bronil i uwazal za najlepszy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem