[#1] Dziwne zjawisko(?) z BPPC
Witam wszystkich

Mam następny problem ze swoją ami. Otoż komp po włączeniu zawiesza się. Dzieje się tak po kilku minutach po uruchomieniu systemu, czasem jeszcze szybciej albo od razu komp nie chce wystartować. Nawet po kilku resetach.

Zacząłem odłączać poszcególne części komputera by dojść do przyczyny usterki. Po wyjęciu turbo BPPC 040/40MHz PPC/233MHz (najprawdopodobniej podkręcona ze 160MHz) komp nagle ozdrowiał. Wyjąłem zatem simmy, ale nie dało to pozytywnego efektu. Turbo bez simów takrze wieszała komputer.

Nie wiem dlaczego tak pomyślałem, ale spróbowałem odłączyć zasilanie wiartaka, który jest na procku 040. Ku mojemu zdziwieniu Amiga przestała się wieszać po odłączeniu wiatraka. Wiatrak od procka 040 jest podłączony bezpośrednio do wtyczki (od napędów) zasilacza.

Czy ktoś z Was spotkał się z takimi objawami jak opisałem wyżej

Ów wiatrak jest stary, ma luzy. Strasznie hałasuje. Czy taki wiatrak jest w stanie tak zakłócić pracę zasilacza by nastąpiły zawieszenia procesora/systemu

A może procek był zbyt mocno chłodzony :)
[#2] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #1

Może popraw zasilanie? Złącze w BPPC ne jest najlpeszej jakości. Proponuję wyjąć kartę, "uziemić się"
i szpilką lub igłą delikatnie ponaginać styki, z czasem one się odkształcają.
Popraw również dwa główne wtyki zasilające Amigę. (Chyba masz zasilanie również przez stację?)
[#3] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@Prince, post #2

No tak. Trochę nie dopisałem o moim configu. Mam zasilanie przez Mediatora z zasilacza AT. Wtyczki do stacji dysków nie wpinałem, bo to niebezpieczne, choc niektórzy sadzą inaczej, a poza tym komp z tym zasilaczem sprawował się dobrze. Popodginałem styki aż karta nie chciała wejść do slotu :)

Podepnę jakiś inny wiatrak na procka 040 i zobacze, bo bez tamtego starego wiatraka komp nie zamraża systemu. Ciekaw nalad jestem dlaczego tak się dzieje

Dzięki za odp.
[#4] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #1

1) Z tego co wiem gdy kartę ppc puścisz bez pamięci to powraca do starej wersji oprogramnowania - więc zrób sobie update flaszki

2) wymień wiatrak na nowy (koszt około 20PLN) - może robił zwarcie?! choć to trochę dziwne bo wtedy by się sienie kręcił - faktycznie ciekawostka - choć z drugiej strony może akurat nie było dobrego kontaktu styków i ami zachowywała się dziwnie

3) z własnego doświadczenia wiem, że jednym wentylatorkiem nie możmna tak łatwo schłodzić!! 040 - więc to nie to :)

[#5] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #1

Jak dla mnie , to wszystkie objawy wskazuja na zbyt slabe chlodzenie 040 , zamontuj jakis porzadny wiatrak i powinno byc OK .
Tego procka raczej nie przechlodzisz , zwlaszcza ze na 99% jest podkrecony z 25MHz .

[#6] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@Darek S., post #5

Darek S. napisał(a):

> Jak dla mnie , to wszystkie objawy wskazuja na zbyt slabe
> chlodzenie 040 , zamontuj jakis porzadny wiatrak i powinno byc
> OK .

Nie zgadzam się, bo kiedy odłącze wiatrak i procek się grzeje aż miło, to wtedy komp sie nie wiesza. Nie podłączyłem jeszcze nowego, ale spróbuję na pewno.

> Tego procka raczej nie przechlodzisz , zwlaszcza ze na 99% jest
> podkrecony z 25MHz .

Tu się zgadzam. Widać, że był przelutowywany jeden z oscylatorów kwarcowych między prockami na BPPC. Nigdy tego nie robiłem, ale to chyba świadczy o podkręceniu 040.
[#7] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@11MASTEr, post #4

11MASTEr napisał(a):

> 1) Z tego co wiem gdy kartę ppc puścisz bez pamięci to powraca
> do starej wersji oprogramnowania - więc zrób sobie update
> flaszki

To u mnie flash na pewno nie wrócił do starej wersji. Jak ją kupiłem, to zrobiłem update. W nowym flashu, którego wgrałem pojawiła się nowa pozycja menu PCI, a w starym nie było tego. Po wyjęciu simmów nic się nie zmieniło.

> 2) wymień wiatrak na nowy (koszt około 20PLN) - może robił
> zwarcie?! choć to trochę dziwne bo wtedy by się sienie kręcił -
> faktycznie ciekawostka - choć z drugiej strony może akurat nie
> było dobrego kontaktu styków i ami zachowywała się dziwnie

Już po popodginaniu styków zamontowałem ten stary wiatrak i od razu ami się wiesza. Odłączam wiatrak. Procek 040 strasznie się grzeje, ale mimo to ami pracuje stabilnie.

Na pewno wymienię wiatrak. Dzięki za odp.
[#8] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #7

Wydaje mi sie ze masz zaslabe zasilanie a wentylator pobiera za duzo pradu i komp sie wiesza. Ja mam BPPC z 040/25 ktorego podkrecilem do 40 MHz. Nigdy nie bylo na nim coolera. Przykleilem tylko radiator, a karte chlodze z zewnetrznego wentylatoa ktorego zamontowalem w srodku wiezy.

Popraw zasilanie albo odlacz wentylator z karty i chlodzenie rozwiaz w inny soposob
[#9] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@Andrzej Drozd, post #8

To też jest możliwe o czym piszesz. Dzięki. W każdym razie wygląda na to, że BPPC nie jest uszkodzony co mnie cieszy niezmiernie.
[#10] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #1

Wymiana wiatraka nie pomogla niestety :( Popodginalem raz jeszcze styki w BPPC ii zamiast 2 kostek 32 megowych edo ramuw, ktore tam od poczatku siedzialy wlozylem jedna 8 megowa i na razie dziala. Jeszcze dziala... To znaczy system/ekran nie zamrozil sie.
[#11] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #10

poprostu już za duże spadki napięcia generuje wiatrak podłączony do karty turbo :) podłącz wiatrak do jakiego kolwiek molexa :)
[#12] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@Domik, post #11

Mam 2 wiatraki na BPPC. Jeden z którym walczyłem jest podłączony do wtyczki od twardego dysku, a drugi jest podłączony do gniazdka zasilania na karcie BPPC. Co to jest molex?
[#13] Re: Dziwne zjawisko(?) z BPPC

@rjack, post #12

molex=w tyczka zasilania od twardego dysku ;) i odłącz od zasialnia na karcie :) i podłącz do 2 molexa :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem