[#1] Elektronicy?
Hmmm.... Zaswędziała mnie ręka i rozkręciłem swoją A4000T. Podejrzewam że powerka mi się przegrzewa, zamontowałem więc większy radiator, poza tym wywaliłem jednego twardziela (zostały jeszcze 2 :) wywaliłem też tą blachę do montowania dodatkowych napędów. Zauważyłem, że wtyczki zasilania P8 i P9 mają nadpalone kilka pinów - też je muszę wymienić.
Podłączyłem wszystko i... błysnęła dioda zasilania, systemowy wentylator drgnął i cisza... Za chwilę spróbowałem ponownie i to samo. Zauważyłem przy włączeniu jakby iskrę w diodzie D161 (przez nią idzie +12V na płytę). Sprawdziłem, i zamiast diody jest zwarcie. Zasilacz jest w porządku.
Jako że planuje taki zakup, chcę zapytać praktykujących elektroników (wiem, że są wśród Was :) o jakiś sprzęt, którym da się zrobić proste lutowanie SMD (wymiana pojedynczych elementów, nawet nie scalaków). Wiem, że są odważni i jadą transformatorówką, ale mi bardziej chodzi o prostą stację lutowniczą, którą da się zrobić to wygodnie i bezpiecznie. Co proponujecie (oczywiście, bez cenowych ekstrawagancji ;) ? Nie mogę patrzeć, jak Amiga tak stoi... nawet sobie urlop na jutro wziąłem, aby ją do życia wrócić :)
[#2] Re: Elektronicy?

@PL, post #1

Solomon SL-20
stacja z kontrol temperatury , z regulacja - lutuje taka juz kilka lat - i naprawde jestem zadowolony.nia pamietam ile teraz kosztuje ale pewnie w granicach 200-300pln tak czy owak dla mnie warto.

[#3] Re: Elektronicy?

@PL, post #1

Kup jakąś zwykłą małą lutownicę kolbową.Na grot nawiń jakiś cienki drut i wypuść "szpikulec" do lutowania.
Zazwyczaj groty mają zbyt grube końcówki.
[#4] Re: Elektronicy?

@Prince, post #3

Nie no, toż to czysta prowizorka ;) Byle czym nie będę grzebał w Amidze, hehe
Obejrzałem na sieci SL-20 i rzeczywiście, wygląda na coś co w zupełności mi wystarczy, dzięki Kwiatki, za info!
[#5] Re: Elektronicy?

@PL, post #4

ja do smd mam małą 7 W kolbówkę wielkości większego długopisu. Sprawdza się od jakiś 10 lat :)
[#6] Re: Elektronicy?

@PL, post #1

Zakupy udane ;) Amiga ruszyła, ale nie do końca... W A4000T porty równoległy, serial oraz mysz/joystick znajdują się na osobnej płytce, którą dwoma taśmami podłącza się do płyty głównej. Przy podłączonej Amiga nie startuje! Gdy odłącze taśmę od portów myszy, system startuje, ale nie mogę używać myszy. Startuje też tak nie do końca, bo po pojawieniu się Workbencha, a przed załadowaniem Amidocka system się zamraża. Z dyskietki WB3.1 startuje i poza koniecznością ruszania kursorem przy pomocy klawiatury wszystko wygląda w porządku. Niestety, bez myszy nie wiem, jak wejść do early startup, aby wyłączyć startup-sequence.
A ta płytka z portami wygląda dobrze, poza samymi portami i paroma rezystorami i kondensatorami nic tam nie ma... Może problem tkwi gdzieś na płycie? Jakby Paula padła, to chyba nic by nie ruszyło? Albo jeden z układów CIA... Czy ktoś z Was zetknął się kiedyś z takim przypadkiem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem