[#1] Promowanie ekranu
Mam takie pytanko Jak się promuje ekrany gier i programów z AGA na Voodoo
i czy do tego muszę posiadać jakieś programy ?
[#2] Re: Promowanie ekranu

@zbyniek, post #1

Jeśli program czy gra nie pozwala sam wybrać trybu graficznego, to trzeba uzyć specjalnego programu wymuszającego, np. ModePro, NewMode czy MCP. Wszystko to jednak na nic, jeśli program czy gra jest napisana tak niesystemowo, że tylko na AGA może chodzić. Wtedy pozostaje albo przywlec jakiś TV lub scandoubler albo pożegnać się z danym softem. To drugie zawsze w końcu wygrywa :)

[#3] Re: Promowanie ekranu

@jrzeuski, post #2

Slyszalem kiedys ze pare osob rozwiazalo ten problem przy pomocy karty telewizyjnej. Czy taka karta uzywa odpowiednich sterownikow? Jezeli tak, to jak to mozliwe ze gra PAL ktora dziala w monotaskingu nie blokuje karty TV?
[#4] Re: Promowanie ekranu

@Andrzej Drozd, post #3

Andrzej Drozd napisał(a):

> Slyszalem kiedys ze pare osob rozwiazalo ten problem przy
> pomocy karty telewizyjnej. Czy taka karta uzywa odpowiednich
> sterownikow? Jezeli tak, to jak to mozliwe ze gra PAL ktora
> dziala w monotaskingu nie blokuje karty TV?

Nie wiem w jaki sposób to działa, ale gwarantuję Ci, że jast tak faktycznie. Karty tv używam od jakiś 2 miesięcy. Głównie jako scandoublera.

Karta tunera tv ma swoje sterowniki. Do jej obsługi potrzebne są: tv.library, programik tv (wrzucamy go do katalogu C: ) oraz tv.prefs (pliczek specyficzny dla konkretnego tunera tv) w sys:env-archve/mediator

Korzystając z karty tv można używać każdego palowskiego i niepromowalnego programu, pod warunkiem, że da się uruchomić z WB. A więc boot memu Amigi na tunerze tv nie obejrzysz. Będzie można korzystać z takiego programu nawet jeśli przejmuje on kontrolę nad systemem. Dla przykładu. Pójdą stare gierki albo dema. Będą działać oczywiście amosowe programy. Byle by prawidłowo działały na danym konfigu oraz, jak już wspomiałem dały się uruchomić z poziomu WB. Osobiście odpalam Pinballe, Klondike DeluxeIIIAGA. Amosowe gierki odpalam. Można sobie uruchomić je w okienku WB jak i na całym ekranie.

Model tunera tv, który posiadam można połączyć z układami AGA na przykład przez złącze composite video (ja tak mam). Do gierek to wystarczy, ale do programów użytkowych nie nadaje się ze względu na gorszą jakość sygnału composite video. Aby uzyskać bardzo doby sygnał należałoby wykorzystać wejście S-VHS karty tv, ale trzeba mieć np. genlocka, bo w Amidze standardowo nio ma przecież wyjścia S-VHS.

Poza tym dzięki karcie tv można oglądać filmy wideo na monitorze VGA podłączonym do naszej Amigi czy też obraz z kamery, czy jakiś innych urządzeń. No i radia FM można słuchać. Z moją kartą tv działa także pilot, którym obsługuję radio i tv.

Jednak raczej sprzedam swój tuner tv ponieważ scandoubler jest globalnym roziązaniem i generuje lepszy obraz, ale znowu do niego trzeba mieć przełącznik, który będzie wybierał sygnał raz to z karty GFX, raz to z amigowych kości graficznych, czyli kolejny wydatek.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#5] Re: Promowanie ekranu

@Robert, post #4

Przełącznik zrobi z sygnałem z karty GFX to co karta TV podpięta przez Composite robi z sygnałem z AGA :)

[#6] Re: Promowanie ekranu

@jrzeuski, post #5

jrzeuski napisał(a):

> Przełącznik zrobi z sygnałem z karty GFX to co karta TV
> podpięta przez Composite robi z sygnałem z AGA :)
>
I nie ma znaczenia czy jest to przełącznik elektroniczny czy ręczny? Zawsze pogarsza się jakość?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#7] Re: Promowanie ekranu

@Robert, post #6

Tak, zawsze. Nie ma takich przełączników, które by poprawnie przeniosły obraz 1024x768 lub więcej przy sensownym odchylaniu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem