[#1] amiga-pomocy
posiadam amigę 1200 / 8 mb ramu / 540 mb hdd / nagrywara lite-on

co na tej ami mogę zrobić i co mi ruszy na tej konfiguracji

kciałbym przerobić np: mp3 na format amigi
przerobić filmy z avi na format amigi lub
uruchomić na tej amidze

mam też twardzie 40 gb wd cawiar z pc nie wiem czy da sie go podłaczyc do amigi bez kontrolerów

interesuje mnie tworzenie muzyki na amidzie i filmy(przeróbka)
i różne programy
[#2] Re: amiga-pomocy

@Dariusz, post #1

co na tej ami mogę zrobić i co mi ruszy na tej konfiguracji

To zależy co chcesz robić

kciałbym przerobić np: mp3 na format amigi

A mp3 to czyj format? To format uniwersalny dla każdej platformy. Konwersji mp3 na AIFF lub WAV można dokonać np. programem Lame lub MPEGA (z odpowiednią nakładką MPEGAGUI).

przerobić filmy z avi na format amigi lub
uruchomić na tej amidze

Avi na Twoim konfigu raczej obejrzeć się nie da. Chyba, że lubisz oglądać slideshowy. Przerobić można np. FFMPEG, ale to na Twoim konfigu będzie trwać wieku.
[#3] Re: amiga-pomocy

@mailman, post #2

W zasadzie to wszystko możesz na tym konfigu robić zależy tylko ile masz wolnego czasu :D.
Jeżeli chcesz sięna poważnie zająć filmami to musiłbyś trochę rozbudować swoją konfigurację co najmniej o jakąś kartę turbo conajmniej z 040 na pokładzie. Dla lepszego komfortu pracy to przydałby się jeszcze mediator, karta graficzna, karta muzyczna lub Blizzard PPC + BVision.
40 Caviara możesz podłączyć do Ami bez problemu ja też mam takiego po prostu podzieliłem go na 10 partycji.
[#4] Re: amiga-pomocy

@ENDriu, post #3

40 Caviara możesz podłączyć do Ami bez problemu ja też mam takiego po prostu podzieliłem go na 10 partycji.
Co nie jest konieczne. Sam mam 40GB dysk podzielony na 3 partycje.
[#5] Re: amiga-pomocy

@Dariusz, post #1

MP3 taka amiga nie uciągnie niestety :(
A jak chcesz zamieniać MP3 na jakiś zjadliwy dla amigi format, to proponuję WAV u-LAW 28kHz mono/stereo do wyboru - zajmuje mniej miejsca niż dźwięk 16 bitowy, a brzmi lepiej niż 8 bitowy.
Ten format obsługuje między innymi EaglePlayer.
A konwersję MP3->WAV lepiej będzie na pycy zrobić, amidze (bez dopalacza) zajmie to duuuuużo czasu (jak nie więcej).
[#6] Re: amiga-pomocy

@shg, post #5

U mnie w zjadliwej jakości chodzą mp2 (choć nie radzę ruszać kursorem )(używam Deltrackera z pluginem MPEGA), mp3 tnie się jak cholera.

[#7] Re: amiga-pomocy

@ENDriu, post #3

a moze 30/50bizzarda chcesz lyknac.zawsze szybciej bedzie jakby co gg 1418415
[#8] Re: amiga-pomocy

@Korni, post #6

mam problem z wordworth 5 nie mogę uzyskać polskich liter
[#9] Re: amiga-pomocy

@dariusz, post #8

Przejrzyj to:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=17679&t=17679

Pozdrowienia...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem