[#1] Dopus Magellan __pytanie__
Witam wszystkich :)
Ogladalem ostatnio "Directory Opus Magellan II" na screenach i mam na niego straszna chec. Wie moze ktos jakie ma minimalne wymagania (np. czy na AGA jest sens go stawiac ) no i najwazniejsze gdzie go dostac. Czy jest moze jakas dystrybucja free czy trzeba kupic. No i jesli jest to "komerc" to gdzie go mozna kupic...

A i takie ostatnie pytanie do tych co go uzywaja.... Warto ??? :P

[#2] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@bastan, post #1

bastan napisał(a):

> Witam wszystkich :)
> Ogladalem ostatnio "Directory Opus Magellan II" na screenach i
> mam na niego straszna chec. Wie moze ktos jakie ma minimalne
> wymagania (np. czy na AGA jest sens go stawiac )

tak, mozna, minimalne wymagania dotycza raczej pamieci... im wiecej tym lepiej

> no i
> najwazniejsze gdzie go dostac.

Z tym jest trudniej obecnie....

> Czy jest moze jakas dystrybucja
> free czy trzeba kupic. No i jesli jest to "komerc" to gdzie go
> mozna kupic...

Jest to komercja, ale nie wiem, gdzie teraz mozna go kupic.

> A i takie ostatnie pytanie do tych co go uzywaja.... Warto ???
> :P

Kupilem za 200zl swojego czau i nie zaluje wydanych pieniedzy.

[#3] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@bastan, post #1

Bezwzględnie warto.
Ciężko się potem odzwyczaić.
Mam oryginał i nie żałuję ani grosza.
[#4] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Dariusz Pietrzak, post #3

Gdzie moge go dostac...

[#5] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@bastan, post #4

Kiedyś (ale nie dzisiaj) widziałem, że ktoś chciał sprzedac na Allegro MACD (numer bodajże 7 lub coś koło tego) i tam był jakiś DopusMagellan. Może się jeszcze coś takiego pojawi. Kontroluj sytuację.
Pozdrawiam.
[#6] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@bastan, post #1

Ogladalem ostatnio "Directory Opus Magellan II" na screenach i mam na niego straszna chec

Jezeli napalasz sie na ladne "Newiconki", tapety itp. to nic z tego. Po zainstalowaniu ma wyglad prawie taki jak goly WB3.0. Dodatkowo mozesz miec pozniej problemy z doprowadzeniem go do podobnego wygladu jak np. WB3.9 i potrzebne odpowiednie latki.
[#7] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Kitech, post #5

Pelna wersja Directory Opusa 5.5 PL jest na MACD nr 11. Ale zdaje ze v5.5 to jeszcze nie Magellan II tylko I (zreszta zaraz mnie kto poprawi).
[#8] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #7

Magellan 2 dziala na 5.5
ostatnia wersja Directory Opus'a jaka znam to 5.82
[#9] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #6

Motywów graficznych i dźwiękowych, rodzajów ikon od zatrzęsienia.
Chyba o jakimś innym Magellanie piszesz.
Jedyna różnica jaką zauważyłem to brak działania animowanych gifów na WB.
Ale i tak funkcjonalność OS 3.9 ma się nijak do Opusa, nie koniecznie Magellana.
[#10] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Dariusz Pietrzak, post #9

Ja również mam orginał dop 5.x zapomniałem jakiego bo jeszcze go na dysku nieinstalowałem ale jak kumpel to na spr postawił to wygląd był oszałamiający i na 1200 z 4 mb tak żle niebyło...
[#11] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Dariusz Pietrzak, post #9

Chyba mnie nie zrozumiales. Nie napisalem ze nie ma w ogole, tylko ze nie ma bezposrednio po zainstalowaniu i trzeba latac wyglad tak jak w WB3.0-3.1. Chyba ze jednak jest i v5.5 na MACD 11 jest jakis felerny lub cos kiedys zle instalowalem.

PS. A na codzien uzywam najnowszego DOpusa4 ktory jest dostepny na Yahoo (4.17pre21 z przed okolo 2 lat).
[#12] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #11

oficjalna strona 4.17pre21 to http://dopus.free.fr/
tam mozna pobrac etc
[#13] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #7

5.5 to jeszcze nie był nawet Magellan. Dopiero 5.6.
[#14] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Konrad Klar, post #13

czlowieku, magellan to jest osobny update, i nawet Magellan 2 dziala na 5.5, natomiast normalnie jest dolaczony z wersja 5.8, a z wersja 5.5 jest dolaczana jedynka (czyt moze byc dolaczona jako update).
[#15] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@AmigaRuleZZZ, post #14

Skoro wątpisz, sprawdź na stronie:
http://www.gpsoft.com.au/
Dział Amiga wciąż funkcjonuje.
[#16] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@AmigaRuleZZZ, post #14

nie musze watpic, mam oryginalny Opus 5.5 na dwoch dyskietkach oraz dodatkowa 3 dyskietke wraz z nim jako Magellan Update.
mozna tez zobaczyc do bazy danych TOSEC'a:
Directory Opus v5.5 (1996-08-20)(GP Software)(Disk 1 of 3)[HD]
Directory Opus v5.5 (1996-08-20)(GP Software)(Disk 2 of 3)(Extras)[HD]
Directory Opus v5.5 (1996-08-20)(GP Software)(Disk 3 of 3)(Magellan Upgrade)[HD]

w dodatku na wersje 5.5 zainstalowalem Magellan 2 Update i rowniez dziala.
potem tylko skombinowalem latke 5.82.
zaloze sie ze wiekszosc uzytkownikow korzysta z wersji 5.5 wraz z magellanem na pokladzie.
[#17] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #11

Wygląda tak jak WB, wystarczy ustawić to wpreferencjach.
Z MACD 11 wyłączyć multiuser.file.system i ustawić długość znaków.
[#18] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@AmigaRuleZZZ, post #16

Magellan=Opus 5.6+
Magellan II=Opus 5.8+

Na dyskietce masz Magellan upgrade, czyli inaczej upgrade do wersji 5.6... Jak nie wierzysz to poinstaluj sobie od nowa wszystkie update'y i patrz 'version' jak sie numerki pliku "Directory Opus" zmieniaja....
Ten Magellan II update co sobie 'skombinowales' to jest upgrade z wersji 5.6 do 5.8, ktory to upgrade tez GP Software sprzedawalo... Pojedyncze latki byly darmowe, a przeskoki z 5,5x -> 5,6(Magellan) i z 5,6x -> 5.8(Magellan II), byly platne...(a na pewno ten drugi).
Ja zaczynalem od Magellana I i ty z tego co widac po twoich dyskietkach tez, po prostu zamiast tloczyc nowe dyskietki dodali jedna i to sprzedawali jako 5.6....

Magellan to nie zaden dodatek... To podnazwa... Tak jak winda NT 5.0(czy tam 5.1) to winda XP....

Na moje EOT
[#19] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Dariusz Pietrzak, post #17

Wygląda tak jak WB

Tzn jak"goly" WB, czy zalatany za pomoca NewIcon, VisualPrefs/MCP, Birdie, TitleShadow, ReqAttack?

ustawić długość znaków

Jakich znakow?
[#20] Re: Dopus Magellan __pytanie__

@Andrzej Drozd, post #6

Wygląd Dopusa 5.5+ działającego w trybie WorkbenchReplacement niczym nie ustępuje oryginalnemu WB. W porównaniu do WB3.1 i WB 3.0 obsługa tapet została wzbogacona o możliwość dopasowania ich rozmiarów do wielkości ekranu (tylko tapeta okna WB). Można oczywiście z tych udogodnień nie korzystać i przekazać obsługę teł oryginalnym funkcjom WB.
Do poprawnej obsługi ikon IFF (tych z 3.5 i 3.9) potrzebna jest ostatnia wersja Opusa 5.82.
Jeśli natomiast ktoś używa Magellana uruchomionego na własnym ekranie, na dodatek nie będącym klonem ekranu WB, uzyskuje inny efekt na własne życzenie - domyślną, "gołą" konfigurację. W żadnym wypadku nie potrzeba specjalnych zabiegów, aby uzyskać dostęp do NewIcons, wręcz przeciwnie Opusowi wystarczy sama biblioteka newicon.library, program "newicons" wtedy, gdy appicons są również w tym formacie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem