[#1] Palette
Kto mi poleci jakiś dobry programik zastępujący Palette. Próbowałem FullPalette ale ten chyba się z czymś gryzł (mam SystemPatch2 i FBlit) i za każdym razem po kilku sekundach od wczytania systemu był reboocik
Musiałem w kilka sekund wejść (co udało mi się może za dziesiątym razem) w WBPattern (też by się przydał lepszy) i poklikać i się już niezacinało, skasować to FullPallette z S-S. Reboot i powrót do normalności :)

[#2] Re: Palette

@Korni, post #1

U mnie Full Palette w wersji ktora jest aktualnie na Aminecie nie wiesza sie.

Wyprobuj inne programy - Lock Colors, Color Manager, WCC...jest tego jeszcze duzo na Aminecie.
A co do klikania 10x to lepiej wrzuc CEDa (jeden plik) do C:, odpal "DOS" i skoryguj s-s bez startu systemu.
[#3] Re: Palette i kilka pytanek ;)

@Andrzej Drozd, post #2

Sprawdzę te paletowe programiki.

Co trzeba było nacisąć aby przerwać S-S, sprawdzałem różne klawisze +D lecz nie poskutkowało

Niemam DF0:, a bootmenu nie mogę zobaczyć zarówno pod PALem na TV jak i w Multiscanie (do multiscana potrzeba AAstarter którego jeszcze nie zainstalowałem, ale dlaczego na TV nie widzę bootmenu to niewiem, na początku było, od momentu gdy podłączyłem HDD nie mogę zobaczyć bootmenu, na szczęście miałem już sformatowany i spartycjonowany dysk więc udało mi się skopiować workbencha.

Od momentu posiadania nowszej wersji picture.datatype (podziękowania dla Andrzeja) mam dwa małe problemiki:

1. Przy wczytywaniu backdropa, następuje bardzo krótkie chwilowe zamrożenie kursora, czy tak ma być? Czy po prostu nowe picture.datatype jest bardziej wymagające?

2. Czasami obrazki w iff, używane jako backdropy do okienek kaszanią się, wyglądają jakby ktoś je przemielij przez jakąś maszynkę do mięsa. Spróbuję jescze zainstalować iffDT402.lha, może to coś pomoże.

[#4] Re: Palette i kilka pytanek ;)

@Korni, post #3

Co trzeba było nacisąć aby przerwać S-S, sprawdzałem różne klawisze +D lecz nie poskutkowało

O ile wiem to tylko dwa klawisze myszki lub dyskietka z bootblockiem.

Ad.1 Chyba wlasnie to picture.datatype jest bardzo niezoptymalizowane, ale nie znalazlem nic innego co pozwoli uzywac WarpDT i innych nowszych na AGA, na systemie 3.0-3.1.

Ad.2 Dokumenacja do Fblita (na Aminecie jest starsza ale za to w polskiej wersji) wspomina ze standardowy ilbm.datatype v43 uzywa tylko Chipu (zdaje sie ze tez z nim mialem problem przy nowszym picture.datatype). Dodatkowo dokladnie przeczytaj jak skonfigurowac opcje FAllocBitmap, bo moze to tez miec wplyw na galimtas na ekranie a dodatkowo po skonfigurowaniu tej opcji, NewIconki bedzie mozna przestawic w tryb RTG i beda uzywaly pamieci Fast zamiast Chip. A samego Fblita odpalaj z s-s przed MCP i innymi programami ktore go uzywaja oszczedzajac Chip.

[#5] Re: Palette i kilka pytanek ;)

@Andrzej Drozd, post #4

Aha, na Aminecie w sterownikach dla monitora VGA 31kHz Only jest program Boot Control ktory dopisz na poczatku startup-Seqence. Po pierwszym resecie pozwala on odpalic BootMenu na monitorze VGA. http://main.aminet.net/hard/drivr/31kHz-Only.lha
[#6] Re: Palette i kilka pytanek ;)

@Andrzej Drozd, post #5

Podziękowania!
Jak tylko odpalę Amisię (co może potrwać nieco długo ponieważ w pokoju mam od wczoraj Sajgon, i wszystko jest nie na swoim miejscu, co niestety bardzo mi utrudni korzystanie z Ami) to sprawdzę wszystko ;)

P.S: Muszę jeszcze jakoś wywiercić dziurki w sankach bo te otworki nie pokrywają się z otworkami w dysku i gdy przykręce dysk, to raz, że jest przesunięty trochę w lewo, to dwa, że brakuje mi 0,5cm taśmy IDE (wchodzi ale nie do końca :( ) , albo jakoś porządnie go przymocować, albo sprawić sobie taśmę 2,5" dłuższą o ten 0,5cm :S.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem