[#1] DMS i inne kłopoty z A1200
Witam @ll

Mam Amigę 1200 w nastepującej konfiguracji:

A1200 (K 3.0 + Wb 3.0), 2 MB Chip + 8 MB Fast, HDD Fujitu 4 GB + CD Mitsumi 48X.

W ostatnim tygodniu po wymianie CD na ten który jest w systemie obecnie zaczeły sie kłopoty. Komp w trakcie pracy CD restartuje się sam, czasem nie można nic skopiować na dysk. Bywa, że nie nie podnosi się system po takiem restarcie, trzeba kompa wyłączać i właczyć. Wtyczki i taśmy są włożone do końca, do oporu może to jakaś wada kompa, a może problemy z zasilaniem ??

Mam program DMS Wbench napisany przez 2 duńczyków. Program nie umie rozpakowywać plików DMS z dysku twardego na dyskietki, musi to robić z CD, którego ostatnio nawet nie widzi (program, a nie syetem). Czy możecie mi polecić coś lepszego do rozpakowywania plików na dyskietki?? A może DOPus to potrafi a może inny program?? Byle nie pracujący w shellu, nie mam ochoty wpisywać ciągu znaczków za każdym razem....

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź ;)

Pawson
[#2] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@apaullo, post #1

Jak masz podpiete napiecie do dysku i cd i jaki masz zasilacz?
oryginalny czy mocniejszy?

[#3] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@Kaczus, post #2

Zasilacz przerobiony od PC. Moc: 200W.

Na dysk i CD mam obudowę firmy TOMS. Mało popularna ale estetyczna. Wygląda to tak: z Ami idzie kabel IDE podłączony do obudowy. Wewnątrz jest też taśma umożliwiająca podłączenie 2 urządzeń IDE.
Zasilanie idzie z zasilacza - przewód z zasilacza jest podłączony do obudowy TOMS a wewnątrz oobudowy przedłużenie przewodu z wtyczkami do 2 urządzeń IDE.

[#4] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@apaullo, post #1

co do DMS'ów no to być może masz nie taki MaxTransfer dla CD... Ja osobiście używam dms z CLI i jest ok

[#5] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@CzAjA, post #4

Bezpieczny (dla CD i HD) jest 0x0000FFFF
[#6] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@apaullo, post #3

To nie masz zasilacza wewnątrz obudowy?
Zasilanie CD idzie więc osobnym kablem, wprost z zasilacza?
[#7] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@wali7, post #6

Tzn nie bezpośredni z zasilacza. Zasilacz podłaczony jest do obudowy formy TOMS a stamtąd wewnątzr obudowy idzie przewód do CD. Ale pytacie często o zasilanie czy to może byc przyczyna restartów ?
[#8] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@apaullo, post #7

Jak najbardziej. Po prostu CD może pobierać sporo prądu, a tym samym
powodować spore spadki napięcia. Moc zasilacza niewiele tu zmienia,
ważna jest długość i grubość kabli, tudzież sama topologia zasilania
(polecam prawa Kirchoffa, tudzież prawo Ohma :))
[#9] Re: DMS i inne kłopoty z A1200

@wali7, post #8

Ma to sens. Wcześniej miałem CD x20 ale ten mógł pobierać mniej prądu niż mój obecny napęd. Wczoraj w pewnym momencie komputer nie zdążył uruchomić sysopu...i już się restartował...dzięki za sugestię ;)

Musze więc pokombinować coś aby CD wrzucić do zewnętrznej obudowy tak aby zasilenie szło bezpośrednio z zasilacza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem