Komentowana treść: Chłodzenie PowerPC
[#1] Re: Chłodzenie PowerPC
Przekombinowane, niepraktyczne i błędne z założenia.

Wgłębienie w spodniej stronie radiatora PPC nie jest bez znaczenia. Radiator ten dzięki temu wgłębieniu chłodzi inne podzespoły karty PPC. Wiatraczek chlodzi radiator PPC, a nie "tylko dmucha między radiatorem a kartą". Inna sprawa to jego trwałość. Zastosowanie innego wiatraczka od strony obudowy jak polecasz pozostawia kilka milimetrów przestrzeni między obudową a łopatkami wentylatorka. Polecasz mielenie powietrza w którą stronę? Z jednym się po częsci zgadzam: zamiana zasilania z 5V na 12V.
Nie wiem jak inni poradzili sobie ze zużytym stanadardowym wiatraczkiem, ale ja po prostu zrobilem element dopasowujący inny ( w zasadzie dowolny) wiatraczek w miejscze zużytego. Jakikolwiek inny wiatrak będzie zastosowany, na pewno bedzie większy od standardowego. Zatem element dopasowujący ma kształt stożka ściętego z kartonu wzmocnionego wikolem. Rozwiązanie proste i pewne. Cichsze i nie zakłóca oryginalnej idei chłodzenia karty PPC.
[#2] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #1

Ale jak widać w artykule kolega zrobił wszystko PROFESJONALNIE i trzymające się tak jak powinno a nie na klej i karton. W dodatku modyfikacja przyniosła skutek.
[#3] Re: Chłodzenie PowerPC

@Lord_10up, post #2

Karton powleczony np. wikolem nie ustepuje palstikowi. a jest to doskonały sposób na domowe modelowanie i w niczym nie ustępuje "profesjonalnym" rozwiązaniom.
A czy modyfikacja odniosła skutek, tego nie wiadomo, autor nie podał żadych informacji na ten temat, no chyba ze jedyną wskazówką jest już trzecia karta PPC :D
[#4] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #3

A czy modyfikacja odniosła skutek, tego nie wiadomo, autor nie podał żadych informacji na ten temat, no chyba ze jedyną wskazówką jest już trzecia karta PPC szeroki uśmiech

"(...) a radiator jest lekko ciepły."
[#5] Re: Chłodzenie PowerPC
ja tam mam wywalony i wiatraczek i cooler, na ramce od obudowy zawieszony jest wiatrak o zasilacza, który ładnie wieje na 040 oraz ppc. oba procki są zimne i zwiech nie mam (no chyba ze pod mosem)
[#6] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #1

A mnie sie podoba! Czlowiek sie spocil i chwala mu za to. Osobiscie wykminilbym cos innego, prostszego - ale brawo za upor.

Ostatnia edycja: 09.08.06 23:19:45
[#7] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #1

Przekombinowane, niepraktyczne i błćdne z założenia.
Twoje subiektywne zdanie masz do niego prawo, wg mnie bujdy gadasz, a karton i klej to sobie mozesz stosowac w modelarstwie nie w elektronice.

Wgłćbienie w spodniej stronie radiatora PPC nie jest bez znaczenia. Radiator ten dzićki temu wgłćbieniu chłodzi inne podzespoły karty PPC.
Masz racje, na tyle chlodzi na ile przewodzi temperature kilkumilimetrowa warstwa powietrza (jak wszyscy wiemy jest to dobry przewodnik ciepła )

Wiatraczek chlodzi radiator PPC, a nie "tylko dmucha mićdzy radiatorem a kartą".
Gdyby chlodzil radiator nie byłby gorący.

Inna sprawa to jego trwałość. Zastosowanie innego wiatraczka od strony obudowy jak polecasz pozostawia kilka milimetrów przestrzeni mićdzy obudową a łopatkami wentylatorka. Polecasz mielenie powietrza w którą stronć?
Wszystko widac na zdjeciach, poczekaj na nastepny artykul to dowiesz sie reszty, dlaczego te 'kilka milimetrow'; (wg mnie wiecej niz kilka) nie robi zadnej roznicy. ok, racja

Z jednym sić po czćsci zgadzam: zamiana zasilania z 5V na 12V.
dzieki to bardzo wiele dla mnie znaczy OK

Nie wiem jak inni poradzili sobie ze zużytym stanadardowym wiatraczkiem, ale ja po prostu zrobilem element dopasowujący inny ( w zasadzie dowolny) wiatraczek w miejscze zużytego. Jakikolwiek inny wiatrak bćdzie zastosowany, na pewno bedzie wićkszy od standardowego. Zatem element dopasowujący ma kształt stożka ścićtego z kartonu wzmocnionego wikolem. Rozwiązanie proste i pewne. Cichsze i nie zakłóca oryginalnej idei chłodzenia karty PPC.
prosimy o artykul, a moze jednak nie (patrz akapit pierwszy)
[#8] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #3

Trzecia, bo nie od razu bylo mnie stac na najbardziej wypasiona wersje dla 1k2.
[#9] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #1

U mnie wnetylator na Blizzardzie PPC, na szczescie jeszcze zyje. Ostanio juz troche strajkowal, ale porzadnie go odkurzylem (ilez on nazbieral kurzu przez te...7 lat). Profilaktycznie takze, delikatnie odkleilem nalepke chroniaca lozysko slizgowe (czy jakie tam jest) i wlalem pol kropli oleju. W koncu kto smaruje ten jedzie :)
[#10] Re: Chłodzenie PowerPC

@Andrzej Drozd, post #9

Do tego celu najlepszy jest (wiem z mojego doswiadczenia) smar grafitowy.
[#11] Re: Chłodzenie PowerPC
Racja.

Tak sie zastanawiam, jak producenci BPPC mogli az tak dac d**u... Ten oryginalny radiator jest zaprojektowany i wykonany totalnie SPRZECZNIE z zaleceniami (ktore z kolei wynikaja z podstaw fizyki cieplnej): W oryginalnej obudowie radiator jest na spodniej czesci (cieplo idzie ku gorze), a w towerce jest pionowo (co mialoby sens przy radiatorze co najmniej zeberkowym)...

No ale moze pomine oryginalne rozwiazanie milczeniem. "Dla zdrowia" naszych Blizzow już dawno powinnismy te oryginalne blachy wymienic.

Pozdrawiam!!
[#12] Re: Chłodzenie PowerPC
imo nie ma czego czepiac. nikt nie zmusza do robienia dokladnie tagiego samego coolera. za to jesli ktos planuje modyfikacje czy wymiane chlodzenia to taki artek jest bardzo dobra wzkazowka jak do tego podejsc. dodatkowo master jest czlowiekiem ktory nie odstawia byle popeliny i tak dlugo dlubie az osiagnie to co zamierzal wiec jestem pewny ze nikt sobie powerki przez ten wynalazek nie sfajczy ;)
[#13] Re: Chłodzenie PowerPC
1) takie pytanie - jezeli facet ma to w obudowie, a nie w kanapce to czemu nie zrobil tego pasywnego?
2) "pożal się boże" - ekh... duza litera proponuje. ;)
[#14] Re: Chłodzenie PowerPC

@Poke, post #13

jak juz to wielka litera :) a kwestia jest do jakiego boga sie zwraca, do tego Boga, czy do jakiegokolwiek :)
[#15] Re: Chłodzenie PowerPC

@Kaczus, post #14

;)
[#16] Re: Chłodzenie PowerPC

@11MASTEr, post #15

[#17] Re: Chłodzenie PowerPC

@11MASTEr, post #7

Postaram się odpisać krótko, bez cytowania.
Masz rację co do tego, że wyraziłem swoje zdanie. Jeżeli uważasz, że ja gadam bujdy (Ty również masz prawo mieć takie zdanie), to już wcześniej napisałem, że mielenie powietrza między łopatkami wentylatora a blachą obudowy nie ma sensu. Odległość ta wynosi co najwyżej 1cm w zależności jak kto umocuje kartę. (Złącze CPU w A1200 pozwala na umocowanie karty pod różnymi kątami).

Karton i klej mogę sobie stosowac w modelarstwie, a nie w elektronice...zgadza się. Ja mówie o mechanicznym zamocowaniu innego wentylatora.
Sam też polecasz się zaopatrzyć w zestaw narzędzi samochodowych. Gilotyna, pilnik... z tym do elektroniki? :P

Co do artykułu, to uważam że nie ma sensu o tym pisać. W skrócie to dziura w obudowie i inny wiatrak :)
Ale możliwe że skrobnę jakiś artek, to się odegrasz :)
[#18] Re: Chłodzenie PowerPC

@Prince, post #17

Masz to jak w banku ;)

pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem