[#1] czekanie na hd
Witam.
Zainstalowałem sobie taki układzić pozwalający na programowe wyłaczanie zasialcza ATX przez AMI -Softpsuoff (po modyfikacjach).

Następnie zrobiłem skrypcik do wyłączania programów np. Ibrowse'a, Yam'a, Dnetc'a - i wzystko jest spoko ale czasami zapisywanie danych i zamykanie programów trwa długo czasami krócej.
Więc nie mogę wyłanczać ami gdy pracuje HD - a dodanie np. wait 60 mi nie odpowiada :)

Szukałem więc programu a raczej komendy która sprawdza czy hd jest w uzyciu - a jeśli nie to informuje o tym - nestety nic nie znalazłem.
Może ktoś słyszał o czymś takim??

[#2] Re: czekanie na hd

@11MASTEr, post #1

przepraszam, ale mi się klikneło 2 razy - czy ten wątek mozna zamknąć??

[#3] Re: czekanie na hd

@11MASTEr, post #2

OOOOOOOOOOOOooooooooo....... automat zrobił to sam SUPER - więc cofam poprzedni post :)
BTW. fajnie sam do siebie pisze :)

[#4] Re: czekanie na hd

@11MASTEr, post #3

Ideałem było by napisać prostego patcha na scsi.device, który sprawdzał by, czy jest jakaś komunikacja pomiędzy ami i HD. Właściwie, to równie dobrze można zapatchować funkcje DoIO() i SendIO() z exec.library (to będzie chyba prostsze nawet) i powiedzmy, jeżeli powiedzmy przez 5 sekund będzie "cisza", to można wyłączyć.
Ale samo sprawdzanie, czy HD nie pracuje to za mało.
Potrzebne jest jeszcze sprawdzenie, czy nie ma żadnyck Lock'ów na plikach ustawionych na zapis.
Jeżeli jakiś plik będzie miał Lock'a i coś do niego zostanie zapisane, a potem przed zamknięciem pliku zostanie odłączone zasilanie, to efekt będzie dość nieprzyjemny - disk validator.

Na aminecie jest programik, SlowReset - przed resetem czeka na zakończenie wszystkich operacji na plikach i ewentualnie wykonuje jeszcze jakieś funkcje zdefiniowane przez użytkownika.
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, bo nie wiem, dokładnie, jak ten program działa, ale wydaje mi się, że można zrobić tak:
Do SlowReset wysłać polecenie zresetowania ami (AREXX), slow reset poczeka na zakończenie operacji na plikach i przed resetem wykona Twój program wyłączający zasilanie.
[#5] Re: czekanie na hd

@shg, post #4

sprawdzę - ale już mi się podoba :)

[#6] Re: czekanie na hd

@11MASTEr, post #5

niestety jednak nie o to mi chodziło - jakieś inne propozycje??

[#7] Re: czekanie na hd

@11MASTEr, post #1

problem rozwiązany - komenda ship z pakietu idefix :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem