[#1] Fast ataMKIII
Witam draze ten tematod jakiegos czasu czy moze sie do mnie odzwac posiadacz tej wersji fastata i podac jak to wyglada z jej parametrami dlaczego warto dac jakas kase na upgreda. Wczoraj dzwonilem do elboxu ale rozmowca raczej zadnych parametrow konkretnych mi nie podal.bawimy sie komputerami a nie j.polskim i dla nas cyfedrki sa na wage 320.00zl
[#2] Re: Fast ataMKIII

@Dziadziomiecio, post #1

Z tego co ja wiem to wyglądca to tak:

- ok. 25% mniejsze użycie procka 68k;
- zwiększony transfer o kilkanaście procent;

poza tym oprócz tych 170 (a na początku 350) zeta mniej masz:
- nową płytkę (a wiadomo jakie cuda robią starsze faty - sam wiem bo mam jeszcze jedną z tych pierwszych :)
- gwarancje;
- nowy soft v.8.1

nic tylko uprajgować :) :) :)

[#3] Re: Fast ataMKIII

@11MASTEr, post #2

nowy soft v.8.1

Ruszy toto na MK-II?
[#4] Re: Fast ataMKIII

@Andrzej Drozd, post #3

Chmm... mi działa na MK1

[#5] Re: Fast ataMKIII

@11MASTEr, post #4

Przyslali Ci z Elboxu? Wystarczy wyslac majla i nie trzeba kupowac MK-III aby je dostac?
[#6] Re: Fast ataMKIII

@Andrzej Drozd, post #5

Nie. Zrypała mi sie fata - więc zapakowałem całośc i skoczyłem do Krakowa :) No i jakoś tak przy naprawie wrzucili tę (prawie) najnowsza wersję 8.1 i działa. Potem była jeszcze nowsza więc posłałem znów maila, ale nic nie dostałem :(

[#7] Re: Fast ataMKIII

@11MASTEr, post #6

A ja mam prosbe na pewno zmienili ci nr seryjny jesli mozesz to podaj mi dwie pierwsze cyfry
[#8] Re: Fast ataMKIII

@Dziadziomiecio, post #7

Wybacz, ale właśnie przd chwilką poskładałem Amigę w całość (lutowałem piny reset przy facie) i nie będę znów rozkładał tego na częsci. :(

Chcesz sprawdzić czy mi zrobili z mk0 mkIII?? Raczej nic z tego (inny układ ścieżek na płytkach - więc inne płytki) - wrócili do wersji oprogramowania w układach mach na tę, która obsługiwała do pio4nf, bo po poprzedniej naprawie gdy mi wpakowali pio5; to działy się takie cuda , że hej - ale to inna historia :)

[#9] Re: Fast ataMKIII

@11MASTEr, post #2

Ostatnio szukam pewnych informacji na temat FastATA, proszę fachowca o pomoc.
Chodzi mi o to, czy warto interesować się tym kontrolerem - każdą jego wersją, czy tylko jakąś szczególną? Z tego co wiem, to tylko ostatnia wersja jest godna uwagi, inne raczej nie. Czy to prawda?
Czy duże są różniece między poszczególnymi wersjami FastATA (począwszy od tych pierwszych aż po te ostatnie)?
[#10] Re: Fast ataMKIII

@Jarek, post #9

Zdecydowanie polecam zainteresować sić FastSCSI, różnica w wydajności jest kolosalna na korzyść SCSI. Nie wspomnć o możliwości podłączenia wiele wićcej urządzeń.

Ja wyleczyłem sić z FastATA od kąd zainwestowałem w SCSI i wyszło mi to tylko na dobre.

[#11] Re: Fast ataMKIII

@Jarek, post #9

ostatnia wersja jest godna uwagi, inne raczej nie

Ja posiadam MK-I i jest godna uwagi jesli cały czas korzystasz ze standardowego kontrolera. Nawet przy tej wersji odczujesz znaczące przyspieszenie w porównaniu z kontrolerem na płycie gł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem