[#1] CD-ROM
Mam CD-ROM LG 32x, i chciałbym sobie podpiąć CD-ROMa.
W co mam się wyposażyć aby podpiąć?
Może będe miał 4xIDE, a może jest jakaś taśma z 2,5'' na 2,5'' i 3,5''.
Zostaje problem zasilania (mam wolne złącze od FDD, gdyż nie mam DF0: ) Zasilacz mam impulsowy od A500.

[#2] Re: CD-ROM

@Korni, post #1

Podpinasz tego CD-ROM'a jako drugi na tej samej taśmie (jeśli kontroler standardowy). Przydadzą się sterowniki np. ATAPI (IDEfix97.lha).

Jełśi masz małęgo HD (2.5') to musisz mieć taśmę na której znajdzie się jedno złącze do dużego HD (3.5') czyli: "2.5 --- 2.5 --- 3.5". Jakbyś miał FastATA to problem z głowy bo sa i takie i takie.

Zasilanie możesz smiało pociągnąć ze złącza FDD (jeśi FDD nie masz). Zasilacz "lekki" od A500 pociągnie wszystko bez kłopotu.

[#3] Re: CD-ROM

@AlaN, post #2

Mam HDD 2,5'', i albo postaram się o 4xIDE, albo taniej chyba o tą taśmę 2.5 --- 2.5 --- 3.5 chyba nawet mam gdzieś jakiś opis wykonania w MA.

A jak skombinować to zasilanie FDD? Są jakieś standarodowe kabelki, czy samoróbki :)

Dzięki za wyjaśnienia :)

[#4] Re: CD-ROM

@Korni, post #1

zasilanie powinno na razie wystarczyć (dawno temu miałem podobną, potem doszedł jeszcze Blizzard IV z 16 MB i też działało przez kilka lat).
potrzebujesz taśmę z drugą wtyczką - jeśli masz przelotkę z odpinaną taśmą (np. taką od laptopa), to załóż standardową taśmę 3 wtyczkową, jak masz wlutowaną taśmę, wlutuj taką z dwiema wtyczkami - w sposób identyczny - tak jak była stara.
zasilanie - wiadomo, szeroka wtyczka (taka jak od HDD, możesz podpiąć z kabla od FDD).
programy niezbędne do uruchomienia:
sterownik np. atapi.device, lub patch na scsi.device - np. eide lub idefix
filesystem - np. AsimCDFS
mountlista - plik tesktowy zazwyczaj CD0
albo te trzy rzeczy w pakiecie
[#5] Re: CD-ROM

@Korni, post #1

Wtyczka do pinów w płycie pasuje od zasilacza od PC (ta od flopa) razem z kabelkami. Takie same kolory łączysz ze sobą, a zasada zasilania jest taka:

[cytowane...]

Zasilanie stacji dyskietek:
Widok gniazdka od strony płyty głównej Amigi

1 +5V czerwony
2 MASA czarny
3 MASA czarny
4 +12V czerwony

Zasilanie HD
Widok od strony gniazdka

1 +5V czerwony
2 MASA czarny
3 MASA czarny
4 +12V żółty

[koniec cytatu]

[#6] Re: CD-ROM

@AlaN, post #5

ERRATA DO POPRZEDNIEGO MAILA:

+12V to kabel żółty! (pomyliłem się przy opisie wtyczki flopa (2x napisałem czerwony)

[#7] Re: CD-ROM

@AlaN, post #6

Hmmm... Coś mi się wydaje, że będzie z tego niezły kabelsalat.

[#8] Re: CD-ROM

@Korni, post #7

Nie będzie tak źle.
Odcinasz ze starego zasilacza od PeCeta razem z przewodami dwie wtyczki:
1. tą małą od flopa (będzie przeznaczona do włożenia w płytę gł.)
2. dużą do zasilania twardziela/CD

Łączysz ze sobą przewody tymi samymi kolorami (czerw-czerw, żół-żół, czar-czar), małą wtyczkę wkładasz w płytę, dużą w CD-ROM i to wszystko z zasilania. Wpinasz taśmę 40 w CD-ROM i to cała filozofia.

Potem tylko odpalić Amigę, zainstalować filesystem na dysku i cieszyć się z dostępu do płytek :) .

Prawda że proste? No.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem