[#1] cd i pliki audio
Czy jest jakis darmowy pakiet do obslugi cd-romu ktory umozliwia przegladanie plyt audio i np. zgrywanie z nich muzyki w postaci aiff/wave? Nie chodzi mi o optycdplayera. Zeby sciezki muzyczne z plyty byly widoczne pod jakims opusem/filemasterem.

pozdrawiam

[#2] Re: cd i pliki audio

@luk, post #1

Potrzebny jest odpowiedni filesystem obslugi CD-ROMu. Ja uzywam Allegro z FastATA ktory widzi audiotracki jako pliki. To samo potrafi CacheCDFS i chyba takze AsimCDFS.
[#3] Re: cd i pliki audio

@Andrzej Drozd, post #2

CacheCDFS nie potrafi, a przynajmniej mnie się nie udało go do tego zmusić.
[#4] Re: cd i pliki audio

@Andrzej Drozd, post #2

Allegro, przynajmniej w wersji, którą miałem okazję widzieć w działaniu, przedstawia ścieżki w postaci surowej (RAW), dokładnie takiej w jakiej są na CD. Aby je odsłuchać czy przekonwertować trzeba podać programowi odp. parametry, częstotliwość próbkowania, bity na próbkę, bigendian/littleendian. AsimCDFS przedstawia płytę AudioCD jako dysk z kilkoma katalogami. W zależności od nazwy katalogu znajdują się tam AIFF, MAUD, 8SVX i RAW i dodatkowo można zmieniać nazwy plików i dysku (i ikony).
Żaden z tych systemów obsługi CD nie jest, z tego co wiem, darmowy.
[#5] Re: cd i pliki audio

@Konrad Klar, post #4

A czy wspomniany AsimCDFS potrafi przedstawic plyte audio jako dysk ze swoimi katalogami na amidze bez fastaty, w ktorej mamy zwykly cd podpiety pod tasme na ktorej jest hd?

[#6] Re: cd i pliki audio

@luk, post #1

Przeglądać audio można chociażby Songplayerem a przeglądać i zrzucać można demem MakeCD, chociaż mam Fastate i AllegroCDFS to zrzucam przez MakeCD.
[#7] Re: cd i pliki audio

@luk, post #5

Tak AsimCDFS nie jest zależny od żadnego konkretnego kontrolera/device. Sam korzystam z niego pod WinUAE. Nie polecam absolutnie korzystania z device dołączonych do pakietu, lepiej stosować go w parze z tym, który aktualnie obsługuje u nas CD (scsi.device, atapi.device, uaescsi.device).
[#8] Re: cd i pliki audio

@Sylwester, post #6

No ja w sumie nigdy nie zrzucam do Wave za pomoca MakeCD, poniewaz Lame potrafi kodowac MP3 bezposrednio z audio_track.raw z plyty widocznej przez Allegro, a gdy juz potrzebuje Wave tzn. ze cos chce obrobic i wtedy wczytuje do SampleZ.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem