[#1] NewIcon z brusha
przeszukałem Aminet i znalazłem tylko takie programiki co robią stare 8-kolorowe ikonki.
znalazłem jeszcze IconMaker, robi w dużej liczbie kolorów, ale ikonki mu wychodzą ze zwaloną paletą.
Próbowałem też Iconiane. Kiedys jak pracowałem na AGA to pamiętam że fajnie mi robił NewIcons z wczytanych brushów, ale teraz sie wali na Voodoo/Picasso96/16bit. Nawet nie chce iff'a wczytać.
Czym, szybko, łatwo i przyjemnie zrobić ikonkę NewIcon z iffowskiego brusha (64kol) ?
[#2] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #1

Nowy Iconian jest powalony ale dziala ;)
Brusza nie wczytuj w Brush, tylko w Image. A ikonke w Project. Mam wersje v2.98r. Dziwna, czasami sie zawiesi ale dziala na BVision na ekranie WB 16bit. Na WinUAE i Picasso96 tez mi dziala.
[#3] Re: NewIcon z brusha

@Andrzej Drozd, post #2

mam tą samą wersję. Podaje ja na belce tytułowej.
Próbuję wczytać zwykłego 64kol iff'a 60x38x6 i nic się nie dzieje. Nie wczytuje i nie daje nawet zadnego komunikatu o jakimkolwiek błędzie.
Próbowałem Images->Load->Picture
i
Images->Load->Picture and Palette
[#4] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #1

Jest taki programik: iff2icon - używam cały czas.

[#5] Re: NewIcon z brusha

@11MASTEr, post #4

Wypróbowałem go.
nie wiem, co źle robię, ale ikonka wychodzi mi ze zwaloną paletą.

Znalazłem też opcję w PerfectPaincie
Brush->SaveAs->NewIcon
i mam ten sam efekt co z IFF2Icon czyli walona paleta.
Nic z tego nieczaję :/
[#6] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #5

Moze jakis program blokuje palete kolorow? Jezeli nic nie wyyslisz to po "prtyzancku" zgrabuj kawelek screena WB, wczytaj do PPainta, nastepnie wczytaj Brusha i przekoloruj go do palety graba WB. Efekt powinien byc pozytywny, gorzej natomiast moze byc gdy ta ikonke komus dasz (?).
[#7] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #5

Chyba o takie rzeczy jak głabia ekranu na którym wyświetlasz ikonki, a licza kolorów w ikonce - nie musze pytać :)

[#8] Re: NewIcon z brusha

@Andrzej Drozd, post #6

od kiedy kupiłem Meda i Voodoo to pożegnałem sie z PPaintem. Zastąpiły go ImageFX i PerfectPaint (widać że autor Perfecta dłuuugo uzywał Personala).
Wolałbym nie stosować tej 'partyzantki' bo ikonki maja być nie dla mnie.
[#9] Re: NewIcon z brusha

@11MASTEr, post #7

mój ekran WB jest 16bit (P96 na VooDoo3)
Ikonkę staram się zrobic 64kolorową. To zdaje się
maxymalna ilośc na jaka pozwala standard NewIcons.
A masz jakieś sugestie (podejżenia) odnośnie tego?
Jak dotąd nie miałem problemu z wyświetlaniem jakichkolwiek ikonek od starych 4kol to PNG.
Z tym że to nie ja je robiłem :D
Teraz próbuję sam zrobić i kicha totalna...

właściwie.... jak miałem AGA to robiłem jakieś Iconianem i to chyba nawet NewIcons i było ok,
teraz nawet Iconian mnie zawiódł a pamiętam, że
uważałem wtedy ten progs za ósmy cud świata, tak mi się podobał.
[#10] Re: NewIcon z brusha

@Andrzej Drozd, post #6

Moze jakis program blokuje palete kolorow?

ale czyja paletę?
wydaje mi się, tak na chłopski rozum, że ikonka NewIcon ma w sobie zapisane "prawdziwe kolory" czyla takie jakie się dało obrazkowi w programie graficznym, a newicon.library martwi się o to żeby te kolory były jak najwierniej odtworzone na ekranie WB. Przecież ja kiedys miałem AGA i 64kolory i ikonki te fajnie się prezentowały a na 100% te 64kolory z palety WB nie pokrywały się nawet w 50% z tymi z ikonek. Teram mam przecież 16bit, newicon.library ma nieporównywalnie większy wybór w kolorach; nawet nie wiem ile tego jest. Dlaczego w tym wypadku nie potrafi tego przekolorować?

Pewnie jakbym robił ikonke PNG nie byłoby tego problemu, ale wolę NewIcons.
Chyba że pojawi się standard ikonek PNG z "selected image", a nie jakieś tam siatkowanie czy cieniowanie jak na win$ :D
[#11] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #9

Wtracę się tylko z dwiema uwagami. Wszystkie tradycyjne formaty ikon na Amidze pozwalają zapisywać do 256 kolorów. NewIcons ma ograniczenie co do rozmiaru ikony, IFF (format systemu 3.5/3.9) też, ale nieco mniejsze, bo "aż" do 256x256 p. .
[#12] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #1

Nie wiem jakiego OS używasz, ale jeśli 3.5/3.9, to czy newicon.library jest w wersji dla tego systemu?
[#13] Re: NewIcon z brusha

@Konrad Klar, post #11

...256 kolorów... ...256x256 p.

więc spokojnie mieszczę się w normach :)

właściwie to czym technicznie różnią się NewIcons od tych ikonek wprowadzonych od OS3.5 ?

(chyba teraz juz wiem dlaczego niektóre ikonki przy testowym odpaleniu Scalosa źle mi się wyświetlały. To były pewnie te ze standardu OS3.5+)
[#14] Re: NewIcon z brusha

@Konrad Klar, post #12

OS3.9

hmmm..

v 40.1
25 Cze 1997

nie wiem czy to dla 3.9
[#15] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #14

To je to (v.44.3)
http://stephan-rupprecht.de/downloads/NewIconEmu.lha
Na Aminecie leży stara wersja.

Aby to działało, trzeba usunąć programik NewIcons z sekwencji startowej.
Pozwala programom korzystającym z newicon.library wczytywać ikony systemu 3.5 jak gdyby były to NewIcons.
Takie programy zapisują ikonę jako NewIcon lub IFF, w zależności od ustawień zmiennej środowiskowej (wszystko jest opisane w dokumentacji).
Nie jestem pewien (nie sprawdzałem), czy stara biblioteka newicon.library jest w ogóle w stanie poprawnie funkcjonować pod 3.5/3.9. Tak czy inaczej icon.library v44+, czyli z tych systemów odczytuje NewIcons samodzielnie.
Problemy mogą się pojawić, gdy jakiś program będzie zapisywać ikonę za pośrednictwem funkcji starej biblioteki pod systemem 3.5+.

[#16] Re: NewIcon z brusha

@R-Tea, post #13

256x256p to się tyczy tych z 3.5. Jest jakiś mniejszy limit dla NewIcons.
Technicznie czym się różnią? Idea jest ta sama - obrazek zapisywany razem z paletą, czyli niezależny od ustawień Palette systemu. Te ikony z 3.5 mają lepszą kompresję. Poza tym to IFF (w pliku, po nagłówku ikony i parametrach są dane o obrazku, zaczynające się od FORM) a ten format ma to do siebie, że można go rozbudowywać o kolejne sekcje, zachowując zgodność w dół. Czyli, że w przyszłości może się tam pojawić np. sekcja z trzecim obrazkiem a stare programy odczytają tylko te dane, które je interesują, czyli obrazki "normal" i "selected".
Taki amigowski wynalazek, IFF.

[#17] Re: NewIcon z brusha

@Konrad Klar, post #15

ha.. wczoraj w nocy już problem załatwiłem ale nie miałem już siły napisać na PPA :D
miałem w libs: niewicon.library v40.1 czyba i podmieniłem ją na v45
od razu sprawdziłem iff2icon i dalej było to samo (w jego dokach pisze jednak że nie przerabia on palety)
za to funkcja z PerfectPainta już dobrze zapisuje NewIcons :D
Dzięki za pomoc Konrad!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem