[#1] Amiga OS jak i co?
Witam. Nie jestem dość obeznanym Amigowcem wićc przejde do rzeczy posiadam Amigć 1200 i chcć zapytać czy na tym ruszy np AmigaOS 3.9 jeśli tak to gdzie mogłbym taki system dostać
[#2] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #1

OS39 nie pojdzie na "golej" A1200. Minimalne wymagania sa nastepujace: CD-ROM, HDD, procek 020+, ROM3.1, 6MB ramy.
[#3] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #1

jeśli myslisz poważnie o Amidze, to przed tobą długa ale jakże fascynująca droga rozbudowy sprzętu i instalacji, konfiguracji i dopieszczania systemu.
Trochę nawet zadroszczę, ale tylko trochę. :D

jak twoja A1200 jest "goła", to zacznij od ROM'u 3.1, rozszerzenia pamięci fast i dysku twardego.

Sprzęt i soft znajdziesz tu:
http://www.efunzine.com/
http://www.amigo.kki.pl/
http://www.allegro.pl/showcat.php?id=56

[#4] Re: Amiga OS jak i co?

@R-Tea, post #3

Co powiedzie o rozszerzeniu M-TEC 1230/28 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47675218 romie 3.1 dysku 10gb i nagrywarce LG 16x10x40x ruszy to na takim sprzćcie?
Aha no i dalej nie wiem gdzie go dostać? proszć o pomoc
[#5] Re: Amiga OS jak i co?

@Tomasz, post #4

Ruszyc, ruszy. Ino wolno bedzie chodzic os3.9. Ze tak powiem to zabawa zaczyna sie od 040/40, jakos tak.
[#6] Re: Amiga OS jak i co?

@Tomasz, post #4

Czy w opisie tej karty jest coś o PPC, czy mi się przywidzialo?
Miałem kiedyś taką kartę, była dobra w swoich czasach. Rozejrzyj się może za jakimś Apollo, w Blizzardach jest strasznie wolna obsługa pamięci.
[#7] Re: Amiga OS jak i co?

@Prince, post #6

jako posiadacz Apollo proponowałbym jednak Blizzarda...
[#8] Re: Amiga OS jak i co?

@KAM_, post #7

Tak, BlizzardPPC i do tego BWizja, no i można już OS4.0 instalować

[#9] Re: Amiga OS jak i co?

@reactor, post #5

Potwierdzam, miałem (nadal mam w pudełku) Blizzarda 030/50MHz i niestety na OS3.9 nie dało się pracować - chyba że ktoślubi się katować. Teraz mam 040/25 i juz jako-tako idzie. Ale to nadal nie to i wróciłem do )S3.1 z łatkami i 8-mio kolorowymi ikonkami (MagicWB).
Jedni patrzą na wygląd, inni nie - ja osobiście cenię szybkość nad wygląd.

[#10] Re: Amiga OS jak i co?

@Prince, post #6

Czy w opisie tej karty jest coś o PPC, czy mi się przywidzialo?
Wlasnie! Czytalem kilka razy opis, zwracajac uwage na slowa "procesor PPC", zachodzilem w glowe starajac sie zrozumiec o co chodzilo autorowi tego tekstu i... i jakos do tej pory nie zrozumialem.
[#11] Re: Amiga OS jak i co?

@AlaN, post #9

NewIcon calkiem dobrze wygladaja na 16-to kolorowym ekranie a trybie RTG z FBlitem korzystaja z Fastu.
[#12] Re: Amiga OS jak i co?

@Korni, post #8

Pożyczysz mi chociaż na kilka dni? Chiałbym tylko potestować na swoim BPPC. Mogę pokryć koszty przesyłki.
[#13] Re: Amiga OS jak i co?

@reactor, post #10

Ok już mniej wićcej sić orientuje. A np. jest darmowo WB 3.1 w plikach ADF jak go przenieść na amige mająć czysty dysk i żadnych dodatkowych dyskietek ze sterownikami ITP.
[#14] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #13

Ten temat był już wałkowany n-razy. Poszukaj dobrze w forum.

[#15] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #13

Nie ma darmowego WB3.1. Amigowy system jest komercją i trzeba go kupić. Normalnie jest dodawany do Amigi.
[#16] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #13

OS3.1 - 25zł, śmieszna kwota. zobacz ile kosztują "systemy multimedjalne".
[#17] Re: Amiga OS jak i co?

@macgyverg, post #13

WB 3.1 w plikach ADF jak go przenieść na amige mająć czysty dysk i żadnych dodatkowych dyskietek ze sterownikami ITP.

WB3.1 ewentualnie 3.0, to powinienes dostac razem z Amiga, bo do kazdej A1200 byl dodawany. Co do przenoszenia daych z ADF, to sa do tego celu specjalne programy np. TSGUI. Jednak nie wiem czy da sie to odpalic nie majac zainstalowanego systemu operacyjnego.

[#18] Re: Amiga OS jak i co?

@Mufa, post #17

mi osobiscie sie wydaje ze jak ktos ma amige a niema os 3.1 lub 3.0, w zaleznosci jakie romy ma zaistalowane, to zassanie odpowiedniego OSa to nie zadne przestepstwo :D
poniewaz ma sprzet a do sprzetu system byl dodawany za darmo
wiadomo ze dyskietki nie sa wieczne i czasami sie uszkodza :)
osobiscie mam OS 3.1 otyginalny z tymi wszystkimi ksiazeczkami a uzywam takiego z adf-ow bo mi sie dyskietka uszkodzila i lipa :P i nie czuje sie piratem hehe
co innego z emulatorami

pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem