[#1] zwiechy systemu
Mam problem ze swoja Amiga. Zwykle, kiedy chce uruchomic jakis program, komputer mi się zawiesza. Przez chwile nie mogę ruszac kursorem(wszystko jakby się „zamrozilo”)poczym nastepuje restart (bez guru). Po pojawieniu się blatu, znow probuje uruchomic ten sam program i znow to samo... tak siedzieje z wieloma aplikacjami. Z moich obserwacji wynika, ze nie ma raczej rzadnej zeleznosci, kiedy i co zawiesi system. Jestem bardzo poczatkujacym amigowcem wiec nie mam pojecia co się może grysc i wogole...Zrobilem format dysku, ale to nic nie pomoglo...wiem z mojego opisu jest trudno cos zdiagnozawac ale może jakeis sugestie co sprawdzic itp.?

A1200, PPC 200/060/50, AGA, AOS 3.5, MPC
[#2] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #1

Sprawdź sprzęt. na 90% w nim jest problem. Zasilanie, chłodzenie, styki.

[#3] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #1

Próbuj w boot-menu karty poprzestawiać tryby pamięci (ESC podczas botowania) zaczynając od 70 ns. Napisz konkretnie które programy Ci się
wieszają, podaj listę patchy których używasz. Czy system Ci si ę uruchamia normalnie, czy Ci czasem sekwencja startowa staje podczas uruchamiania ? Proponuję też profilakycznie "rozmontować" Amigę, przemyć styki i złożyć ponownie. Może spróbuj też włożyć inną kość pamięci do Blizzarda ? I na koniec - powodów może być wiele a walka długa i trudna, także powodzenia (wiem bo stoczyłem z Ami wiele bojów) :)
[#4] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #1

Jesli mozessz to sprawdz napiecia na karcie turbo (ostroznie!!) jak jest mniejniz powiedzmy 4.90, to sprobuj z dodatkowym zasilaniem. Tu najczestsza metoda to zasilanie przez gniazdo stacji dyskow
[#5] Re: zwiechy systemu

@Prince, post #4

Też miałem takie zwisy bez guru. Odłączyłem wiatrak, który był podpięty do karty turbo BPPC. Teraz jest spokój.

Spadki napięcia. Taką diagnozę postawili mojej Amidze uczestnicy tego forum. Wygląda na to, że mieli rację. Owego wiatraczka nie podłączyłem na razie nigdzie.

Tak tu sobie pisze, a nawet nie wiem czy na Twojej karcie z prockiem 060 ów wiatrak jest zamontowany :)
[#6] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #1

Jeszcze male zapytanie: Czy po instalacji WB 3.5 doinstalowales dodatkowe poprawki BB1 i BB2? Jezeli nie to moze to stanowi problem? Gdy zanstalujesz WB3.9 tez sa potrzebe odpowiednie poprawki.
[#7] Re: zwiechy systemu

@Andrzej Drozd, post #6

hmm, tak siegam pamiecia gdy mialem jeszcze 030 i wtedy wszystko chodzilo jako tako (owszem byly zwiechy ale z mojej winy chyba i z guru albo z tym oknem wyboru "zatrzymaj", "resetuj" ;), Patche powylaczalem wszyskie i wciaz sie wieszal, wiec to odpada...Przed formatem mialem zainstalowane bb i sie wieszal, teraz nie mam ich i wciaz sie wiesza wiec to znow nie to...tak wiec jest to chyba rzeczywiscie wina napiecia na ppc.
Dzisiaj jeszcze pobawie sie z tym bootmeni.
Aha jak podprowadzic napiecie ze stacji dysków? (btw moja wogole nie jest podlaczona)
[#8] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #7

Ja mam z zasilacza. Z plyty nie zasilaj bo "szkoda" pradu.
[#9] Re: zwiechy systemu

@Andrzej Drozd, post #8

A tak dokladniej, bo boje sie ze spale sobie pcc...jaki kabelek gdzie i wogole :)
[#10] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #9

No musisz miec pecetowy zasilacz w towerce. podlaczasz i juz. Jaki masz zasilacz?
[#11] Re: zwiechy systemu

@Andrzej Drozd, post #10

Zasilacz mam taki jaki byl dodawany do obudowy E/box (chyba taki, bo mam ja z drugiej reki - efunzine:) 200W. Ale gdzie podlaczam? (gdzie na pcc jest dodatkowe gniazdo zasilania?)hmm a moze rzeczywiscie by odlaczyc ten wiatraczek chlodzadzy pcc?
[#12] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #11

Czekaj, jeszcze raz. Co chcesz wogole zrobic?

1. Podlaczyc zasilanie do stacji dyskow
2. Zasilic dodatkowo plyte podlaczajac dodatkowe zasilane do portu zaslania stacji dyskow na plycie glownej?
3. Czy mowiac PCC chodzi ci o PPC? Jezeli tak to w zadnym wypadku nie mozna odlaczyc wiatraka poniewaz spalisz procek PPC itp.
[#13] Re: zwiechy systemu

@Andrzej Drozd, post #12

heh mowilem ze nic nie wiem;) ale juz mi sie wyklarowala mysl: Zasilic dodatkowo plyte podlaczajac dodatkowe zasilane do portu zasilania stacji dyskow na plycie glownej.
[#14] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #13

na powerpc masz wiatraczek o wartosci 5v wiec go odepnij i podlacz do zasilacza (chodzi o wiatraczek).

[#15] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #13

Czyli musisz podlaczyc kabelek z zasilcza, taki jak do stacji dyskow. Podlaczyc nalezy go do portu z ktorego standardowo Amiga zasila stacje dyskow (teraz stacje dyskow powinienes miec podlaczona do zasilacza a nie do plyty). Musisz pamietac ze nie wolno podlaczyc go na odwrot poniewaz spalisz komputer. Wiekszosc plyt powinna miec "nosek" zabezpieczajacy przed odwrotnym wlozeniem. Jednak jezeli nie ma, to zmierz napiecia (na jednej stronie jest 5V a drugiej 12V). Gdy nie masz w zasilczu wolnego kabla musisz dokupic rozgaleznik. Dodatkowo staraj sie aby na tym samym kablu nie bylo HD ani CD-ROMu poniewaz urzadzenia te prawdopodobnie nie wystartuja z braku "pradu" (prawie wszystko "wezmie" plyta glowna). No i najwazniejsze - przed pierwszym testem wyjmij karte PPC i inne cenne elementy. Gdy przetestujesz i "nie pojdzie dym", to wtedy podlacz karte PPC itp.
[#16] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #13

Dokładnie! Zamiast "ciągnąć" z tego gniazda prąd, teraz będzie tam "wtłaczany".
Bez wiatraka PPC się nie spali, u mnie po pół godzinie się "zamraża" ;) komputer.
Inna sprawa że moja PPC jest jakaś dziwna, no ale nie o tym tu będziemy gawędzili.
Płyta główna Amigi nie jest przystosowana do tego typu wynalazków (mam na myśli kartę z procesorem PowerPC).
Niektórzy doprowadzają napięcie aż do samego złącza, ale to się wiąże z lutowaniem na płycie głównej.
[#17] Re: zwiechy systemu

@Andrzej Drozd, post #15

kurde ja mam do tego gniazda (mam nadzieje, to to gniazdo - to kolo wyjscia na karte turbo?) podpiete ledy. No coz, juz obudowa nie bedzie tak fajnie swiecic :(
[#18] Re: zwiechy systemu

@Prince, post #16

a coolera podlacz do zasilacza jest to czerwony kabel do do powerpc to IBM i Motorola postaraly sie wiec jakby siadl cooler to nie usmazysz poprostu amiga sie bedzie wieszac po uruchomieniu cos na powerpc
Tez kombinowali z podlaczeniem kabelka z zasilacza do powerpc ale nie kombinuj bo sie okaze ze mozesz spalic.

[#19] Re: zwiechy systemu

@Denver, post #18

Ale zeby podlczyc coolera do zasilacza musialbym robic jakies przelotki na kabel (?) a ja jestem urodzonym humanizsda i z lutownica w reku czuje sie co najmniej dziwnie ;)
[#20] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #19

ojej, jako świeżo upieczony posiadacz rozbudowanej A1200 będziesz musiał zaprzyjaźnić się z lutownicą i cyną
[#21] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #19

Dobrze by było znaleźć zasilacz ze starego PieCa i popróbować z nim. Generalnie sprawdź miernikiem napięcia na wtyczkach zasilacza i napisz co ci wyszło.
[#22] Re: zwiechy systemu

@Kitech, post #21

ok wiec zbadalem napiecie na wtyczce zasilania stacji dyskietek. Wyszlo mi 5.1V i 12.5V. Podłaczylem to do plyty, uruchomilem...i nic sie nie spalilo :) Popodlaczlem z powrotem cd i hd, wlozylem ppc, uruchomilem...i gowno. Wciaz sie wiesza, nic sie nie zmienilo...
[#23] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #22

1) Zmierz napięcie na złączu karty PPC, gdzie podpiety jest wiatraczek (takie 2 piny) powinno być powyżej 4.9paręV :)
2) jesli napięcie w porządku to posostaje przegrzewający się PPC - jest przetaktowany??
jesli tak to niestety kosztem przyspieszenia powinienes go odtaktować - zyskasz na stabilności systemu :)
- albo dodać przynajmniej na próbę dodatkowy wentylator
3) jeśli napiecie masz w porządku i temp. też to mozliwe, że to styki - powinieneś przeczyścić alkoholem - spiryt (żadne dezodoranty) złącze krawędziowe (tam gdzie zakładasz turbo)
4) aby jeszcze lepiej p[oprawić kontakt możesz poodginać (DELIKATNIE) styki w złaczu karty turbo (kolejno jeden po drugim np. igłą - uważaj by nie wyłamać)
5) dociśnij romy na płycie
6) zrób uptrage flashki w ppc
7) zmień częstotlowość pamięci w boot menu karty na 70ns
8) przeczytaj to sobie, przemyśl i zrób co uważasz za słuszne :) aha a jeśli dalej będa się działy głupoty to pooadłanczaj wszystko i próbuj kolejno wkładać i uruchamiac - może masz coś walniete??
9) juz ostatni - teraz mi sie przypomniało prawdź czy oscylatory w ppc sie nie ruszają - lub nie dotykaja np. radiatora itp. wtedy je oddziel np kartką, a jeśli sie ruszają to odegnij nóżki i włóż jeszcze raz (uważaj na kierunek)

[#24] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #17

Podlacz ledy do zasilacza.
[#25] Re: zwiechy systemu

@11MASTEr, post #23

No to koniec...:( Otoz wnikliwie badajac karte lekko dotnalem jakiegos tranzystorka (?) oznaczonego J106. Leciutka go dotknalem, a on sie ukruszyl(moze to on byl sparwca calego zamieszania?)...spadl z biurka i choc godzine go szukalem na podlodze to znalesc nie moge:[ No to pieknie...wydalem cala kase za osiemnastke na zasrane ppc i nawet nie wysluchalem jednej mp3:[
Teraz mam pytanie ostaniej szansy...Czy jesli bym gdzies dostal uszkodzona ppc (najczesciej 160/40/25) to moglym przymocowac to cos do swojej? Ukruszyl mi sie ten ostatni z 6 traznzystorkow(?) znajdujacych sie za zlaczem zasilania wiatraczka.
[#26] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #25

Znalazlem! Mozna to przytwierdzic z powrotem do karty?!
[#27] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #26

jesteś pewien że to "tranzysorek"? a ile ma nóżek (punktów lutowniczych na karcie)? części zazwyczaj można kupić nowe, względnie stare wlutować.
[#28] Re: zwiechy systemu

@wali7, post #27

Nie znam sie na elektronice, dla mnie wszystko co jest na karcie jest tranzystorkiem... A to "cos" ma 2 punkty lutownicze i jest male (cos kolo 5 mm).
[#29] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #28

To moze rezystor albo kondensator SMD.... Hmmm moze zdjecie dasz?
[#30] Re: zwiechy systemu

@NewUser, post #28

Jezeli jestes pewny ze to byla wina tego elementu to zlec przylutowanie tej czesci elktronikowi. Powiedz ze ma tylko przylutowac i tyle. Moze to zrobic na twoich oczach. Jezli sciemni ze pozniej to idz do innego. Bedzie to chyba koszt okolo 20-50 zl...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem