[#1] a600 i fast ram na pcmcia
Ma ktoś doświadczenie z rozszerzeniami pamięci na pcmcia, konkretnie chodzi o ich współpracę z a600? Jak wiadomo gierki whd potrzebują fastu i tak sobie pomoślałem że to może być wyjście. Wiadomo że kupno "normalnego" rozszerzenia fastu do a600 jest conajmniej niełatwe :)
[#2] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@jaro, post #1

1. praktycznie są nie do dostania takie karty RAM
2. niby CompactFlash to też pamięć, ale nie działa jako RAM
3. z CF nawet nie da się zabootować
4. widzę to w ciemnych barwach... :(

[#3] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@jaro, post #1

Po co Ci fat ma PCMCIA? Latwiej ci bedzie zdobyc zwykla karte fast/turbo dla A600.
[#4] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@reactor, post #3

Najlatwiej jest dolozyc drugi mega pod klapke, ale bedzie to chip RAM.
Fast RAM - tylko SIMM-y zakladane do turbo dla A600.
Ciezko kupic takie turbo.
Co do PCMCIA to karty musza byc 16-bitowe.
Trzeba ich szukac na aukcjach.
[#5] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@reactor, post #3

Na pewno będzie lepiej, ale czy łatwiej?... ;)

[#6] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@Kamul, post #5

Ech amigowcy z bozej laski. Dokup karte rozszerzenia Chip Ram do 2Mb (to malenstwo pod klapke). Uzyj softu do zmiany adresacji ramu - przeadresuj rozszezenie na Fast (to oczywiscie oszukanstwo na adresach ale Amisia to kupuje). Dziala bez zarzutu do dzisiaj .
[#7] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@kowalsio, post #6

jesteś pewien że softwarowo da się zmienić miejsce zamapowania chip-ram w A600? chyba nie bardzo.
[#8] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@wali7, post #7

hehh nie no ja wiem że jest coś takigo jak rozszerzenie pod klapkę i nawet je w sumie można powiedzieć już mam ;), qrcze no turbo do a600 to można powiedzieć że coś praktycznie nie do kupienia, naprawdę trzeba mieć sporo szczęścia i pieniędzy, bo jak już sprzęt sie pojawi na allegro to może osiągnąć cenę nawet powyżej 300 zł, nawet za turbo 620. Tak sobie myślałem że można by gdzieś popytać "złomiarzy", którzy posiadają np pełen karton jakichś kart pcmcia, niewiadomego stanu i przeznaczenia :), a o sztuczkach z robieniem fastu z chip nie słyszałem, bardzo proszę o jakieś bliższe informację na ten temat Pana kolegę :). Dodam jeszcze że kiedyś rozmawiałem z człowiekiem który twierdził że ma sam zamiar zrobić sobie rozszerzenie fast ramu do a600 (podpinane pod procesor oczywiście), może to jest wyjście, może gdzieś są schematy.....może np możnaby podpiąć jakiegoś elboxa od 1200 ? :)
[#9] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@jaro, post #8

Da rade softowo. Wystarczy takie malenstwo programikowe nazywajace sie fastram, lub bardziej sensowne i rozbudowane zwane degraderem. Przetestowane. Dziala na tym to co potrzebuje fastu. O turbo dla A600 zapomniec ewentualnie przekopac serwisy w Niemczech, wynalazki typu expansion z 1200 do 600 - szkoda czasu.
[#10] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@kowalsio, post #9

problem w tym, że taka pamięć co najwyżej może mieć flagę fast ramu, co nie oznacza że jest prawdzimym FastRAMem (czyli znajduje się w obszarze nie spowalnianym przeż DMA custom chipów). zresztą koledze chodziło chyba o brak pamięci dla WHDLoad, a zwykłym oszukaniem OS nic na to nie poradzimy. Tylko jakieś turbo do A600 (bo to PCMCIA raczej trudne do dostania). Tak wogóle, to znacznie taniej wyjdzie kupić A1200 + FastRAM (lub turbo z 030 lub 040). Goła płyta A1200 to jakieś góra 50 zł (kryptoreklama - właśnie mam do sprzedania płytę A1200+adapter klawiatury PC - oczywiście sprawne :), tanio!)
[#11] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@wali7, post #10

No pewnie ze nie jest prawdziwym fast ramem. Tak samo jak fastramem zgodnie z jego definicja nie jest expansion od spodu do A500 choc jako taki jest realizowany (chyba ze przezworujemy, albo mamy krotkie serie 500 ktore mialy na gotowo przezworowane ze expansion stawal sie chipem a nie slowfastem) . Ale tu sie zaglebiamy w tradycyjne dla kazdego forum jalowe i bezproduktywne dyskuje a ja na to czasu nie mam. Miala byc prosta, skuteczna pomoc - to byla :).Zainteresowany sam oceni.
[#12] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@kowalsio, post #6

2MB to zamalo do poprawnej pracy WHDLoad. Cos tam ppewnie ruszy ale nie wszystko. Pozatym A600 ma procek daremny i AGA brak i takie tam jeszcze ;)
[#13] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@kowalsio, post #11

nie podawaj przykładu A500, bo tam rzeczywiście istniała możliwość zmiany sprzętowej (w postaci dwóch zworek na płycie), bo w A600 takich zworek nie ma, a o A600 tutaj rozmawiamy.
koledze przecież nie chodziło o przerobienie części chipramu na fast, tylko o dodanie pamięci do a600, tak, aby WHDLoad pracował jak należy.
co do PCMCIA, to znalezienie karty rozpoznawanej jako fast nie będzie chyba łatwe - powinna to być pamięć dynamiczna 4 MB (lub mniej). Na pewno łatwiej znaleźć karty turbo do A600, chociaż ich ceny trudno uznać za okazyjne.
moim zdaniem najlepszym wyjściem jest kupno A1200 (sprawdziłem na Allegro - ceny za gołą płytę do 25 zł + FDD za 10 zł i jest A1200, jakby co - mam taką płytę, kontroler klawiatury i FDD na zbyciu)
[#14] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@wali7, post #13

mam 1200 z blizzardem 1230 :), to raczej kwestia malego bzika, chcialbym miec zgrabna a600 na ktorej mozna by pograc. Jesli ten kruczek softwarowy nie pomaga w tym temacie to niestety informacja ta bedzie tylko ciekawostka... co do kart turbo do a600.... ceny no nie sa okazyjne, dodatkowo jedna na pare miesiecy sie pojawia (co chyba ma jakies zwiazek przyczynowo-skutkowy z cenami :)))) ), pozdrawiam
[#15] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@Andrzej Drozd, post #12

hmmm no ale po co komu lepszy procek do starych gier? brak AGI to jest pewien minus, ale przeciez duza czesc interesujacych nas tytulow wcale nie korzysta z jej obrodziejstw :)
[#16] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@jaro, post #15

Jak myslicie czy zadziala karta 4mb dram pcmcia z a600 ?
Kupilem teraz taka karte na allegro (w opisie jeszcze jako niesparawdzona ) zobaczymy jak ja dostane czy zadziala z a600 jako fast ram.
Bo w sumie 600 to fajny komputerek (najwiekszy dla mnie plus to to ze tak malo miejsca zajmuje na biurku he,he).
No jesli nie to trudno. zobaczymy, chyba ze juz ktos prubowal takiego rozwiazania to prosilbym o podzielenie sie na ten temat informacjami.,
[#17] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@clayster, post #16

(najwiekszy dla mnie plus to to ze tak malo miejsca zajmuje na biurku

Amiga w obudowie tower zajmuje jeszcze mniej ;)
[#18] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@Andrzej Drozd, post #17

No wlasnie nie bo zajmuje o wiele wiecej miejsca (przynajmniej pod biurkiem lub obok). Chodzi mi o desktopa, mala klawiaturka i caly komputerek w niej.
[#19] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@clayster, post #18

Oczywiscie, gdy zasilacz, HD, CD-ROM, (i takie tam), zmieszacza sie w A600 ;)
[#20] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@Andrzej Drozd, post #19

zasialcz mi wystarczy na zewnatrz, cd jest mi niepotrzebny a hd 2,5 cala zmiesci sie w w a600 bez problemu
[#21] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@clayster, post #20

Aha...myslalem ze mowimy o komputerze a nie o klawiaturce na dyskietki ;)
[#22] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@clayster, post #16

clayster jak juz ja dostaniesz w swoje lapki to daj znac czy dziala.. i ramie na pcimpci czytalem na Amiga.org i komus sie udalo to zrobic.
[#23] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@Arven, post #22

Dostalem ta karte pcmcia w swoje rece, ale niestety nie chce mi dzialac z ami, takze trudno, pozyjemy, zobaczymy, moze jeszcze kiedys cos podobnego dostane w swoje rece to bede probowal.
[#24] Re: a600 i fast ram na pcmcia

@clayster, post #23

a użyłeś wcześniej programu PrepCard?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem