[#1] jak zrobic dyskietke samostartujaca ?
Mam dyskietkę na której są wszystkie pliki z dyskietki ktora sama startowala.
Niestety po samym tylko przegraniu plikow nowa dyskietka nie chce mi wystartowac sama. Czy można jakoś to zmienic ?
[#2] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #1

1. Brakuje pliku startup-sequence w katalogu S:

lub

2. Nie został na dysk zainstalowany bootblock.
[#3] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@mailman, post #2

w lini polecen wpisz (majac docelowa dyskietke w stacji) "install df0:"
powinno zadzialac...
[#4] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Masta Krishna, post #3

hmmm to raczej chyba to drugie - ale jak taki boot block zainstalowac ?
[#5] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Masta Krishna, post #3

niestety mam ten problem na A500 i tam chyba nie ma polecenia install....
[#6] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #5

jezeli mnie pamiec nie myli to w XCopy jest tez opcja install.... Ale ostatnio XCopy to widzialem na oczy z 10 lat temu, wiec glowy nie dam... Poszukaj najwyzej jeszcze w jakichs innych kopierach...
[#7] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Masta Krishna, post #6

no xcopy to akutrat mam :)
[#8] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #5

na A500 jest polecenie install
tylko, jeśli masz tylko stację dysków (nie masz twardego dysku, lub/i drugiej stacji) to albo:
1. copy c:install ram:
assign c: ram add
teraz włóż dyskietkę do zainstalowania do df0
install df0:
lub 2.
wydaj polecenie z nazwą dyskietki np.
install moja_dyskietka:
[#9] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #1

z Cli/Shell wpisz

df0: install
[#10] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@wali7, post #8

Cześć
Po co sobie tak komplikować życie dla jednej dyskietki ?
Lepiej jest zrobić tak:
Włożyć dyskietkę systemową do stacji i wpisać:
install df0: +
System wgra komendę i poczeka na naciśnięcie klawisza. Można wtedy zmienić dyskietki w stacji i masz zainstalowany bootblock.
Jeśli masz dyskietkę sformatowaną pod FFS i kick 2.0 to warto napisać tak:
install df0: FFS +
pzdr Radek L.

[#11] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@wali7, post #8

zadziałało, dzięx :)
Tylko teraz zastanawiam się jak np zainstalować bootblock na hdd ?Korzystałem z Twojego sposobuy nr.1 :) - i po wpisaniu : install dh0: on mi dalej chce instalować bootblock na df0: ......
[#12] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Radek L., post #10

A jesli chciałbym teraz taki bootblock wrzucic na dh0: to co muszę zrobić ?
Niestety nie wystarcza wpisać install dh0: bo on się i tak zabiera za df0:
[#13] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Radek L., post #10

Woow! A tej metody to nie znałem!!! I pewnie jesszcze kiludziesięciu nie znam ;)

[#14] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #12

O ile się dobrze orientuję, to bootblock na HD jest zakładany w HDToolBox zaznaczając przy danej partycji "bootable".

[#15] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #11

Do tego służy HDToolBox.
[#16] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@AlaN, post #14

Epróbuję ale już wietrzę problemy, bo programikiem HDInstTools do mojego kontrolera Tandem, zrobiłem dysk bootowalny, wgrałem system i niestety nie chce z niego startować - czeka uparcie na dyskietke
[#17] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@AlaN, post #14

No tak :) HdToolBox z WB3.0 wogóle nie zauważa mojego dysku w systemie.... Choć dysk jest i działa...
[#18] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #16

wgrałem system

Uzywasz Cardridge?

PS. Resory ale nigdy nie zakumalem wojen Atari/C64 tym bardziej ze oprocz automatow zaczalem "psuc psyche" na Atari, a mialem C64.
[#19] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #16

może być tak:
1. kontroler ma jakąś zworkę w rodzaju "boot" i trzeba ją ustawić
2. kontroler nie jest bootowalny (wtedy na dyskietce z softem do kontrolera jest device i mountlista do niego, bootowalne urządzenia mają to w romie) - wtedy musisz sporządzić bootowalną dyskietkę i w startup-sequence porobić przypisy do katalogów na HDD
3. ustawiłeś partycję niebootowalną

- często zdarza się, że kontrolery IDE do A500 nie obsługują Commodorowskiego RDB - wtedy taki kontroler nie widzi partycji zrobionych Commodorowskim HDToolBoxem, trzeba używać softu dostarczonego z kontrolerem
- czy po starcie z dyskietki widzisz partycje na HDD?
- przestudiuj dokładnie instrukcję do tego kontrolera - stare urządzenia miewały swoje dziwactwa
[#20] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@wali7, post #19

Przeglądnąłem wszystkie pliki Readme i wynika z nich że powinno się wszystko samo bootować. Zrobiłem instalację automatyczną, potem ręczną - i niestety za każdym razem jest to samo - HDInstTools pokazuje że partycja jest bootowalna, zworek żadnych na karcie nie ma, odpalam kompa, który uparcie czeka na dyskietkę systemową.
Było coś w instrukcji o tym że można założyć partycję niebootowalną i potem to zmienić przez c:mount i dodanie do mountlisty jakichś wpisów, ale że jestem w tym zielony to muszę zdobyć jakieś ksiażki i dopiero będę się tym bawił.

Zaciekawiło mnie natomiast to, że w instrukcji pisze że jeśli chcę instalować WB to powinienem skorzystać z jego programu do obsługi HDD.
Tymczasem kiedy uruchamiam np tego HDToolBoxa czy to z WB3.0 czy WB3.1, to nie wykrywa on napędu. Może to kwestia tego że Amiga jest na kościach OCS, wsadziłem do niej Roma z Amigi ECS, a HDToolboxa używam z instalek do Ami na AGA.
Dzięki za pomoc :)
[#21] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #20

to nie jest kwestia kickstartu, tylko konstrukcji kontrolera. jeżeli jest zbudowany tak jak ten w A600/1200/4000, to KS3.x wykryje dysk i się z niego zabootuje. Jeżeli kontroler ma inną konstrukcję, wtedy musi mieć własny ROM z programami obsługi. Bez takiego ROMu niestandardowy kontroler musi załadować oprogramowanie z dyskietki aby działać.
Ale jak piszesz, kontroler który masz jest autobootowalny (i niestandardowy) - wymaga więc tylko instalacji przez własne oprogramowanie i powinien bootować.
[#22] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@wali7, post #21

a ja mam jeszcze inny pomysl. domsylnie hdtoolbox szuka tylko na scsi.device. Moze twoj kontroler jest kompatybilny z RDB, ale po prostu ma inego device'a. poszukaj jego nazwy i odpalaj hdtoolboxa z parametrem, czy tez tooltypem w ikonce device=nazwa.device
[#23] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@AlaN, post #13

Cześć
Trza było czytać Magazyn Amiga ;)
Marek Pampuch sporo takich trików opisał.
A ten trik działa z każdą komendą copy delete format dir list itp.
pzdr Radek L.
[#24] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Masta Krishna, post #22

o, dokładnie. zapomniałem o tym, a przecież hdtoolbox domyślnie ma scsi.device. poszukaj jaki device obsługuje twój HDD - choćby sysinfo poda....
[#25] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@wali7, post #24

hdinsttools dziala z tym dyskiem, wiec tam warto sprawdzic(w opcjach, czy tez tooltypach)
[#26] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@marmak, post #1

LAMERS rulez!

Echh, file master 2.1 ma opcję install z poprawnym bootblockiem.. zawsze ten program 3małem w swoich zbiorach, nawet gdy miałem A1200 z HDkiem... no i oczywiście odp. w katalogu S: sartup-sequence...
:D
[#27] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@TJindy, post #26

Nalezy pamietac ze na A1200 mozna zrobic tylko bootblock 2.0. Aby stworzyc bootblock 1.3 trzeba uzyc np. VrusZ (kopiujac bootblock z oryginalnej dysketki 1.3, np. WB).
[#28] Re: jak zrobic dyskietke samostartujaca ?

@Andrzej Drozd, post #27

...eeee... nieeee... Na a1200 programem podanym w moim poście powyżej robisz sobie bootblocka który ruszy spoko na A500 - bo jest to własny format FileMastera.. Dawno nie sprawdzałem, ale trochie jeszcze pamiętam...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem