[#1] nagrywarka LG
Proszę o napisanie mi dlaczego podczas nagrywania płyt na nagrywarce LG (nowa) spada mi bufor do zera. Proszę o podanie ewentualnych przyczyn tego zjawiska sposobu jego usunięcia. Z góry dziękuję

[#2] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

1. za wolny proc?
2. za wąskie gardło IDE (brak np. FAST-Aty, lub przynajmniej 4xEIDE), ewemtualnie SCSI ?

trzeba tez okreslicz czy chodzi o bufor sprzętowy nagrywarki czy programowy (w fast ramie).

Czy te zjawisko niszczy ci płyty?
Bo mi bufor programowy tez zawsze spada do zera, ale później znów się napełnia (nafrywarka wtedy czeka [burn-proof]) i jak się znów napełni to nagrywa dalej.
[#3] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Ewentualnie problem może sprawiać Executive, a dokładniej nieujęcie programu nagrywającego na liście wyjątków (TASK+CHILDTASKS).
[#4] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Wylacz opcje paralel - prawdopodobnie cos blokuje jednoczesny zapis i
odczyt.

[#5] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Ja używałem tej nagrywarki gdy zrzucałem całego hd-ka, i nie było problemu... Tlko zostaje takie skromne pytanie-jakim programem nagrywasz ? Ja używałem jakiegoś programu w wersji unregistered - fakt, nie zwróciłem uwagi na bufor...( buffer z ang.) No i jeszcze jedno - czy u Ciebie nagrywa.. jeśli tak to nie widzę problemu... bufor jest często wykorzystywany gdzy hd jest czymś dodatkowo zajęty - czyli gdy pracują "na nim" inne programy w tle - czyli wąskie gardło IDE.
Ja jak nagrywałem, to maiałem na Ami włączoną minimalną konfigurację - wiesz 4 kolorki i 640x256 hi-res i nie było żadnego probliema :D
Gdy twardziel jest w miarę szybki a przesył danych niczym nie spowolniony to ( tak mi się wydaje ! ) to bufor nie jest aż tak znacznie wykorzystywany, a co za tym idzie pasek postępu nie musi nawet drgnąć...
Ale to są teoretyczne dywagacje, nie potwierdzone praktyką na Ami.. Wiem natomiast jak to jest na PC.. ale nie powinno to nikogo zainetersować, łącznie ze mną :D
Pozdrawiam.
[#6] Re: nagrywarka LG

@TJindy, post #5

Zalezy jakiego sprzetu uzywa przy nagrywaniu - przy testach autora
Froggera i moich wynika (testowane na froggerze i makecd) na winuae
tudziez na pegazie przy jednoczesnym dostepie do dysku (opcja paralel
w makecd) czesto wlasnie nastepowal deadlock przy dostepie do dysku,
przez co spadala zajetosc bufora do zera...

[#7] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Zawsze spada. Nalezy uzywac nagrywarek z ochrona zapisu (LG x16). Lub robic ISO (LG x52 - firma spada na psy - czesciowa ochrona danych, brak wyjscia sluchawkowego i potencjometra...). Ewentualnie uzywaj ngrywarek SCSI (nie zamula procka).

PS. Najgorsze jest to ze nowe "masowki" LG powstaja w Polsce. Od jakegos czasu poluje na CDRW x16 ale niestety brak :(
[#8] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Używaj lepszej jakości CD, przy słabych CD tek właśnie jest, a jak już masz słabej jakości nośniki oraz słaby procek i brak fast-aty to rób najpierw iso a dopiero później nagrywaj. Przerzuć się na FryingPana.W obecnej wersji jest bardzo stabilny. Nie mam z nim żadnych problemów. Lepiej działa ustawienie prędkości zapisu niż MakeCD. Wykorzystuje lepiej BurnProff no i nagrywa DVD. Poza tym jest dużo tańszy i polski.
[#9] Re: nagrywarka LG

@Arbuz, post #8

ludzie - nawet z iso tak sie dzieje, nie wiem po jakiej stronie lezy
przyczyna, sprzetu czy sterownikow, niech sprawdzi wylaczajac
rownoczesny dostep.

[#10] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

Jakim programem nagrywasz i czy spadek bufora niszczy płytę (oczywiście zakładam, że nowe LG=LG z ochrona zapisu JustLink czy jak to się nazywa)? Jeżeli bufor jest w okolicach 0 i nagrywa normalnie to nie ma się czym przejmować, tak ma być Jeżeli bufor spada do 0 i wywala płytę a soft to MakeCD to piracki klucz daje znać o sobie. Jeżeli soft!=MakeCD to nie mam pojęcia :D
[#11] Re: nagrywarka LG

@szulu, post #10

Nowe nagrywarki LGx52 (te bez wyjscia sluchawkowego nie maja JastLinka (jest jakies zabezpiecznie (bufor?) ale ogolnie tandeta. Polecam tej firmy x16 a nowe sa zreszta watpliwej jakosci.

"nie wszystko co polskie to zloto"
[#12] Re: nagrywarka LG

@gras007, post #1

A ja i tak wychodzę z założenie że LG jest najlepsze. U mnie nie było z tymi nagrywarkami najmniejszego problemu. Problem był tylko wtedy gdy miałem jakieś niemarkowe CD. Bufor spadał do zera wtedy właśnie gdy miałem g.....e CD. Nigdy gdy były lepszej jakości. Miałem różne CD LG np. 24x10x40 czy 52x32x52 i zawsze były ok. Zawsze przy MakeCD używałem równoczesny zapis/odczyt i nawet gdy bufor spadał do zera to pytka była zgrana prawidłowo (przy Amidze oczywiście bo przy Pegazie nie mam tego problemu gdyż przesiadłem się na FryingPana).
Pozdrawiam
[#13] Re: nagrywarka LG

@Arbuz, post #12

No to moze opowiem jak bylo:

1. Zgubilem kwitek ze kupilem CDRW LGx52 (ta bez wyjscia sluchawkowego) i gwarancje szlag trafil. To tylko 120 zl, ale jednak...

2. Nagrywalem na tej nagrywarce 12 plyt pod rzad (okolo 2-3 godziny pracy nonstop). Na nastepny dzien padla. Nagralem jeszcze dwie plyty z czego druga poszla do kosza.

3. Prawdopodobnie to pojedynczy przypadek i moj pech (zgubiona gwarancja), ale LG x16 od czterech lat pracuje mi bez awaryjnie...
[#14] Re: nagrywarka LG

@Arbuz, post #12

Na Amidze, a na Pegasosie próbowałeś? A na winuae próbowałeś? A
FryingPan nie ma tego błędu, bo był tak pisany i testowany. Testy były
na dobrych markowych płytach, jeśli o to chodzi... Bufor spada do 0 i