[#1] Zapisywanie ustawien Palety
Witam

W swojej zgrabniutkej a600 zainstalowalem MagicWB2.1p (8kolorow). Wszystko byloby pieknie gdyby nie ustawienia palety.. mianowicie.. po restarcie ami kolory sa.. ehm.. psychodeliczne (oczojebny roz polaczony z oczojebnym fioletem).. W FAQ na stronie autora magicwb wyczytalem ze problem sam sie rozwiaze jezeli kupie program - problem polega na tym ze programu juz nie mozna kupic ;)

Postanowilem poszukac rozwiazania na Aminecie. Z 4 programikow jakie znalazlem (ColourLock013.lha, lockcolors1_1a.lha, LoadCMAP.lha, FullPalette22.lha) polowicznie dziala tylko LoadCMAP (reszta jest dla OS'a 3.x). Dlaczego polowicznie ? ano dla tego ze pod WinUAE dziala jako tako (sypie bledami ale loaduje palette) a pod ami wyskakuje mi piekna czerwona mrygajaca ramka ;D.

Moze ma ktos jakies sprawdzone rozwiazanie ?
[#2] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #1

Zainstalować starszą wersję NewIcons (zadowala się systemem 2.0). Przekonwertować ikony MagicWB na NewIcons za pomocą ProcessIcon (też pójdzie na 2.0).
[#3] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #1

Wystarczy kliknąć ikonkę "ClickForColors" dołączoną do pakietu i paleta sama Ci się ustawi jak powinna. Kliknij do mnie na GG (numer w profilu) to Ci prześlę ten pliczek via e-mail.

[#4] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@AlaN, post #3

U mnie klikanie na "ClickForColors" nie pomagało. Używałem i używam do tej pory programu ColourLock z opcją pallete. Teraz podejżeć nie mogę. Jako drugi parametr podaje ścieżkę dostępu do pliku z podkładem z pakietu magicwb marble czy jakiśtam i kolorki zawsze są ok. Spróbuj.
[#5] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #1

(Moze sie przyda).

O ile dobrze pamietam to za pierwsze kolory MagicWB (5-8, nie liczac od zera) jest odpowiedzialna taka linijka w user-startup:
run >nil: C:MagicWB-Demon 4,123,123,123 5,175,175,175 6,170,144,124 7,255,169,151 8,0,0,255 ; added by MagicWB

Zdaje sie ze po wykasowaniu jej (a zrobilem to aby "trojkatna bomba" co jakis czas nie kolidowala z innymi "boot-upiekszaczami"), musialem recznie wyedytowac kolory od 4 do 8 w systemowym Palette. I mam tak:

5: czerwony-15, zielony-30, niebieski-15 (ciemnoszary z brazem)
6: czerwony-21, zielony-43, niebieski-21 (jasnoszary)
7: czerwony-21, zielony-36, niebieski-15 (jasno brazowy)
8: czerwony-31, zielony-42, niebieski-18 (jakis tam odcien pomaranczu)

Natomiast za pozostale 8 kolorow (9-16) palety MagicWB jest odpowidzialny SuperViewPalette, ktory powinien byc w WBStartup. Znajdziesz go np. w darmowym SViewV z Aminetu lub podesle.
[#6] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #1

(Moze sie przyda).

O ile dobrze pamietam to za pierwsze kolory MagicWB (5-8, nie liczac od zera) jest odpowiedzialna taka linijka w user-startup:
run >nil: C:MagicWB-Demon 4,123,123,123 5,175,175,175 6,170,144,124 7,255,169,151 8,0,0,255 ; added by MagicWB

Zdaje sie ze po wykasowaniu jej (a zrobilem to aby "trojkatna bomba" co jakis czas nie kolidowala z innymi "boot-upiekszaczami"), musialem recznie wyedytowac kolory od 4 do 8 w systemowym Palette. I mam tak:

5: czerwony-15, zielony-30, niebieski-15 (ciemnoszary z brazem)
6: czerwony-21, zielony-43, niebieski-21 (jasnoszary)
7: czerwony-21, zielony-36, niebieski-15 (jasno brazowy)
8: czerwony-31, zielony-42, niebieski-18 (jakis tam odcien pomaranczu)

Natomiast za pozostale 8 kolorow (9-16) palety MagicWB jest odpowidzialny SuperViewPalette, ktory powinien byc w WBStartup. Znajdziesz go np. w darmowym SViewV z Aminetu lub podesle.
[#7] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #1

a ja uzywam komendy LockMagicWBcolors i nawet na ekranach 256 kolorow ikonki wygladaja pieknie...

[#8] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@rjack, post #4

hmm.... widać są różne opcje; ja nigdy nie miałem z tym kłopotu

[#9] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@AlaN, post #8

No, jak zainstalujesz MagicWB a na to NewIcons to nie bedzie problemu. W przeciwnym przypadku trzeba sie pogodzic z rozowymi i fioletowymi Ikonami MagicWB lub trzeba kombinowac.

[#10] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Andrzej Drozd, post #9

Andrzeju, tłumaczyłeś już komuś na forum o zastosowaniu SuperViewPalette. Ja skorzystałem z Twojej rady i ikony różowo-płomieniste zamieniły się w przyjemne brązowe. Szybko i skutecznie!
Pozdro.
[#11] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Kitech, post #10

SuperViewPalette - tez chcialem z tego skorzystac ale nie znalazlem tego nigdzie ;). Pan Andrzej Drozd napisal ze jest to czesc MagicWB o ile dobrze pamietam - mial chyba na mysli pelna wersje bo w demie tego nie ma.

problem juz rozwiazalem - wystarczylo skorzystac ze starej wersji ColourLock'a.. nie zrobilem tego wczesniej poniewaz autorzy programu twierdzili ze jest on dla systemu 3.0+

Dzieki wszystkim za pomoc!
[#12] Re: Zapisywanie ustawien Palety

@Arven, post #11

Mnie też wtedy zmylił łobuz ;) pisząc, że SuprViewPalette jest częścią MagicWB. Naszukałem się po necie i znalazłem. Siedzi w ftp://de.aminet.net/pub/aminet/gfx/show/SViewNG.lha w katalogu Tools. Możesz ściągnąć i sprawdzić jak działa (dla spróby).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem