[#1] konfig genesisa
witam! ludzie pomóżcie!własnie kupiłem sieciówke firmy 3com i niemam pojeca jak skonfigurowac GENESIS'a (ami bezposrednio podłaczona do netu) karte podłączylem sterownik tez mam, ale niewiem jak program konfiguruje( mam zainstalowany z płytki os 3.9. moj email to- dr_remio@wp.pl lup napiszcie na forum w tym temacie! zgory dziekuje!!!
[#2] Re: konfig genesisa

@remi, post #1

hej Remi!
Gratulacje! wreszcie masz neta! :D

najpierw musisz zronić assigna do katalogu z genesis. assign musi się zwać AmiTCP.

assign AmiTCP: sys:Internet/Genesis

z tego katalogu skopiuj najlepiej do WBStartup
GenesisRA

Odpal GenesisWizardRA i postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku.
Najpier coe zapyta sisć czy modem,
później o sterownik i unit, np:
Devs:Networks/cnet.device, do twojego 3coma bedzie inny.
Nastepnie na to czu urządzenie SANA wynaga specjalnej konfiguracji odpowiadasz nie,
dalej podajesz IP, maske i router (głupia nazwa)
bo chodzi o bramke.
Później DNSy, to już zależy od twojego operatora,
ja nic nie wpisywałem,
I wsio. Genesis zapisze konfig w swoim katalogu gdzieś.
Można to później zmienić jakby cos nie grało, ale już za pomocą GenesisPrefs, a nie tego a'la win$ "kreatora" :D
jakby co to pisz na mejla to wyslę ci więcej na priva.

[#3] Re: konfig genesisa

@R-Tea, post #2

R-Tea napisał(a):

> dalej podajesz IP, maske i router (głupia nazwa)
> bo chodzi o bramke.

Nie jest to takie głupie, ponieważ w większości sieci właśnie router jest bramką wyjściową.

[#4] Re: konfig genesisa

@spiryt, post #3

no witam jeszcze jedno jak będziesz miał problem z uruchomieniem genesis prefs to poszukaj w sieci biblioteki o którą pyta sie system podczs uruchamiania genesis prefs ja ztym troche walczyłem :D
[#5] Re: konfig genesisa

@R-Tea, post #2

niestety przy konfigu przy pomocy genesisWizard"ao teraz mam zrobic??
[#6] Re: konfig genesisa

@remi, post #5

wiesza sie przy łączeniu z netem i szlag mnie trafia! a admin mowi ze niepokazuje mu sie moj nr karty czy cos w tym rodzaju
[#7] Re: konfig genesisa

@remi, post #6

Zciągnij MiamiDX i spróbuj - jeśli da radę ustawisz tak samo Genesisa.

[#8] Re: konfig genesisa

@remi, post #1

niestety genesis hyba niedaje rady:( juz mi ręce odadają: :S
[#9] Re: konfig genesisa

@remi, post #8

w którym dokładnie momencie się wiesza?
czy Wizard przeszedłeś pomyślnie?

jak nie to wypróbuj Miami.
[#10] Re: konfig genesisa

@R-Tea, post #9

wizarda tak! Genesis wiesza sie chwile potym jak wciskam przycisk "połącz"! aha no i komp tez sie wiesza!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem