[#1] BVision i CGX4
Witam.
Postanowiłem nieco poprawić komfort pracy na Amisi Siostrze (nie mylić z Amisiami: Matką i Córką). W tym celu zakupiłem Pałerkę, BVizję i CGX4. W skład zestawu CGX4 wchodzi płyta CD, dyskietka i karteczka, na której jest napisane (po angielsku i niemiecku), że jeżeli jest to pierwsza instalacja, należy korzystać ze skryptu instalacyjnego z dyskietki. Tak też uczyniłem. Instalacja była łatwa i przyjemna. Niestety bez rezultatu. Brak czegokolwiek na monitorze SVGA (mimo zaptaszkowania podczas instalacji bootlogo). Brak BVizji w Screenmode. Nie dająca sie odpalić ikonka BVisionMode (czy coś takiego). Jaki myk trzeba zrobić? Co tam może być zrąbane? FlashROM BPPC jest najnowszy z DCE (z obsługą G-Rexa w menu).
Help.

A1200T + BPPC 210/40/33 SCSI + 128MB RAM + BVision + CDROM 40x SCSI + ZIP 100 SCSI + HDD SCSI
[#2] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #1

Musisz zupgradowac, nowa wersja flusha wymaga nowej wersji cgx-a, wejdz na strone i sciagnij patch.

[#3] Re: BVision i CGX4

@Kaczus, post #2

Jasne. Tylko na którą stronę? Bo http://www.vgr.com/v4 nie działa od jakiegoś czasu.
[#4] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #3

Nie mam pojecia, gdzie... google w dlon i szukaj.

[#5] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #1

Na poczatku wyrzuc "bootlogo" czyli cgxbootpic.library z Libs: (u mnie w tym miejscu sie wiesza).
Nastepnie zainstaluj najnowszy updejt CGX4 ktory znajduje sie chyba na stronie G-Rexa. Pamietaj aby updejtowac bez bootlogo. Po porawnej instalacji w ScreenMode na WB3.1 powinienes zobaczyc conajmniej dwa tryby BVision 800x600 8bit i 640x480 8bit (na WB3.9 bedzie ich chyba wiecej). Reszte trzeba skonfigurowac za pomoca CGXMode w prefsach.

Wskazowki ogolne: Jezeli karta jest pawidlowo zainstalowana i podlaczona do monitotra, to nawet bez CGX musi byc na niej widoczny bootmenu oraz np. "goly" WB odpalony z dyskietki (nie potrzeba zadnego monitora PAL tak jak w przypadku innych kart).

PS. Ja osobicie uzywam troche starszej flashki (ale to raczej nie powinno byc poblemem). Jakby co to zapraszam na priv.
[#6] Re: BVision i CGX4

@Andrzej Drozd, post #5

Aha...ta instalka CGX3 z dyskietki, nie ruszy na najnowszym flashu PCI (wlasnie dlatego tez uzywam starszego flasha, poniewaz wczesniej uzywalem CGX3.). Tak wiec na poczatku odrazu zainstaluj najn owszego CGX4 albo CGX3 z dyskietki + przedostatnia flashke.
[#7] Re: BVision i CGX4

@Andrzej Drozd, post #6

Wielkie senks!

[#8] Re: BVision i CGX4

@Andrzej Drozd, post #5

Witam.
Zgodnie z radą wszedłem do bootmenu: na VGA (monitor LCD Phillips) nic nie widać (no signal), nota bene bardzo dziwnie widać bootmenu na AGAcie (monitor Commodore 1085S) - obraz jest przejechany o 40% w lewo, więc w pewnym momencie widać dwie strzałki kursora. Ale ad rem. Albo źle wpiąłem Bwizję w Pałerkę, albo wyjście VGA w Bwizję - to akurat jest proste (zakładając oczywiście, że Bwizja nie jest padnięta), rozkręcę Amisię i sprawdzę. Jeszcze jakieś pomysły? Może znowu francowate zasilanie?! Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam.

[#9] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #8

A widzisz bootmenuPPC (ESC przy starcie).
Przelaczanie miedzy PAL i VGA wykonuje sie spacją.
Ustaw w tym menu na stale 31khz (vga)
[#10] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #8

U mnie BVizja nie wystartowala bez dodatkowego zasilania podlaczonego do portu zasilania stacji dyskow na plycie glownej. Jezeli jeszcze tego nie zrobiles to pamietaj ze nie wolno pomylic stron (12V i 5V, poniewaz komp pojdzie z dymem) i przed pierwszym testem odlacz wszystkie cenne urzadzenia z Ami (PPC, BVision, HD itp.).
[#11] Re: BVision i CGX4

@Norbert, post #9

W sumie nie trzeba przestawiac w bootmenu PPC na 31KHz, poniewaz to dotyczy AGA. BVision niezaleznie generuje obraz 31kHz.
[#12] Re: BVision i CGX4

@Andrzej Drozd, post #10

Chyba trzebaby się strasznie uprzeć i użyć dużo siły, żeby odwrotnie wsadzić wtyczkę od flopa do gniazda na płycie głownej. :)
[#13] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #12

Pare osob juz tak zrobilo i Ami poszla z dymem. Chyba mieli plyte glowna bez "noska" zabezpieczajacego.
[#14] Re: BVision i CGX4

@Kitech, post #12

Ja mam tak "pocudowane" w swojej ze mozesz tam wtykac nawet kabelek od LED i na odwrot w dowolna strone :D
[#15] Już działa!

@Kitech, post #1

Ku przestrodze dla potomności powiem Wam jak stał się cud i udało mi się odpalić BVision. Po rozkręceniu Ami okazało sie, że BVision wypadła z BPPC (trzeba by zanitować). Następnie odpalone bootmenu pojawiło sie w dwu monitorach (PAL i VGA) - znaczy sprzętowo jest dobrze. Teraz instalacja CGX4, update CGX4.3_Grex, reset i NIC!!! Błysk olśnienia i UPDATE FLASZKI DO STARSZEJ WERSJI. Nie wiem po wuj miałem najnowszą flaszkę z DCE pod G-Rexa, teraz mam ostatnią z Phase5 (z Aminetu) I WSZYSTKO DZIAŁA!!!
Jestem z siebie dumny.

P.S.
Czy ma może ktoś przemyślenia jaka jest optymalna wersja flaszki? Ta co ją mam teraz, to 300399.
[#16] Re: Już działa!

@Kitech, post #15

BV nalezy przykrecic do PPC. Standardowo jest dodawana srubka z nakretka (x2 szt.)
[#17] Re: Już działa!

@Kitech, post #15

Co do flaszki to najlepsza jest ta IMHO która powstała przed tą z obsługą G-rexa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem