[#1] Problem z klawiaturą A1200
Witam wszystkich Amigowców. Ja mam taki problem. Ostatnio kupiłem Amigę 1200 z dodatkowym 4MB fast RAM Elbox'a. Wszystko było ok ale po uruchominiu pierwszych gier coś nie grało. Gdy wciskałem niektóre klawisze nic się nie działo. Zaniepokojony tym faktem wszedłem do WOrkbencha 3.1 i u ruchomiłem shell'a. Okaząao się że klawisze nie działają rzędami :(. I tak niedziałją: od "Q" do "]" , "enter" (numeryczny enter działa) , od "A" do "blanka", nie działa również "caps lock" i chyba funkcyjne "F". Proszę pomóżcie !!! Osoba która mi sprzedawała tego kompa chyba nie wiedziała że jest zepsuta klawa (tak myślę), ale nie mogę się z nią skontaktować w tej chwili więc może uda mi się samemu rozwiązać problem. Może gdy instalował ten fast ram to wśrodku coś się poluzowało czy jakoś tak. Od czego zacząć diagnozę? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy???
Z góry dziękuję za wszystkie pomocne komentarze.
Pozdrawiam
[#2] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #1

Sprobuj wyciagnac tasme (z klawiatury) z plyty glownej (musisz srubokretem podwazyc z dwoch stron gorna czesc plastiku, a wlasciwie bedzie to konieczne przy ponownym wlozeniu tasmy) i deliktnie przeczysc koncowke drobnym papierem sciernym. Swojego czasu nie dzialala mi dioda w caps-lock i taka operacja pomogla. Moze pomoze tez w tym przypadku...
[#3] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #1

Witam.

Spróbuj coś takiego. Rozbierz amige, znajdz gniazdo ,gdzie podłączona jest klawiatura. Teraz odłącz klawiaturę, dobrze popatrz jak to zrobić,
na pewno nie wyrywaj na siłe z tego gniazda. Jeśli przez to przebrnąłeś
to prawie sukces. Najpierw spróbuj jeszcze raz podłączyć klawiaturę
i sprawdz czy działa. Jeśli nie , mimo paru prób. To znak, że pasek się
wytarł na maksa i trzeba tak z 2-3 milimetry uciąc tej taśmy. I teraz
powinno wszystko grać. U mnie to zadziałało. Jeśli to nie zadziała to
sprawa jest poważniejsza - albo ktoś chcąc przeczyścić klawiszę od
klawiatury uszkodził scieżki (tak jak ja w a500 :) -albo coś z tą amigą
jest nie tak.

pozdrawiam i życze owocnego boju z klawiaturą.

[#4] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #1

Dzięki chłopaki, zaraz przystąpię do sprawdzenia waszych rad :)...
[#5] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #1

Ja pierdzielę świat jest piękny...:D kiedy są na nim tacy ludzie jak wy chłopaki :). Mieliście rację to gniazdo klawiatury na płycie, a raczej wtyczka do końca nie była wciśnięta :). ale i tak wyjąłem ją (podważając dwoma śrubokrętami po bokach, przetarłem szmatką ze spirytusem i włożyłem usztywniłem zaciskiem i pięknie jak ręką odjął. Kurdę nawet nie macie pojęcia jak się cieszę :) :D :D !!! Po 7 latach kupić amigę i tak się zawieść? Wcześniej przez 6 lat miałem Amigę CDTV i teraz zadecydowałem że wrócę do korzeni. Lata dzień przyjdzie przejściówka Amiga-PC (tak jak kompa kupiłem na Allegro :). Monitor już mam (Amiga M1438S), jeszcze tylko twardego kupię jakiegoś 1 GB slima i kabelek musze dorobić zasilający na HD i CD rom (taśmę IDE mam już też). Kurdę aż chce się żyć...... Chech dodam wam ciekawostkę, że odpaliłem starą dyskietkę z frontierem (jeszcze tym z CDTV) i stacją po pewnym czasie stwierdziła że jest jakiś cylinder na niej uszkodzony. Podobnie z innymi produkcjami które sobie kiedyś odłożyłem kiedy sprzedawałem Amigę. Chodzi o emulację Kickstartu 1.3? tzn że go nie emuluję? Czy też z czasem dyskietki się popsuły ?
Jeszcze raz OOOOOOOOOOOGGGGGGGGRRRRRRRRROOOOOOOOOMMMMMMMMNNNNNNEEEEEEE dzięki Chłopaki !!!!

Pozdrowionka :)
[#6] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #5

dyskietki sie popsuly na 99% albo stacja jest brudna / rozkalibrowana ...

pozdro
[#7] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Azzorek, post #1

Odgrzebie temat bo mam pytanie do znających temat.
Nie działaja mi na numerycznej klawisze * i enter (2 sztuki)
Czy problem byłby prawdopodobnie z samymi młoteczkami czy że stykiem taśmy w tym białym porcie?

Miałem kiedyś problem ten drugi i pamiętam ze nie działały całe rzędy klawiszy.
[#8] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Bociek78, post #7

Jak taśma nie styka, albo jest ścieżka uszkodzona na tasiemce to tak jak piszesz nie działają rzędy klawiszy.
Pewnie trzeba przeczyścić młoteczki i będzie ok.
[#9] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Bociek78, post #7

jeszcze mozesz sprawdzic czy nie zadzialaja jak je przytrzymasz dluzej wcisniete
[#10] Re: Problem z klawiaturą A1200

@juen, post #9

No właśnie * zadziałał gdy intensywnie w niego biłem cóż podejrzewam ze przy 3 klawiszach problem jest chyba na folii anie na taśmie (oby...) wiec musze rozebrać klawiaturę i czyścić.
[#11] Re: Problem z klawiaturą A1200

@Bociek78, post #10

nom wyczyść folie a jak nie to wymiana na folie pantiego i będzie bajecznie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem