[#18]
Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?
@Azzorek,
post #17
tak, to dobra karta, z kart 68030 chyba najlepsza. bez problemów można używać w desktopie (ja taką kartę w desktopie bezproblemowo używałem ponad rok).
zasilacz od a500 (25 W, ten od a1200 ma 15 W - zewnętrznie są podobne, mają inne oznaczenia na spodzie) powinien wystarczyć do zasilania zestawu A1200+BlizzardIV+16MB+HDD+CD (ja właśnie taką konf. miałem w desktopie), możesz też użyć zasilacza od PC - wystarczy przelutować kabel od amigowskiego zasilacza do tego od PC AT. z dwoma zasilaczami jednocześnie nie eksperymentuj, bo może się to skończyć dla Amigi tragicznie (znałem kilka osób które tak miały, nie oznacza to jednak, że to dobre rozwiązanie :))
z innych rzeczy - FastATA - fajna sprawa, dysk dostanie sporego kopa, bez żadnych problemów podepniesz też CD (chociaż bez też się da).
pomyśll też o Coccolino, czy innym interface do myszy PC - w końcu oryginalne amigowe gryzonie mają ograniczoną żywotność.
co do hdd - to jeśli nie potrzebujesz większego, to najlepiej do 4 GB (bez FastATA) - nie potrzebujesz wtedy dodatkowych sztuczek programowych.
co do koprocesora - to w przypadku 68030 to jest dodatkowy układ, wykorzystuje go tylko oprogramowanie specjalnie pod niego napisane, a w praktyce: programy do grafiki 3D, niektóre pakiety obróbki grafiki 2D (np. ImageFX), są wersje bibliotek matematycznych pod koprocesor, specyficzne programy matematyczne (np. generatory fraktali).