[#1] Jaka karta turbo pod A1200 ?
Chciałbym rozbudować swoją Amigę 1200 o kartę turbo (żeby mieć 16 MB RAM i szybszy sprzęt. Jednak jest jeden warunek: musi się zmieścić bez problemu do środka A 1200 (klasyczny desktop). Jestem sentymentalny i nie chciałbym zmienić jej niepowtarzalnego klimatu :). Proszę o jakieś sugestie (firma i typ karty najlepiej). Jaką kartę (o jak najwyższych możliwościach) mogę zakupić?
A teraz lammerskie pytanie tak przy okazji :) : co dokładnie robi koprocesor matematyczny i jak się to ma do programów i gier? Wspomaga obliczenia graficzne? Czy pomoże jeśli korzystam z Protrackera ?
Za odpowiedzi z góry dziękuję :D

Azzorek
[#2] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #1

Co do karty, to przejrzyj ofertę sklepów amigowych. Pewnie się skończy na którymś z Apollo lub Blizzard.
A teraz kooproc (FPU):
Przy ProTrackerze raczej Ci nie pomoże. A czy wspomaga obliczenia graficzne? Hmmm...i tak i nie :)
Jeśli tak, to na pewno nie w taki sposób jak układy do grafy 3D (np.Permedia). FPU to dodatkowy procesor który ma za zadanie wykonywać wszelakie działania matematyczne.
Jednak działa on tylko na "żądanie". Nie każdy program musi go wykorzystywać. Czasami są różne wersje programów: z koprocem i bez.
Moim zdaniem: różnica w cenie karty chyba żadna, korzyści (i tak nikłe ) ale zawsze.
[#3] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #1

BlzzardPPC wersja z 040/25 + PPC 160/200 MHz. Koszt okolo 300 zl. Procek 040 posiada odrazu koprocesor (jest troche programow, a przewazne bibliotek systemowych pod FPU)...a korzysciach z PPC nie musze mowic. Dodam ze na standarowym systemie 3.0-3.9, PPC pracuje tylko jako koprocesor i tak karta jest w pelni (oczywiscie jak na procek 040) kompatybilna z innymi kartami.
[#4] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #3

Aha, jesli chodzi o pamiec to ta karta "lyknie" 256 MB (2 simmy 128).
[#5] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #3

Ale starsze programy i gry będą się uruchamiały? Na przykład Frontier Elite 2 ?

[#6] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #5

Pójdzie wszystko co chodziło na A1200.

--------------
Napisałeś, że nie chciałbyś zmieniać wyglądu Amisi. A gdyby tak wpakować tam mA1? Wejdzie na pewno
[#7] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Prince, post #6

mA1? Sorki ale ja przez 7 lat nic z Amigą (długa przerwa) i jeszcze nie wszystko przeczytałem, co to takiego? :>? W tej chwili właśnie próbuję utworzyć Savedisc z DuneII, ale skubany nie przyjmuje dyskietki HD którą wcześniej sformatowałem w Workbench'u :/

[#8] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Prince, post #6

Jesteś może na gg w tej chwili? albo na msn?

[#9] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #3

Andrzeju, tylko czy ta karta spełni warunek "...musi się zmieścić bez problemu do środka A 1200 (klasyczny desktop)..." ? I czy do desktopa przyda mu się PPC?

[#10] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@AlaN, post #9

Blizzard z 040/25 (nie wymaga "coolera") zmiesci sie do desktopa. Zreszta BlizzardPPC to zwykly Blizzard a PPC jest zamontowany w neutralnym miejscu. No, problemem w desktopie moze byc w sumie wlozenie drugiego simma, ale jeden 64/128 wystarczy ;)
[#11] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #1

Moim zdaniem powinieneś wybrać Blizzard 1230-IV. Jest to zdecydowanie najlepsza karta z 030 na pokładzie, bez problemu mieści się w klasycznej obudowie i nie grzeje się tak jak 040 a jeżeli nie używasz karty graficznej to róznica prędkości między 030/50MHz a 040/25MHz jest niezauważalna. Karta obsłuży do 128MB w jednym SIMM`ie.
Można tam też zamontować koprocesor 68882/50MHz (najszybszy z zewnętrznych koprocesorów)
Co do samej funkcji koprocesora to jest to układ liczący operacje zmiennoprzecinkowe - nie jest on konieczny w grach ale może od czasu do czasu będziesz chciał też coś innego zrobić na swojej Amidze - wtedy na pewno się przyda (np. przyśpiesza wczytywanie obrazków w formacie jpeg), zwłaszcza, że róznica w cenie karty bez koprocesora i z nim nie powinna być duża. Kartę powinieneś dostać za ok.150zł
Do tej karty można też podłączyć kontroler SCSI a co najważniejsze procesor 68030 lepiej obsługuje stare gry czego nie da się powiedzieć o 68040 czy 68060.
[#12] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@amigafan, post #11

prędkości między 030/50MHz a 040/25MHz jest niezauważalna

W zasadzie jest tak ze w grach doomopodobnych niezoptymalizowanych pod 040 (wszystkie oprocz quake i niektorych portow dooma...), 030/50 MHz jest duuuuuzo szybszy od 040/25. Poprostu "megaherce" robia swoje, natomiast w liczeniu mp3 oczywscie 040/25 jest duzo szybszy. No ale kto by liczyl mp3 na 68? ;)
[#13] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@amigafan, post #11

Tzn ja może wyjaśnię co bym na Amidze chciał robić :). Obok mojej Aisji stoi PC w konfiguracji: Athlon 3000+ , 1,5 GB RAM DDR 333MHz , karta grafiki GF6800 Ultra, płyta główna ASUS A7V8X , karta dźwiękowa SB Audigy 2 ZS. Broń Boże nie chwalę się tym sprzętem tylko chcę uświadomić, że Amigi nie potrzebuję do Quake'ów itp (za wyjątkiem starszych produkcji które pamiętam z czasów kiedy nie miałem PC tj. Cytadela, Alien Breed 3D, Gloom, Fear.). Na moim PC bez problemu odpalam Doom3 Ultrahigh detail Antialliasing x4 i 1280x1024 i zasuwa aż miło.
Amiga jest mi potrzebna w sumie do starych gierek (takich do 1997-1998 roku) i mojego ukochanego Protracker'a. Zamierzam włożyć do niej jeszcze twardy dysk (taki który mi wejdzie do obudowy klasycznej Amigi również) - tutaj również pytanie jaki HD mi polecicie? Słyszałem że podobno jakiś Slim Seagate'a). Na ten poczet zakupiłem już przejściówkę 2,5" na 3,5". Brakuje mi jeszcze kabla zasilającego, ale wykonam go z kabelków od starego zasilacza PC. Docelowo chcę jeszcze podłączyć CD-ROM, ale tutaj to wiem że będzie musiał być na zewnątrz :). Tak więc tak to wygląda. Aha jeszcze jedno pytanie: czy ten zasilacz co teraz mam od tej Amigi (Commondore - 25W) "pociągnie" mi Amigę , HD, CD-ROM i tę kartę turbo ???

[#14] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #13

No to w takim przypadku jak juz polecali koledzy, najlepszym wyjsciem bedzie karta z prockiem 030/50 MHz. Jezeli nie bedzisz uzywal WB3.5-3.9 lub kontrolera FastATA, to najlepszy HD bedzie okolo 4GB (wiekszy tez moze byc ale bedzie widoczny jak 4GB). Co do zasilania to mozesz spokojnie uzywac standardoego zasilacza i podlaczyc HD prosto do plyty glownej (do portu zaslania stacji dyskow) po zakupie odpowiedniej przejsciowki. Natomiast CD-ROM raczej bedzie wyamgal dodatkowego zasilania z osobnego zasilcza, poniewaz nie wystartuje lub bedzie sie wylaczal, ewntualnie bedzie sie wieszal caly komp.
[#15] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #14

Dzięki zatem wiem jakiej karty turbo szukać. Ważne dla mnie było tylko żeby mi bez problemu do A1200 weszła w miejsce rozszerzenia obecnej pamięci (4MB FAST) :). Aha odnośnie tego CD-ROM, czy nie można zatem zaadoptować jakiegoś zasilacza od PC żeby cały zestaw zasilał? Bo w przeciwnym razie będą musiały być dwa zasilacze tak

[#16] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #14

No i twardego dysku nie musisz szukać w wersji slim.
W obudowie A1200 da się umieścić normalny 3.5" dysk.
Swego czasu było to wałkowane niemal wszędzie.
Wywalasz sanki 2,5", cały lub część ekranu płyty głównej i już :)
[#17] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Andrzej Drozd, post #14

Czy taka karta turbo może być?

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=40&sid=d1229bccde92fdbee5b104600343a687

[#18] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #17

tak, to dobra karta, z kart 68030 chyba najlepsza. bez problemów można używać w desktopie (ja taką kartę w desktopie bezproblemowo używałem ponad rok).
zasilacz od a500 (25 W, ten od a1200 ma 15 W - zewnętrznie są podobne, mają inne oznaczenia na spodzie) powinien wystarczyć do zasilania zestawu A1200+BlizzardIV+16MB+HDD+CD (ja właśnie taką konf. miałem w desktopie), możesz też użyć zasilacza od PC - wystarczy przelutować kabel od amigowskiego zasilacza do tego od PC AT. z dwoma zasilaczami jednocześnie nie eksperymentuj, bo może się to skończyć dla Amigi tragicznie (znałem kilka osób które tak miały, nie oznacza to jednak, że to dobre rozwiązanie :))
z innych rzeczy - FastATA - fajna sprawa, dysk dostanie sporego kopa, bez żadnych problemów podepniesz też CD (chociaż bez też się da).
pomyśll też o Coccolino, czy innym interface do myszy PC - w końcu oryginalne amigowe gryzonie mają ograniczoną żywotność.
co do hdd - to jeśli nie potrzebujesz większego, to najlepiej do 4 GB (bez FastATA) - nie potrzebujesz wtedy dodatkowych sztuczek programowych.
co do koprocesora - to w przypadku 68030 to jest dodatkowy układ, wykorzystuje go tylko oprogramowanie specjalnie pod niego napisane, a w praktyce: programy do grafiki 3D, niektóre pakiety obróbki grafiki 2D (np. ImageFX), są wersje bibliotek matematycznych pod koprocesor, specyficzne programy matematyczne (np. generatory fraktali).
[#19] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@wali7, post #18

LOL thx :)

[#20] Re: Jaka karta turbo pod A1200 ?

@Azzorek, post #19

To jest właśnie ta karta o której pisałem.
Spróbuj się jeszcze potargować z efunzine to może kupisz ją w cenie jej faktycznej wartości rynkowej czyli 150zł ;)
Co do dysku to proponuję zwykły 2.5cala (taki od notebooków) - nie będzie problemów z umieszczeniem go w A1200 (jest przystosowana właśnie do takiego dysku) i nie bedzie żadnych problemów z zasilaniem nawet na standardowym zasilaczu.
Sam kiedyś miałem A1200+Blizzard1230/50-IV+HDD 6.4GB 2.5cala + CD-ROM i nie było problemów nawet na standardowym zasilaczu i był to bardzo stabilny zestaw - doskonały do zabawy i zapoznania się z AmigaOS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem