[#1] Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?
Witam to znowu ja:). Ponieważ ostro "działam" z moją Amigą to co rusz nasuwają mi się pytania. Niestety nigdy nic nie robiłem przy amidze jeśli chodzi o sprzęt (ale przy PC tak i to bardzo często) więc wolę pytać żeby potem zaoszczędzić sobie nerwów i pieniędzy. Tym razem chodzi mi o instalację HD 2,5" wewnątrz klasycznej obudowy A1200. Wiem że ta Amiga jest do takich dysków przystosowana. Mam jednak wątpliwości co do instalacji:

1. 2,5" HD podłączam jakąś taśmą - dostanę ją normalnie w sklepie?
2. Jest bardzo dużo róźnych 2,5" HD (wystarczy przejrzeć oferty na Allegro w dziale laptopy-dyski), dlatego nie wiem czy wszystkie będą jednakowo pasowały. Czym mam się kierować przy zakupie (oprócz braku badsektorów i sprawności). Czy każdy 2,5" HD (chodzi o firmę i parametry) jednakowo "lubi" Amigę?
3. Moja Amiga ma ROM 3.0 (wersja 39.106) i dodatkowe 4 MB fast RAM (ale blizzard 1230/50 z 32MB RAM SIMM w drodze :D). Jako system chcę zainstalować Workbench 3.1. Jaki dysk najlepiej na tę konfigurację ? Czy rzeczywiście maksymalna widoczna dla tej konfiguracji pojemność dysku HD to 4GB ?
4. Czy większe dyski od 4GB będą widoczne jako 4GB czy nie będą widoczne w ogóle?

5. Na koniec najbardziej lamerskie pytanie (kurdę ale mi wstyd..): gdzie się instaluje tego twardziela (chodzi o lokalizację w komputerze)

Chcę zainstalować HD 2,5" ponieważ mniej pobiera prądu i łatwiej się instaluje w obudowie (jest mniejszy). Wolałbym nie instalować 3,5 calowego.

Pozdrawiam was wszystkich kochani i czekam na wyczerpującą dyskusję po której na temat HD-ków do Amigi 1200 będę wiedział wszystko :D.

P.S.

Z innej beczki... Wie ktoś może jak utworzyć savedisk do Dune2 ? Wkładam sformatowaną dyskietkę HD w Workbenchu 3.1 a gra nie chce jej formatować i wyskakuje błąd że jest zabespieczona przed zapisem. Każda inna dyskietka podobnie. Gra jest zchrzaniona czy co? Miał ktos podobny problem? Mam wersję Duny2 na Agę.

[#2] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Azzorek, post #1

Podłączylem nie dawno dysk 2,5 cala 1,3 GB w gołej Amidze. Jakiś rok temu kupiłem ten dysk na gieldzie, gdzie leżał w kupie takich podobnych, za 20 zł. Taśmę musiałem zamówić w takim sklepie, w którym robią różne takie kable na poczekaniu (Wrocław, ul. Oławska "MikroZet"). Kosztowalo mnie to 12 zł. W zwykłym sklepie komputerowym tego nie kupisz, chyba że bedą mieli części do notebook'ów. Te facet w sklepie był zdziwiony moim zamówieniem, bo raczej robi 2,5/3,5 a 2,5/2,5 - to ja pierwszy u niego...
Dysk montuje się na podstawce, która jest wewnątrz, takie metalowe sanki w pobliżu gniazda kontrolera.
W zwykłej Amidze dysk nie może być większy niż 4GB. Jak będzie większy to może robić błędy zapisu i pokaszani Ci dane. Dla większych dysków możesz kupić kontroler FastATA Elboxu lub zainstalować system 3.9 ale nie pamiętam czy do tego systemu 4MB RAMu wystarczy. No i dla OS3.9 musisz mieć Kickstart 3.1. Co do producentów dysków nie będę się wypowiadał. Do tej pory preferowałem Seagate.

A1200T+Blizzard1240/40+FastATA+Seagate40GB+CDRom40X
[#3] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Azzorek, post #1

Azzorek napisał(a):

> 1. 2,5" HD podłączam jakąś taśmą - dostanę ją normalnie w
> sklepie?

bardzo zależy od sklepu. raczej nie będzie łatwo z tego co obserwuje na forum i listach.

> 2. Jest bardzo dużo róźnych 2,5" HD (wystarczy przejrzeć oferty
> na Allegro w dziale laptopy-dyski), dlatego nie wiem czy
> wszystkie będą jednakowo pasowały. Czym mam się kierować przy
> zakupie (oprócz braku badsektorów i sprawności). Czy każdy 2,5"
> HD (chodzi o firmę i parametry) jednakowo "lubi" Amigę?

nie znam takiego który by nie chodził

> 3. Moja Amiga ma ROM 3.0 (wersja 39.106) i dodatkowe 4 MB fast
> RAM (ale blizzard 1230/50 z 32MB RAM SIMM w drodze :D). Jako
> system chcę zainstalować Workbench 3.1. Jaki dysk najlepiej na
> tę konfigurację ?

sprawny, ja lubie takie w srebrnej obudowie

> Czy rzeczywiście maksymalna widoczna dla tej
> konfiguracji pojemność dysku HD to 4GB ?

nie. pierwsza partycja powinna byc mniejsza niez 4 GB, sam dysk moze byc większy

> 4. Czy większe dyski od 4GB będą widoczne jako 4GB czy nie będą
> widoczne w ogóle?

bez patcha będa widoczne jako 4 GB

> 5. Na koniec najbardziej lamerskie pytanie (kurdę ale mi
> wstyd..): gdzie się instaluje tego twardziela (chodzi o
> lokalizację w komputerze)

na "sankach" na prawo od złącza ide lub w dowolnym miejscu jesli masz odpowiednio długi kabel

> Pozdrawiam was wszystkich kochani i czekam na wyczerpującą
> dyskusję po której na temat HD-ków do Amigi 1200 będę wiedział
> wszystko :D.

przejrzyj archiwum.
[#4] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Valwit, post #3

>> Czy rzeczywiście maksymalna widoczna dla tej
>> konfiguracji pojemność dysku HD to 4GB ?

>nie. pierwsza partycja powinna byc mniejsza niez 4 GB, sam dysk moze byc większy

A jak wielka moze byc druga?
[#5] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Valwit, post #3

O ile większa?
[#6] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Jerzy, post #2

Zatem szukam 2,5" HD o pojemności <4GB :). Hmmm mam nadzieję że nie będzie dużych problemów z tą taśmą 2,5"-2,5" .

[#7] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Jerzy, post #4

Jerzy napisał(a):

> A jak wielka moze byc druga?

wiekszych niż 76 GB nie sprawdzałem
[#8] Re: Jaki 2,5" HD do A1200 desktop ?

@Azzorek, post #6

możesz użyć większego, tyle ze wtedy musisz patchować scsi.device. pliki powinny być w aminecie. os 3.5/3.9 robi dokładnie to samo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem