[#1] Rozważania na temat rozbudowy A1200
Witam wszystkich!

Przez długi weekend wziąłem sić za dawno odkładaną na bok myśl rozbudowy Amisi.
Obecnie mam nastćpujacy zestaw:
A1200 (z AT), ROM 3.1, MC68060@66MHz, 64MB FAST RAMu, Scandoubler Scandy, karta sieciowa PCMCIA 10mb, plus dysk i DVD-ROM (te dwie ostatnie rzeczy wiszą na standardowym kontrolerze Amisi).
Całość jest włożona w wieżć Infinitiv. Do tego dochodzi "dzielony" z PC monitor CRT 15 cali (w sumie całkiem niezły).
Taka konfiguracja starcza mi w zupełności do delektowania sić demkami, ale np. już przy próbie programowania wypadają mi oczy. Jestem szczególnie wrażliwy na odświeżanie ekranu (na PC pracujć na 120 Hz lub na LCD) i nawet w trybie Productivity cićżko mi wpatrywać sić w linie kodu C (jak sobie pomysle, że jeszcze 10 lat temu wgapiałem sić godzinami w kod assemblerowy na C=1084 to sam sie sobie dziwie ;) ). Właśnie grafika jest bodźcem, który najsilniej pcha mnie do rozszerzenia Amisi. Nawet szybkosc wbudowanego w 1200 kontrolera IDE mnie zbytnio nie denerwuje.
Na początku zastanawiałem sić czy pójść w strone klasyki (Zorro) czy
nowoczesnosci (PCI). Pewna nostalgia pcha mnie w kierunku tego pierwszego, ale z drugiej sloty PCI daja jednak chyba wieksze mozliwosci (tanie jak barszcz karty dzwiekowe i graficzne co rekompensuje nieco cene samego mediatora). Wazne jest takze to, ze chcialbym korzystac nieco wiecej z Amisi w codziennych zastosowaniach, a do tego lepiej chyba zainwestowac w PCI.
Zastanawiam sić nad kupnem Mediatora (tego najprostszego). Elbox kusi mnie obecnie promocją w postaci Coccolino za 1 PLN (przy zakupie mediatora), co uważam za niezły prezent zważywszy, że moja mycha już ledwo zipie i niedlugo pewnie zdechnie. Mam jednak parć pytanie:

[koniec przydlugawego wstepu ;) ]

- czy moja konfiguracja wystarczy do komfortowej obslugi Tunera TV wepchnietego do slotu PCI w mediatorze?

I jeszcze z innej beczki. Nosze sie takze z zakupem monitora LCD. Chcialbym jednak, aby takie cos dobrze wspolgralo z Amigowym scandoublerem. Ostanio ojciec kupil sobie jakis taniego LCDka e-yama (sprzedawany takze jako miro). Po podlaczeniu do Amisi okazalo sie, ze obraz jest, ale poprzecinany srednio przyjemnymi pionowymi ciemniejszymi obszarami - pasami. Czy ktos moze wie czym to moze byc spowodowane (na CRT obraz jest jak zyleta). Czy ktos moze polecic jakis monitor LCD do wspolpracy z Amisia (oczywiscie przez scandoubler)?

I ostatnia sprawa. Infinitiv raczej mnie denerwuje. Elbox oferuje cudo pod nazwą Mirage 1200. Cena raczej zaporowa. Mam zatem pytanie: czy ktos moglby sie podzielic jakimis wrazeniami z uzytkowania tej obudowy? Czy jest warta swojej (niemalej) ceny?

Prosze tez ewentualnie o jakies wskazowki i ostrzezenia na co uwazac przy dalszej rozbudowie Amisi.

Pozdrawiam i przepraszam za przydlugi wywod ;) !
[#2] Re: Rozważania na temat rozbudowy A1200

@Yello, post #1

Miałem podobny problem i w końcu zdecydowałem sić na kupno A4000...
(aktualnie cyberstorm MKII 060, 144MB RAM, Cybervision64, Fast SCSI II)

Najlepiej bćdzie chyba kupić mediatora do A1200.
Raczej nie polecam slotów zorro II, sa z nimi problemy no i są dość powolne.

Ewentualnie można kupić blizardaPPC + BVision - na blizzarda 060 znajdziesz kupca bez wićkszych problemów.

Osobiście polecam jednak A4000 - jest super stabina, zero problemów z zasilaniem, wieszaniem itd.
(chyba jedyna wada to kosmicznie drogie karty sieciowe na zorro III)

Twój konfig (+ mediator ) jest wystarczający do obsługi kart TV.
[#3] Re: Rozważania na temat rozbudowy A1200

@Michal, post #2

Tak tuner TV wpięty w taki config będzie dla Twojego CPU praktycznie niezauważalny, a to ze względu na hardwarowe wspomaganie wyświetlania obrazu przez kartę graficzną i tzw. busmastering - transfer z Tunera TV leci od razu na kartę GFX-a (tutaj proponuję słynną Voodoo, tylko poszperaj na allegro, można kupić za 50 zł).
[#4] Re: Rozważania na temat rozbudowy A1200

@yackar, post #3

Ja polecam obudowę Elbox. Ze swojej jestem zadowolony zwłaszcza dzięki stabilności, mejsca w środku i trwałości wykonania. Jak dla mnie Mirage jest za mało amigowa. Mój elbox po zmodowaniu (przed aktualizacją, stare zdjęcia) http://lord_10up.w.interia.pl/Zdjecia/11.gif http://lord_10up.w.interia.pl/Zdjecia/18.gif wkrótce upload

[#5] Modding A1200

@yackar, post #3

Masz dziurę w Amidze
Czyżby ktś Ci się włamał do kompa?
[#6] Re: Rozważania na temat rozbudowy A1200

@Lord_10up, post #4

ak sobie pomysle, że jeszcze 10 lat temu wgapiałem się godzinami w kod assemblerowy na C=1084 to sam sie sobie dziwie

Grunt to nie poczuc "glebi". Patrz tak jak na zarowke czyli ostroznie, uzywaj tez kontrastu, najlepiej ustaw na "matowy". Oczy nie robot i wiedza czego im potrzeba ;)
[#7] Re: Modding A1200

@Prince, post #5

Nio i ukradł powerkę i zostawił radioaktywne odpady (poczucie humoru to umieć się śmiać z siebie...) a tak wogle to niepodoba Ci się?

[#8] Re: Modding A1200

@Lord_10up, post #7

Diody niebieskie czy oświetlenie UV?
Ja bym podświetlił tylko poszczególne elementy.
Opisz jak wycinałeś tą "dziurkę". Czy dobrze dostrzegłem że na górze też jest okienko?

Acha! Uważaj na monitor, masz w nim pełno wody
[#9] Re: Modding A1200

@Prince, post #8

mam podświetlenie dwiema katodami Sunbeam niebieskimi, a obecnie mam jeszcze własnej roboty katodę (dioda - rurka z żelem do włosów ) a z przodu mam oświetlenie 6 diodami led dyfuzyjnymi niebieskimi. Dziuręmam takżę na górze a wycinałem je szlifierką kątową.

[#10] Re: Rozważania na temat rozbudowy A1200

@Yello, post #1

A1200 (z AT), ROM 3.1, MC68060@66MHz, [...]
- czy moja konfiguracja wystarczy do komfortowej obslugi Tunera TV wepchnietego do slotu PCI w mediatorze?

chłopie! masz procesor-cudeńko!
[#11] Re: Modding A1200

@Lord_10up, post #9

Ciekawy patent z tym żelem. Jak będziesz mógł, to daj jakiegoś szota.
Na Boże Narodzenie choinka będzie jak się patrzy :P
[#12] Re: Modding A1200

@Prince, post #11

Podeślę, oczywiście ale jak ojciec weźmie kabel od kamery z pracy, czyli za tydzień-dwa

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem