[#1]
Rozważania na temat rozbudowy A1200
Witam wszystkich!
Przez długi weekend wziąłem sić za dawno odkładaną na bok myśl rozbudowy Amisi.
Obecnie mam nastćpujacy zestaw:
A1200 (z AT), ROM 3.1, MC68060@66MHz, 64MB FAST RAMu, Scandoubler Scandy, karta sieciowa PCMCIA 10mb, plus dysk i DVD-ROM (te dwie ostatnie rzeczy wiszą na standardowym kontrolerze Amisi).
Całość jest włożona w wieżć Infinitiv. Do tego dochodzi "dzielony" z PC monitor CRT 15 cali (w sumie całkiem niezły).
Taka konfiguracja starcza mi w zupełności do delektowania sić demkami, ale np. już przy próbie programowania wypadają mi oczy. Jestem szczególnie wrażliwy na odświeżanie ekranu (na PC pracujć na 120 Hz lub na LCD) i nawet w trybie Productivity cićżko mi wpatrywać sić w linie kodu C (jak sobie pomysle, że jeszcze 10 lat temu wgapiałem sić godzinami w kod assemblerowy na C=1084 to sam sie sobie dziwie ;) ). Właśnie grafika jest bodźcem, który najsilniej pcha mnie do rozszerzenia Amisi. Nawet szybkosc wbudowanego w 1200 kontrolera IDE mnie zbytnio nie denerwuje.
Na początku zastanawiałem sić czy pójść w strone klasyki (Zorro) czy
nowoczesnosci (PCI). Pewna nostalgia pcha mnie w kierunku tego pierwszego, ale z drugiej sloty PCI daja jednak chyba wieksze mozliwosci (tanie jak barszcz karty dzwiekowe i graficzne co rekompensuje nieco cene samego mediatora). Wazne jest takze to, ze chcialbym korzystac nieco wiecej z Amisi w codziennych zastosowaniach, a do tego lepiej chyba zainwestowac w PCI.
Zastanawiam sić nad kupnem Mediatora (tego najprostszego). Elbox kusi mnie obecnie promocją w postaci Coccolino za 1 PLN (przy zakupie mediatora), co uważam za niezły prezent zważywszy, że moja mycha już ledwo zipie i niedlugo pewnie zdechnie. Mam jednak parć pytanie:
[koniec przydlugawego wstepu ;) ]
- czy moja konfiguracja wystarczy do komfortowej obslugi Tunera TV wepchnietego do slotu PCI w mediatorze?
I jeszcze z innej beczki. Nosze sie takze z zakupem monitora LCD. Chcialbym jednak, aby takie cos dobrze wspolgralo z Amigowym scandoublerem. Ostanio ojciec kupil sobie jakis taniego LCDka e-yama (sprzedawany takze jako miro). Po podlaczeniu do Amisi okazalo sie, ze obraz jest, ale poprzecinany srednio przyjemnymi pionowymi ciemniejszymi obszarami - pasami. Czy ktos moze wie czym to moze byc spowodowane (na CRT obraz jest jak zyleta). Czy ktos moze polecic jakis monitor LCD do wspolpracy z Amisia (oczywiscie przez scandoubler)?
I ostatnia sprawa. Infinitiv raczej mnie denerwuje. Elbox oferuje cudo pod nazwą Mirage 1200. Cena raczej zaporowa. Mam zatem pytanie: czy ktos moglby sie podzielic jakimis wrazeniami z uzytkowania tej obudowy? Czy jest warta swojej (niemalej) ceny?
Prosze tez ewentualnie o jakies wskazowki i ostrzezenia na co uwazac przy dalszej rozbudowie Amisi.
Pozdrawiam i przepraszam za przydlugi wywod ;) !