[#1] pfs3 i bledy
i jeszcze jeden problem

niedawno kupilem sobie twardego 200gb no i sfromatowalem go pfs'em3.
podczas kopiowania duzej ilosci plikow z partycji na partycje oraz przy kasowaniu kilkunastu imag'y 700 mb wywala mi blad pfs3 (jakis disk update) - dokladnie nie pamietam komunikatu. zreszta jest to dokladnie kilka bledow na raz po czym partycja jest zabespieczana przed zapisem.
po resecie pfsdosctor mowi nawet jest jest wszystko OK.

uzywam pfs3ds z obsluga partycji pow.4GB a w hdtoolbox'ie mam mask:0x7fffffe i maxtrans:0x0001fe00, buforow jest 400 - tak jak zalecali w guidzie dla powyzej 20tys. plikow na partycji, tryb pio4 w ata3driver (zmniejszanie trybu do pio3 i nizej nic nie daje)

dodam ze ostatnio testuje sfs'a i blad ten nie wystepuje

a pytanie brzmi czy to blad jedynie ze strony pfs'a czy innych ustawien?
[#2] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #1

PFS to leciwy filesystem testowany na HD PIO 0...rozne rzeczy moga sie dziac na nowych sprzetach...a co do maxtransfer to m sie najbardziej podoba 0xfff...
[#3] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #1

nie uzywaj pfs3. ffs i sfs powinny dzialac bez problemu
[#4] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #1

Ztego co pamietam pfs3 nie radzi sobie z duzymi plikami (chodzi właśnie
o kasowanie duzych obrazów), zostało to naprawione zdaje się w ostatnim
update.
pozdrawiam

[#5] Re: pfs3 i bledy

@asman, post #4

ostatni update naprawia tylko 3 bledy. m.in. wyswietlanie drzewa katologowego deldir z bardzo duzymi plikami i jeszcze jakies dwa,k torych nie pamietam ale na pewno nie bylo tam nic o poprawie bledu kasowania duzych obrazow.

A teraz nowe pytanie: istnieje filesystem na amisie taki by obsluzyl plik o wielkosci powyzej 2gb? a pytanie to wzielo sie stad, ze mam zamiar kupic nagryware dvd i bez sensu zebym nagrywal nia image o wielkosci do 2gb, kiedy normalna plytka ma pojemnosc 4.7gb.

apropo to teraz wlasnie przetestowalem na PFSie image'a teoretycznie o rozmiarze 4.9gb stworzonego za pomoca dvdtools, bo makecd robi do 880mb, a fp nawet nie chcial sie za wziasc (wywalal requestery ze ados se z tym nieporadzi i takie tam duperele). rozmiar image pokazuje oczywiscie cos w stylu -1214325413523.353GB ale obliczylem go odejmujac od pojemnosci partycji wolne miejsce. i teraz najlepsze: tak stworzony image 4,9GB dal sie zamontowac poprzez diskimage.device i dalo sie z niego wykopiowac 2.8GB "zdrowych danych" (u mnie archiwa lha/lzx itp). teraz robie to samo na SFSie i mam nadzieje ze wynik sie poprzwi choc troche, a najlepiej tak do 4.7GB, bo nie widze sensu wtedy kupowania nagr.dvd. a chcialem sobie poprzegrywac pare filmow tak dla wlasnego uzytku:).

tak na marginesie nie wiem czemu robi sie tak wiekie halo wokol fp jesli on takze nagrywa plytki dvd jedynie do 2gb, chyba ze sie myle i w jakis sposob a'la hack zostalo to tam zalatwione.

i jeszcze jedno:a moze fat95 by se dal z tym rade?nie pamietam czy w guide do niego pisalo cos o takich ograniczeniach?trzebaby bylo tylko formatnac se twardego na pc.

p.s.czekam na w miare pozytywne odpowiedzi w stylu ze sfs z taka obsluga juz sie zbliza badz ze ffs2 robi takie rzeczy od dawna:)

narka
[#6] Re: pfs3 i bledy

@asman, post #4

no chyba ze mowimy o jakims update ktorego nie mam (a myslem ze na pfs3 byl tylko jeden)

podeslij mi go jak masz na grzes_zab@poczta.fm, bylbym wdzieczny
[#7] Re: pfs3 i bledy

@Valwit, post #3

ffs zamiast pfs3 (18.5) nigdy.
[#8] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #5

*podobno* sfs obsluguje takie pliki ;)
inna sprawa ze limit tych 2gb moze dotyczyc tylko diskimage.device bo jezeli montujesz to iso jako device to....ten devajs odpowiada za obsluge tego

[#9] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #5

Ograniczene wielkości pliku wynika z ograniczeń dos.library, nie filesystemu.

[#10] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #5

Żeby przekonać się czy taki plik jest dobry przekopiuj go w inne miejsce i porównaj ich sumy kontrolne (potwierdzi to tylko że oba pliki są identyczne co nie oznacza że plik źródłowy jest ok), fat32 też ma ograniczenie 2GB na plik.

[#11] Re: pfs3 i bledy

@MinisterQ, post #9

Czyli potrzebny jest patch na kikstart...A jak z plikami powyzej 2GB radza sobie AOS4 i MOS?
[#12] Re: pfs3 i bledy

@Dariusz Pietrzak, post #7

A ja wolę FFS 45.13 zamiast PFS3. Ten PFS3 mi już poleciał z dymem. Nawet nic się nie udało odzyskać, a wystarczyło że zacząłem zozbijać film na klatki jpeg. Cyrki zaczęły się chyba po przekroczeniu 15000 plików. A FFS chodzi pięknie nawet przy ponad 40000 plików i jest szybszy od SFS.
[#13] Re: pfs3 i bledy

@Sylwester, post #10

To ograniczenie w przypadku FAT32 to 4GB na plik, wczesniejsze wersje FAT12 i FAT16 mają większe ograniczenie. Do 2GB ograniczona jest też wielkość plików AVI w odmianie "legacy".
[#14] Re: pfs3 i bledy

@Konrad Klar, post #13

jesli fat32 ma ogranicznie do 4gb to dlaczego mozna na PC przegrzc prze nero film dvd lub gre, ktora zajmuje 4,7gb? nie mam tu na mysli czegos na wzor copyCD czy plytke robiona z plikow "w locie" bez korzystania z image'a.
chodzi mi konkretnie o moznosc zapisu image plyty DVD na PC
[#15] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #14

Do tego celu służą opcje typu "Split by 4GB". Ponieważ mówiłeś o PC w ogóle a nie tylko FAT32, to problemu w ogóle nie będzie, jeśli ktoś stosuje NTFS.
[#16] Re: pfs3 i bledy

@MinisterQ, post #9

Też tak od dłuższego czasu sądziłem. Tym bardziej zastanawia mnie to:
i teraz najlepsze: tak stworzony image 4,9GB dal sie zamontowac poprzez diskimage.device i dalo sie z niego wykopiowac 2.8GB "zdrowych danych"

[#17] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #5

jak wspominalem juz wczesniej wyzej wymieniony test pfs'a z plikiem powyzej 2gb wykonalem juz takze na sfs'ie i oto wyniki:

- kazde stworzenie image'a pow.2gb na sfs'ie jest praktycznie niemozliwe, a to z tego powodu,ze plik taki, chocby by byl stworzony na partycji np.40gb zajmuje cala partycje i krzyczy dodatkowo ze brakuje mu miejsca,
- zamontowany taki "niepelny image" zawiera jedynie owe magiczne 2gb i nic wiecej. sfs jest w tym momencie z tylu za pfs'em,ktory tolerowal plik 5.1gb (rozmiar na podtstawie obliczen w poprzednim poscie), z ktorego dalo sie wykopiowac 2.8gb a nie tylko 2gb i partycja na ktorej znajdowal sie ow image nie byla zapchana do konca, tzn. rozmiar jej wolnego miejsca byl prawidlowo wyswietlany. aha wykopiowane dane 2.8gb byly w 100% crc good i takie tam - byly po prostu "zdrowe":)

to tyle, mam tylko nadziej ze jak szarpne sie w koncu (moze) na nagr.DVD to bede mogl chociarz wypalic fp plytke DATA 4.7gb z plikow "w locie" - chyba nie musze tlumaczyc o co mi chodzi z tym "w locie":)
[#18] Re: pfs3 i bledy

@grzes_zab, post #17

W tym pliku piszą "The size of a file is limited to 2 GB (AmigaOS 3.x)", musiałby powstać soft do nagrywania tworzący ISO w kilku kawałkach.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem