[#1] Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?
Na jednym z temtów FAZIOR raził by skorzystać z programów blizzkick lub remapollo. A co zrobić w przypadku innych kart turbo (jamam 30-stkę z ELBOX'u z 16MB) lub nawet samych rozszerzeń pamięci???
[#2] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #1

I w tym momencie fazior lezy i kwiczy bo nigdy takiej karty nie posiadal i nie slyszal aby ktos na niej mapowal rom. :D
[#3] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Fazior, post #2

Tez kiedys mialem taka karte... Szukalem w wielu miejscach i prawie nic nie znalazlem.... A to co znalazlem to nie dzialalo.. Moze teraz juz cos dzialajacgo jest..
Ale na moje to nie da rady...
[#4] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Masta Krishna, post #3

Nie powiem jak (bo nie wiem :) ale wydaję mi się że da się to zrobić z każdą kartą turbo, a może i nawet z rozszerzeniem. Kiedyś miałem a1200 z romem 3.0 i prościutką kartą turbo - jakaś omega czy cuś - był tam procek 68020, czyli w zasadzie taki jak jest w 1200 z tymże przystosowany do 2 razy szybszego taktowania. No i ta amiga miała twardy dysk i zainstalowany na nim os3.9 :) (kick 3.1 był mapwany, wiem to od jej właściciela). Poszukaj info na temat programu Skick, może on jest w stanie pomóc......ale nic nie obiecuję :), żeby nie było......W końcu skoro można wgrać do 1200 rom np 1.3 z dyskietki , to w sumie dlaczego miałoby nie być możliwe wgranie 3.1 (raczej chyba z hdka :), chociaż zapodawanie na start dyskietki z romem 3.1 byłoby ciekawą sprawą :)
[#5] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #1

[#6] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Konrad Klar, post #5

Próbuję ale jak narazie bez pozytywnego skutku. Po załadowaniu romu następuje reset i komputer nie staruje ponownie. Czy ty korzystasz z tego programu?
[#7] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #6

Nie korzystam z tego programu, więc obawiam sie, ze dalej pomóc nie bedę mógł. Może tylko jedna uwaga: kickstart 40.xx ma dłuższy niż poprzednie wersje czas oczekiwania na zgłoszenie sie dysków, więc moze to, co wydaje się "niestartowaniem", to normalny objaw (czytaj: poczekać dłużej). Zakładam oczywiście, że całą resztę wykonałeś zgodnie z instrukcją.
[#8] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #6

Nie uzywalem tego ale w dokumentacji cos pisze ze trzeba stworzyc w DEVS: katalog "kickastarts" i wrzucic tam odpowiednie pliki .RTB/PAT (najlepiej wrzuc wszystkie), ktore sa w archiwum z skickiem...na oko widac ze chyba w tym samym katalogu musi byc tez pelny kickstart ktory chcesz zaladowac...zdaje sie ze podobnie dziala WHDload, ktory tez uzywa plikow z Devs:kickstarts...
[#9] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Andrzej Drozd, post #8

Dziękuję wam wszystkim za wsparcie w moich bjach z kickstartem.
Ściągnąłem Skick'a i po kilku próbach straciłem nadzieje. Od niechcenia uruchomiłem skick'a z opcją NOPATCH i udało się.
Tak. Zgadza się obraz rom'u powinien znajdować sie w katalogu DEVS:Kickstarts/ i powinien mieć taką samą nazwę jak któryś z plików RTB/PAT (Ja mam rom v.40.068 z A1200 więc plik z rom'em nazwałem "kick40068.A1200", a w komplecie z skick'iem były pliki kick40068.A1200.PAT i kick40068.A1200.RTB).
Napisałem "udało się" niestety nie do końca, a właściwie wcale mnie to nie urządza bo kickstart załadował sie do CHIP-RAM pożerając w ten sposób 1/4 tej cennej pamęci.
Próbowałem z parametrem EXT, ale skick twierdzi, że nie ma tam miejsca (czego kompletnie nie rozumiem).
Korzystając z programu ARTM odczytałem od jakiego adresu zaczynna się moja pamięć FAST i wywołałem skicka z parametrem ADR, który wymusza umieszczenie romu pod wskazanym adresem, jednak po restarcie wywołanym przez skicka komputer nie uruchamia się i przez cały czas miga POWER.
[#10] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #9

Uruchom Skick tylko z opcją GUI.
Wybierz FAST zamiast EXT
[#11] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Norbert, post #10

Oczywiście próbowałem.

Jeśli wybiorę ANY RAM - kickstart załaduje sie do CHIP i wszystko jest OK,
jeśli wybiorę CHIP RAM - wynik jest ten sam,
jeśli wybiorę FAST RAM - skick nie załaduje kickstartu i wyświetli komunikat, że nie ma miejsca w tej pamięci.
Dzieje się tak chyba dlatego, że dla skick'a FAST to pamięć od adresu $1000000-$13FFFFFF jak to ma miejsce w rozszerzeniach 4MB.
Ja mam 16MB i korzystając z programu ARTM odczytałem, że jest ona widziana jako dwa bloki po 8MB od adr $1400000 i od adr $2400000.

Jesli wybiorę EXT lub 32BIT RAM wówczas skick ładuje rom pod adres $2B80000 czyli na samym końcu drugiego 8MB bloku pamięci:

$2400000+8MB=$2C00000

$2C00000-512KB=$2B80000

Po załadowaniu kickstaru następuje restart i.... ... czarny ekran.

Nie wiem co jest grane. Przypuszczam, że problem tkwi w moim rozszerzeniu pamięci.

[#12] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Antek, post #11

A jak dlugo czekales z tym czarnym ekranem?
Kick3.1 dlugo "wstaje".
A probowales wejsc do bootmenu nowego kickstartu?
[#13] Re: Jak załadować Kickstart 3.1 z pliku?

@Norbert, post #12

Dzięki Norbert.

Niestety zdecydowanie nie jest to "długie wstawanie" 3.1.
Do bootmenu nie da się wejść, ekran jest czarny i nie następuje próba odczytu z dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem