[#1] Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)
Witam :). Ja mam problem z Twin Express :(. Właśnie dostałem zestaw (ze skromną instrukcją bez manuala). Gdy uruchamiam Twin Express najpierw na PC to pojawia mi się komunikat nad znaczkiem zachęty TWIN> , postaci " >>> Malfunctionning serial device: com1 <<< ". Z kolei na amidze nie ma nic nad TWIN> ale po około 15 sekundach pojawia się pod spodem napis " >>> Remote computer is too slow for current baud rate <<< ". Czy ktoś miał podobny problem? Jeśli jest błąd transmisji to gdzie? Czy kabel jest sprawny? Jak sprawdzić kabel? (kabelek ma z jednej strony wtyczkę do COM 1 (PC) , a z drugiej SERIALPORT (Amiga) ). Posiadam Windows XP na PC, oraz A1200 ROM (3.0) z 4 MB FAST RAM. Proszę o pomoc :(. Wersja Twin Expressa na PC i Amidze to 1.1a . Z góry dziękuję za wszystkie posty :).

[#2] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Azzorek, post #1

Że też jeszcze ktoś starego Twina używa...
Jest tyle nowszych i lepszych programów do przenoszenia danych.
Twin nie działa na XP (był on robiony w czasach 386/486 więc zdziwiłbym się gdyby Ci zadziałał).
Polecam program PC2Ami - na Ami pojawiają się ikony dysków pecetowych i można kopiować poprzez przeniesienie ikonki pliku (tak jak się to robi na lokalnym dysku kopiując pliki) - dużo wygodniejsze niż wklepywanie komend w Twin.
[#3] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@amigafan, post #2

Hmm. A jak zdobyć dyskietkę na Amigę z tym programem? Moja Amiga nie ma jeszcze twardego dysku :( ????

[#4] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Azzorek, post #3

http://main.aminet.net/comm/misc/PC2Am308.lha

W archiwum sa pliki dla PC i Ami. Raczej nie pojdzie na XP. Uzywalem z kablem parallel (jest tam schemat) na Win98. Wada sa czasami przestoje windy podczas przesylnia danych, ale moze poprostu Duron 750 jest "zawolny". Na Ami wszystko dziala plynnie a PC jest widoczny na WB i mozna najlepiej uzywac Flrmastera lub DOpusa po stronie Amigi. Prawdziwy Plug&Play. Przylaczasz odpalasz soft (tylko w odpowiedniej kolejnosci, zdaje sie ze chyba na poczatku na Ami) i uzywasz bez zadnej konfiguracji.
[#5] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Andrzej Drozd, post #4

Czyli na WinXP nie ma programu dzięki któremu można przesyłać pliki PC-Amiga? :(

[#6] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Azzorek, post #5

Sa ale ich nie uzywalem i nie wiem ktore dzialaja (na pewno ktos da jeszcze znac)...Proponuje zainstalowac na PC podwojny system - Win98 i XP. Kazdy musi byc na innej partycji. Komputer na pocżatku bedzie sie pytal z ktorego systemu wystartowac. Win 98 zawsze sie przyda do gier no i teraz do PC2Am. Zdaje sie ze na poczatku trzeba zainstalowac 98 i doinstalowac XP (nie pamietam juz dokladnie bo od dawna mam tylko XP...)
[#7] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Andrzej Drozd, post #6

W sumie sprobuj uzyc tego programu na XP, tak jak wspomnial amigafan.
[#8] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Andrzej Drozd, post #7

No dobrze tylko jak mam załatwić tą dyskietkę z tym programem na AMigę (na PC to nie problem). Wiem że jest gdzies na necie ale to też jest jakiś plik-obraz który muszę jakoś na amigę przerzucić, tylko jak?

[#9] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Andrzej Drozd, post #7

To ja mam wielką prośbę. Czy nie ma ktoś linka do szczegółowego manuala (najlepiej po Polsku) co i jak po kolei zrobić żeby przegrać obraz .adf amigowej gry z PC na Amigę korzystając z zestawu który posiadam (jak w tytule)? Zakładam oczywiście że uda mi się połączyć oba kompy tym kabelkiem i Twin Express. Bardzo prosze a jakies info. Może sam coś takiego napisał dla własnych potrzeb i nie miałby nic przeciwko aby się tą wiedzą ze mną podzielić? Bardzo proszę o pomoc :(....

[#10] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Azzorek, post #9

http://www.amigaforever.com/ae/ Tutaj masz program do przesyłania danych Ami-PC działający pod XP.
[#11] Re: Problem techniczny z Twin Express (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA)

@Azzorek, post #9

O przesyłaniu adf`ów jest dużo na http://www.amiga.elbi.pl/forum/
Tam lubują się w problemach typu "jak przegrać z peceta adf`a na A500 z 0.5MB RAMu"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem