[#1] Przelotka RGB->VGA
Carramba!
Mam trzy schematy takowej przelotki, na dwóch jest, że liinie synchronizacji nie mają być zanegowane, a na jednym jest negacja.
Z Hardware Book wynika, że na wyjściu ami są negowane, a wejście monitora ma synchro bez negacji, więc na liniach synchronizacji powinny być negatory

To ma być w końcu ta negacja, czy nie???

Pewnie, czy będą, czy nie, to i tak złapie synchronizację, ale jak ma być poprawnie?
[#2] Re: Przelotka RGB->VGA

@shg, post #1

No i zrobiłem na inwerterach. :D

Obraz jest przesunięty w prawo o prawie 20% szerokokości ekranu (a właściwie to zwężony z lewej strony, prawa krawędź jest OK). I teraz, czy to jest wina negacji linii synchronizacji, czy niezgodności częstotliwości odchylania? Gałkami więcej się wyregulować nie da.

Używam Euro72 w trybie Productivity, ma to w poziomie 29kHz z kawałkiem, no a VGA to 31kHz, tylko że jak tak sobie kombinuję, to wychodzi mi na to, że jeżeli częstotliwość odchylania "dostarczanego" sygnału jest niższa niż monitora, to obraz powinien być poszerzony, a nie zwężony :S

Znacie jeszcze jakieś "drivery" do monitorów, które śmigają w trybie VGA? więcej ten monitor nie uciągnie, Productivity to jedyny tryb w jakim pracuje poprawnie
I do tego znowu mi się trafił mono, już drugi
[#3] Re: Przelotka RGB->VGA

@shg, post #2

Dołóz sterownik VGAOnly to bedziesz mial takie czestotliwosci
Euro:72Hz 31.43 kHz 70 Hz
Multiscan 31.44 kHz 60 Hz
[#4] Re: Przelotka RGB->VGA

@shg, post #1

Jak jestes z Lodzi albo okolic, to za piwo mozesz miec taka przelotke wykonana firmowo (jesli jeszcze ja znajde wsrod kabli :).

[#5] Re: Przelotka RGB->VGA

@shg, post #1

Wszystkie nowoczesne monitory (powiedzmy te wyprodukowane po 1995 roku) mają autodetekcję polaryzacji synchronizacji (jednej i drugiej). Dlatego negowanie tych sygnałów w przelotce nie ma żadnego sensu.

[#6] Re: Przelotka RGB->VGA

@shg, post #2

Sprobuj tego - http://main.aminet.net/hard/drivr/31kHz-Only.lha

Ogolnie na starych monitorach nie rozciagniesz maksymalnie ekranu z AGA i beda czarne pasy po bokch. Jezeli ekran jest przesuniety a nie mozna skorygowac ustawienia to wsrodku monitora powinny byc dodatkowe potencjometry.
[#7] Re: Przelotka RGB->VGA

@Andrzej Drozd, post #6

Dzięki za info.

Mam jeszcze prośbę, czy mógłby mi ktoś podrzucić na maila plik monitora Multiscan, bo na HD nie ma, a dyskieti z WB są martwe.

Jeszcze się zastanawiem, czy by czasem nie shackować tego monitora na PAL

Wymyśliłem też automatyczny wyłącznik/przełącznik monitorów w razie braku sygnału o odpowiedniej częstotliwości odchylania. Całkiem proste - jeden (albo dwa, jak kto lubi) scalak (NE567) i przekaźnik do odłączania zasilania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem