[#1] BVision vs. Voodoo
Długo czytałem różne tematy o Bvision i Voodoo ale pragnę zebrać wszystkie plusy i minusy tychże, ponieważnie wiem czy bardziej opłaca się kupić Mediotora + Voodoo (2000/3000) czy BVision. Nie wiem jak jest z konfiguracją, sterownikami i obsługiwanymi programami.

[#2] Re: BVision vs. Voodoo

@Lord_10up, post #1

"W grach pod Warp3D Voodoo bije BVision na glowe - jest szybsze i ma wiecej pamieci graficznej"

Mam na BVision klopoty w niektore dodatki do Quake (przeklamania tekstur, tzw "dziury", moze to tez wina malej ilosci pamieci graficznej w BVision)
Np. HereticII podobno smiga na Voodoo w 640x480, czego nie moge powiedziec o BVision, grac sie da ale...

No i maly plus dla BVison - podobno jest szybsza w odtwarzaniu filmow dzieki temu ze jest bezsposrednio podlaczona do BPPC...no ale nigdy nie widzialem Voodoo w Ami :)
[#3] Re: BVision vs. Voodoo

@Lord_10up, post #1

zdecydowanie Mediator plus Voodoo. pomijając większą szybkość Voodoo w 3d, sporo innych plusów - możliwość zastosowania SB128 i taniej sieciówki PCI (jeszcze USB i TV), brak problemów z zasilaniem - jeżeli masz Amigę w wieży - tylko Mediator. Jeżeli masz i nadal chcesz mieć desktopa - niestety - BVision.
[#4] Re: BVision vs. Voodoo

@wali7, post #3

plusow jak widac jest duzo, sam uzywam mediatora z voodoo3 i narzekac moge tylko na powolnosc 040/33 :) a tu zestawienie elboxu:
http://elbox.com/tests/v3_vs_p2.htmlhttp://elbox.com/tests/v3_vs_p2.htmlhttp://elbox.com/tests/v3_vs_p2.html

Pozdrawiam!

[#5] Re: BVision vs. Voodoo

@luk, post #4

lepiej voodoo masz overlaya sprzetowego a to wykorzystywanie jest przez frogger-a wygladzanie tekstur w grach takich jak heretic II a mnie heretic chodzi super w 800x600 ale mam 604e + CVPPC

[#6] Re: BVision vs. Voodoo

@Denver, post #5

Na BV też jest overlay na Frogu (udawany, ale działa).
Wygładzanie tekstur w 3D również.

[#7] Re: BVision vs. Voodoo

@Lord_10up, post #1

BVision bazuje na układzie Permedia 2, któremu brakuje masy funkcji powszechnie wykorzystywanych przez współczesny software. Nie mówię tu tylko o braku wielu funkcji 3D, ale także braku tak podstawowej rzeczy jak overlay.
[#8] Re: BVision vs. Voodoo

@Prince, post #6

voodoo ma sprzetoweg overlaya to bvppc i cvppc ma udawanego natego sie ustawia w tooltype ze sterownika "vlayer=destructive" czy jakos tak :D

[#9] Re: BVision vs. Voodoo

@luk, post #4

to według elboxu voodoo3 ma tryby 32 bit - dziwne,
wiem ze ma tryby 3d chyba 20 bitowe ale zeby mialo 32 bity koloru to coś dziwnego
[#10] Re: BVision vs. Voodoo

@rzookol, post #9

Mozna na Voodoo3 wybrac 32 bitowy ekran np dla Workbench'a.
Tryby te nie sa firmowo aktywne ale mozna je wlaczyc w Picasso96Mode.
Sa to tryby z 24 bitowa glabia koloru plus 8 bitow kanalu alfa.
[#11] Re: BVision vs. Voodoo

@maly, post #7

A jakie programy obsługują Voodoo i bvision a które nie? Mam nadzieję, że AMP obsługuje voodoo bo udało mi się oglądać małe filmyki bez gfx ale na ppc 200mhz i było nawet płynnie.

[#12] Re: BVision vs. Voodoo

@Lord_10up, post #11

Jesli chodzi o soft to obie karty sa kompatybilne (a przynajmniej nie slyszalem aby cos co chodzilo na jednej, nie dzialalo na drugiej).

Ale jest pewien "hak". O ile wiem to Mediator+Voodoo w dalszym ciagu nie suportuje Linuxa (DebianaPPC). BVision z tym nie ma problemow.
[#13] Re: BVision vs. Voodoo

@Lord_10up, post #1

Podłaczam się do tematu bo chciałbym się dowiedzieć jak wygląda relacja CVPPC vs Prometheus+Voodoo3?
Voodoo niby jest szybsze ale chyba wąskie gardło to ZorroIII do którego podłączony jest Prometheus co sprawia, że CyberVisionPPC szybciej dostaje dane dzięki bezpośredniemu połączeniu z CyberStormMK3/PPC - czy może w tym temacie wypowoedzieć się kotś znający na rzeczy?
[#14] Re: BVision vs. Voodoo

@amigafan, post #13

Wszystko zależy od tego co się pomierzy. ZorroIII nie jest takim znowu wąskim gardłem. Teoretycznie pozwala na transfer 16MB/s. To wystarczało do kontrolerów SCSI pod ZorroIII i CV64. Nikt na prędkość nie narzekał. Jak się przesiadłem z CV64 na Mediatora (w A4000 podłącza się go do ZorroIII) i VooDoo3 3000, to nie zauważyłem spowolnienia wyświetlania grafiki, a nawet przyśpieszyło mi wszystko. Jednak programik bustest pokazał mi taki transfer do pamięci VooDoo przez ZorroIII:
bustest addr=0x53000000 size=262144
BusSpeedTest 0.19 (mlelstv) Buffer: 262144 Bytes, Alignment: 32768
========================================================================
memtype addr op cycle calib bandwidth
user $53000000 readw 743.1 ns normal 2.7 * 10^6 byte/s
user $53000000 readl 771.5 ns normal 5.2 * 10^6 byte/s
user $53000000 readm 771.5 ns normal 5.2 * 10^6 byte/s
user $53000000 writew 450.6 ns normal 4.4 * 10^6 byte/s
user $53000000 writel 449.0 ns normal 8.9 * 10^6 byte/s
user $53000000 writem 448.2 ns normal 8.9 * 10^6 byte/s
[#15] Re: BVision vs. Voodoo

@kmilota, post #14

Przy starszych kartach graficznych (czyli takich, które na pececie były tylko na PCI) ZIII spokojnie starcza (sam miałem przez długi czas PicassoIV, kóra jest nawet szybsza od CV64) ale chyba do nowszych (jak Voodoo, która na pececie jest na AGP) to za mało.
Te transfery by się zgadzały bo jak kiedyś robiłem test FastATA w A3000 z CSMK3 to też mi wyszło ok 6MB/s.
Gdzie sprawdzić adres pamięci karty graficznej to jak będę miał chwilę czasu to zrobię identyczny test na mojej CVPPC i też zamieszczę tu wyniki?
A tak z ciekawości to jaki jest teoretyczny maksymalny transfer ZorroII?
[#16] Re: BVision vs. Voodoo

@amigafan, post #15

spróbuj tym:
http://www.ppa.pl/newsy/aktualnosci.php?p=2587&c=1
[#17] Re: BVision vs. Voodoo

@rzookol, post #16

Dzięki za info.
Tym softem właściwie można też sprawdzić CVPPC, więc sprawdzę.
Szkoda, że nie mam Voodoo3 to od razu bym sprawdził w Prometeuszu ale może ktoś kto ma PCI w A3000/4000 pokusi się o mały test i zamieszczenie tu swoich wyników?
[#18] Re: BVision vs. Voodoo

@rzookol, post #16

A gdzie skompilowana wersja dla klasycznych Amig?
[#19] LCD

@Lord_10up, post #1

I jeszcze jeden kłeszczyn: Jak wygląda złącze D-Sub (to takie okrągłe?). I jak z obsluga monitorkow LCD na ami poprzez np. voodoo3 albo 2?slyszalem cos o pasach na ekranie, a nie chce wydawac 800zl w ciemno.

[#20] Re: LCD

@Lord_10up, post #19

Złącze D-Sub to inna nazwa zwykłego, 15-pinowego złącza VGA.

[#21] Re: LCD

@Lord_10up, post #19

Witam.
Mam w Amisi Siostrze podpięty pod BVision monitor LCD Philips 15". Z lewej strony ekranu są od czasu do czasu jakby minimalne poziome drgania (ale może to wynikać np. z niewłaściwej konfiguracji CGX Mode). Jak nie zapomnę, to wieczorkiem podepnę pod Amisię Matkę (Mediator, Voodoo3). A jak chcesz żebym podpiął pod monitor 17" (tfu od blachy) i opisał wrażenia, to daj cynk.
Pozdro.

[#22] Re: LCD

@Kitech, post #21

Jeśli to nie byłby problem, to proszę:) Bo nie wiem czy kupić LCD czy classica, lcd to tylko bym kupił ze względu na miejsce na biurku...

[#23] Re: LCD

@Lord_10up, post #22

1. BVision + LCD Philips 15"
a) 16 bit 1024x768: ładny, wyraźny obraz, nierozpikselowany; na lewym, pionowym obramieniu ekranu przelatuje w pionie kilka poziomych (dług. ok. 3mm, grub. 1 piksel) pasków,
b) 16 bit 1152x864: nic nie "mryga", czcionki i ikonki rozmyte,
c) 24 bit 800x600: nic nie "mryga", wszystko za duże i nieostre(rozpikselowane).
2. Voodoo3 + LCD Philips 15":
a) 16bit 1024x768: obraz żyleta, nic nie "mryga",
b) 24 bit 1024x768: braz jakichkolwiek zauważalnych różnic,
c) 16 bit 1280x1024: monitor mnie olał,
d) 24 bit 800x600: jak w BVision.
3. BVision + LCD Samsung 17":
a) 16bit 1024x768: nic nie "mryga", obraz jakby nieco rozpikselowany,
b) 16 bit 1280x1024: sam musiałem "zrobić" taką rozdziałkę w CGXMode (więc już coś mogło być źle); obraz REWELACJA.
4. Voodoo3 + LCD Samsung 17":
a) 24 bit 800x600: chyba mnie trochę pogięło, żeby odpalać taką rozdziałkę na 17",
b) 16bit 1024x768: nic nie "mryga", obraz jakby nieco rozpikselowany,
c) 16 bit 1280x1024: nie udało mi się zrobić takiej rozdziałki w Picasso96Mode (monitor żądał 60kHz).

[#24] Re: LCD

@Kitech, post #23

hmm, a może miałeś źle podane parametry monitora? u mnie na Pegazie (CGX) za chiny nie mogłem ustawić monitora 85kHz (a to dla LCD normalka) i wszystkie tryby o znośniejszych rozdzielczościach chodziły fatalnie - niskie odświerzanie, albo nawet lace. w końcu udało mi się tego drania (długo nie chciał przyjąć ustawień) przekonać do 85 kHz i chodzi teraz super. mam Voodoo3 i LCD 15 cali (1024x768x24 bit@75 Hz).
próbowałem też odpalać moją A1200 z AGI na LCD. Generalnie obraz wyglądał nieźle, gorzej oczywiście niż na CRT, ale za to wogóle nie mrugał.
z BVision też na pewno pójdzie. LCD polecam.
[#25] Re: LCD

@Kitech, post #23

No i nic dziwnego, że takie efekty. Wadą monitora LCD jest to, że ma tylko jedną rozdziałkę, w której obraz jest ostry - to jest po prostu rozdziałka matrycy i dla monitorów 15" wynosi 1024 x 768, dla monitorów 17" i 19" to jest 1280 x 1024. Inne rozdzielczości są skalowane, co zawsze powoduje rozmycie pikseli.

[#26] Re: LCD

@wali7, post #24

Hmmm 85 Hz LCD? - zdarza się, ale to nie jest standard.

[#27] Re: LCD

@Kitech, post #23

po co tyle rozdzialek testowanych.... wiadomo ze LCD 15" to 1024x768 (a 17" to 1280x1024) inna rozdzialka zawsze bedzie gorsza.
[#28] Re: LCD

@Lord_10up, post #19

Mdiator+Voodoo3 3000 PCI podlaczone przez analogowe zlacze Dsub/VGA do LCD 15'' Sony. Obraz w 1024x768 jest piekny.
[#29] Re: LCD

@Pawelek, post #28

Ja chyba s zdecyduję na classic monitor bo na lcd przekłamuje kolory i ma dużą plamkę.

[#30] Re: LCD

@Lord_10up, post #29

Wszystko zalezy od LCD, w tych nowych juz sa ladne kolory... A plamka.. 1plamka/pixel chyba starczy nie??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem