[#1] wewnętrzna stacja HD
Mam wewnętrzną stację HD do amigi. Jest to stacja firmy TEAC, model jeśli dobrze pamiętam 235F, stacja jest przerobiona przez jakaś firmę, nazywa się to Amiga real HD (jest też napisane że odczytuje dyskietki 880kB/1,76MB). No i pytanie czy aby móc sformatować dyskietkę na 1,76 (tudzież 1,44 PC0) potrzebuję jakieś drivery dodatkowe, czy system w wersji 3.0 od razu powinien dawać mi taką możliwość (przy założeniu że wkładam dyskietkę z dwoma dziurkami :) ), proszę o info.
[#2] Re: wewnętrzna stacja HD

@jaro, post #1

A nie próbowałeś formatować?

[#3] Re: wewnętrzna stacja HD

@Prince, post #2

próbowalem i pokazywał tylko 880 kb ;)
[#4] Re: wewnętrzna stacja HD

@jaro, post #3

Nigdy nie byłem szczęśliwym posiadaczem fdd hd do Amigi, ale wydaje mi się że powinno działać odrazu. Najlepiej jak się wypowie jakiś użytkownik takowego hardware'u.

[#5] Re: wewnćtrzna stacja HD

@jaro, post #3

Jeśli jest to sprawna stacja HD, to bez żadnego drivera powinna czytać/zapisywać dyski 1,76MB.
Włóż gestą dyskietke do stacji i uruchom systemowy Format. Powinna być opcja 880kB i 1,76MB do wyboru.

[#6] Re: wewnętrzna stacja HD

@jaro, post #1

Ale jesli chcesz sformatowac ja pod PC0, to musisz miec:

devs:dosdrivers/pc0 (lub gdzies indziej)
devs:mfm.device
l:crossdosfilesystem

Moge podrzucic w nowszej wersji (obsluguje nazwy do 107 znakow chyba).

[#7] Re: wewnętrzna stacja HD

@El Amigos, post #6

jeśli można prosic :)
[#8] Re: wewnętrzna stacja HD

@El Amigos, post #6

FAT95 tez moze byc. Jest darmowy i lezy na Aminecie
[#9] Re: wewnêtrzna stacja HD

@jaro, post #7

gęsta stacja fdd nie wymaga żadnych dodatkowych czy specjalnych driverów. system sam ją rozpoznaje, po włożeniu gęstej dyskietki, przy jej formatowaniu powinna być dostępna (chyba) tylko opcja 1.76 MB (lb 1.44 dla PC0). dyskietki gęste sformatowane na 880kb (na stacji zwykłej) nie będą czytane.
po instalacji FAT95 będziesz tylko prawidłowo rozpoznawał długie pecetowe nazwy plików, na działanie stacji gęstej nie będzie mieć żadnego wpływu - nie oznacza to oczywiście, że nie warto instalować tego pożytecznego programu.
[#10] Re: wewnćtrzna stacja HD

@Prince, post #4

Tak. Stacja dysków HD w Amidze działa od razu bez specjalnych driverów. Jeśli po włożeniu dyskietki HD do takowej stacji nie możesz ją sformatować na 1,7 MB, to znaczy że coś masz niesprawnego w tej stacji.
[#11] Re: wewnêtrzna stacja HD

@wali7, post #9

Dyskietki HD formatowane na 888kb bedę czytane w stacji HD jesli zaklei sie otwor identyfikacyjny.
FAT95 byl wspommiany tylko dlatego, ze jest to darmowy program w przeciwienstwie do CrossDos.
[#12] Re: wewnêtrzna stacja HD

@Norbert, post #8

dziękuje za rady, jutro w wolnej chwili pospinam sprzęt i pobawie się :)
[#13] Re: wewnćtrzna stacja HD

@kmilota, post #10

kmilota napisał(a):
> Tak. Stacja dysków HD w Amidze działa od razu bez specjalnych
> driverów. Jeśli po włożeniu dyskietki HD do takowej stacji nie
> możesz ją sformatować na 1,7 MB, to znaczy że coś masz
> niesprawnego w tej stacji.

Jest jeszcze inna mozliwosc. W czasach A500+ pokazala sie w sprzedazy
gesta zewnetrzna stacja do A500. Do pracy jako gesta wymagala jakiegos
driwera. Stacji nie mialem osobiscie, czytalem o niej w Amigowcu.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem