[#1] Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?
Jeśli posiadacie coś takiego, możecie mi powiedzieć jak z niego zabootować komputer ?
[#2] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@grzes, post #1

Używałem z A3000 (bardzo przydatne bo A3000 ma tylko SCSI a TANDEM używałem, żeby podłączać pecetowe dyski).
Nie da się z niego zabootować komputera - podobnie jak z żadnego innego kontrolera IDE do Zorro oprócz FastATA.
[#3] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@amigafan, post #2

Prawdę mówiąc to wolałbym nie przeczytać tego co napisałeś :)
To pozostaje mi uruchamiać za każdym razem WB z dyskietki ?
Nie da się zrobić np czegoś takiego żeby z dyskietki zaraz po starcie następowało przekierowanie na dysk i z niego następowało uruchamianie systemu ?
W instrukcji do tego TANDEMU która jest na dyskietce pisze że po zainstalowaniu dysku należy kompa przeresetować i on wystartuje właśnie z dysku. Było tam też co prawda jedno zdanie, że "masz już prawdopodobnie jakiś dysk w komputerze" i tego zupełnie nie rozumiałem, ale teraz mi się jedno zaciemniło, drugie rozjaśniło :)
Zastanawiałem się jeszcze nad zakupem kontrolera hdd do a500 i myślełem właśnie o jakimś dla dysku ide, no a tu poważnie mnie zmartwiłeś. Wychodzi na to że zakup A590 będzie najlepszym wyjściem.
dzięki :)
[#4] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@amigafan, post #2

Acha, ale właśnie sobie przypomniałem - jak się wchodzi do edycji partycji w tym kontrolerze, to jest tam opcja "bottable" - to by wskazywało że jakoś można z niego uruchomić system ?
[#5] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@grzes, post #3

A500 z A590 zabotuje się z HDD.
Ja pisałem o kontorlerach pod Zorro.
A o jakim programe do partycjonowania mówisz? - Ja miałem tylko sterownik TANDEMa wrzucony do katalogu Expansions (w końcu się dowiedziałem po co jest ten katalog w systemie ) i to wystarczyło, żeby zaraz po wgraniu systemu (z dysku SCSI) komputer "widział" wszyskie urządzenia podłączone do TANDEMa (również zwykły CD-ROM IDE - wbrew temu co piszą na www.amiga-hardware.com). Do partycjonowania używałem normalnie HDToolBoxa - nie miałem dodatkowego softu ani instrukcji do tego kontrolera.
[#6] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@amigafan, post #5

Hmmm z tym programem do partycjonowania to jest tak że używam oryginalnego z dyskietki ze sterownikami to tego kontrolera - HDInstTools.
W nim dla partycji można wybrać opcję Automount i Boottable.
Zwykły HDToolBox, który wziąłem z dyskietek instalacyjnych WB3.0 wogóle nie rozpoznaje dysku. I dlatego mam podejrzenia że coś jest nie tak.
[#7] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@grzes, post #6

HDToolBox ma domyślnie ustawioną obsługę SCSI.device (czyli wewn. kontrolera A600/1200/4000). musisz zmienić tooltype (lub dodać jak nie ma żadnego) na DEVICE=tandemide.device (czy jakoś tak - sprawdź jak się ten sterownik tandema nazywa).
Czy tandem instalował jakiś device w katalogu devs dyskietki? Jeśli tak, to masz go na dysku, a do uruchomienia urządzenia konieczne jest odczytanie go z tego katalogu. W takiej sytuacji musisz mieć dyskietkę (albo dysk pod innym kontrolerem) z zainstalowaną obsługą tandema, dopiero wtedy możesz dobrać się do danych na dysku. Jeśli jednak device sieci w ROMie kontrolera, to zapewne sam kontroler jest bootowalny. To że można ustawić partycję bootable jeszcze nie oznacza że się z niej zabootuje - wymagany jest kontroler z własnym ROMem i obsługą autoboot.
Z tego co pamiętam, Tandem był dedykowany dużym Amigom jako dodatkowy kontroler do obsługi CD ATAPI i jako taki nie był bootowalny.
Rozejżyj się za innym kontrolerem - choćby SCSI (teraz urządzenia są śmiesznie tanie), a SCSI w Amidze sprawuje się dużo lepiej od IDE.
możesz też bootować z dyskietki, zrobić przypisy do danych na dysku i dalej już pracować twardziela (system wtedy będzie siedział na HDD).oczywiście po każdym resecie będzie konieczny boot z dyskietki.
[#8] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@wali7, post #7

U mnie instalacja tego kontrolera ograniczała się tylko i wyłacznie do przegrania jednego pliku (wraz z ikonką) do Expansions - nic więcej.
TANDEM miał "2nd.scsi.device" i można było z nim używać wszystkich sterowników (CD-ROMu lub FAT95 czy HDToolBox`u) podając ten device.

Właśnie o to chodzi, że TANDEM nie ma własnego ROMu i dlatego nie można z niego zabotować Amigi tylko trzeba najpierw wgrać sterownik.
[#9] Re: Czy ktoś używa kontrolera cd+ide TANDEM do slotów Zorro ?

@wali7, post #7

Dzięx, teraz mam już jasnosć, ten kontroler nie ma własnego rom-u, więc zostaje mi tylko start z dyskietki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem